of 59100 LinkedIn

Een week uit het leven van .... Mariette Baptist-Fruin

Reageer

Mijn weken voor PBLQ zien er heel verschillend uit. Als adviseur en trainer bij de afdeling Europe & International ben ik regelmatig in het buitenland aan de slag. Tegelijkertijd houd ik graag voeling met de ontwikkelingen binnen de Nederlandse publieke sector en de ontwikkelbehoeften van Nederlandse ambtenaren. Dat betekent veel contact met Nederlandse deelnemers en opdrachtgevers.

Verder woon ik met mijn echtgenoot Raymond en vee op  het Ierse platteland en 'forens' ik van Newtowngore, County Leitrim naar de Van de Spiegelstraat in Den Haag of verder buiten de landsgrenzen. Dat doe ik niet op wekelijkse basis, maar meer zoals het uitkomt.

 

Maandag 13 april

Soms vallen al deze activiteiten samen, zoals in de week van 13 april. Op 9 april was ik weer in Nederland gearriveerd, na de Pasen thuis in Ierland te zijn geweest samen met Raymond, onze ezeltjes Daisy en Vyasa en hond Momo.

Samen met collega Angela Kwok was ik op maandag bij Buitenlandse Zaken om verslag te doen van onze activiteiten in de Oekraïne. PBLQ maakt deel uit van een netwerk van Europese scholen en Instituten voor Openbaar bestuur, waar ook de National Academy of Public Administration van Oekraïne deel uitmaakt. De facto vertegenwoordig ik al jaren onze organisatie in dat netwerk. Dat biedt de gelegenheid om Europese ervaringen op het gebied van leren en ontwikkelen te delen en samen projecten uit te voeren. En we doen dat actief.

De rest van de maandag stond vooral in het teken van het voorbereiden van de rest van de week, namelijk een driedaagse missie naar Ankara en een Insights Discovery workshop op vrijdagmiddag in Den Haag. Tot slot heb ik nog de uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur in Dublin voor bezoek en receptie ter gelegenheid van Koningsdag aangenomen. Onlangs heb ik een workshop over The Why van Leadership voor Iers senior management verzorgd en de ambassade blijft altijd graag van dergelijke activiteiten op de hoogte.

 

Dinsdag 14 april

Dinsdagochtend om 07.15 had ik op Schiphol afgesproken met Oene Bouman, expert op het gebied van omgaan met interne en externe klachten binnen de politie en overheid. We kennen elkaar al bijna 20 jaar in de tijd dat hij hoofdinspecteur van politie was en ik uitgever voor de politie. PBLQ is een van de consortiumleden die een uitgebreid Matra-programma verzorgt voor ambtenaren uit Turkije, Servië en Albanië. Het thema is Rule of Law en Leadership. Mijn eerste ontmoeting met deelnemers stamt uit januari 2014 en sindsdien heb ik hen allen meerdere malen meegemaakt in de training die ik mede verzorg op het terrein van leiderschapsvaardigheden en omgaan met spanning en conflict.

 

Woensdag 15 april en donderdag 16 april

blog mariette2In Ankara vond van dinsdagavond tot en met vrijdag de Exchange Activity plaats, waar alle deelnemers uit de drie landen elkaar hebben ontmoet.

 

Op woensdag en donderdag hebben Oene en ik in twee sessies van een halve dag dezelfde workshop gegeven over omgaan met integriteitskwesties naar aanleiding van klachten van burgers/ondernemers en klachten van collega's. Mijn rol was in eerste plaats die van moderator en Oene die van expert. We hebben genoten van de workshops, vooral door de openheid, deskundigheid en betrokken houding van de deelnemers. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat we ook veel plezier hebben gehad, want zonder 'fun' gaat leren naar mijn mening minder snel en makkelijk. Cruciaal voor een lerende houding is dat je als expert van in dit geval Nederland laat zien dat er ook bij ons integriteitsschendingen plaatsvinden. Het vroeg om de nodige regie, want voor een van de twee workshops hadden we drie tolken voor elke taal nodig. Probeer dan maar voor echte uitwisseling te zorgen! Maar goed, mede dankzij uitstekende tolken is dat gelukt.

Woensdagavond hadden we een prachtige ontvangst bij UMT, de Turkse VNG, die ons trakteerde op Turkse cultuur in de vorm van hapjes, muziek en dansende Dervishes. Erg de moeite waard en ik ben blij dat ik er een paar mooie opnames van heb kunnen maken.

Donderdagavond laat kwamen we aan op Schiphol, nadat we samen met Arne Musch van VNG-i hadden terug gereisd en in Munchen een pizza hadden gegeten.

 

Vrijdag 17 april

Vrijdagochtend moest ik wel even op gang komen, maar gelukkig startte de workshop die ik zou gaan geven pas om 12.30. Op het fietsje van het Bezuidenhout naar de Van de Spiegelstraat waar ik een trainingsmiddag heb gegeven voor de trainees van PBLQ, die allen een Master of Public Information Management volgen. In zekere zin zijn we elkaars collega's. Het was een leuke, interactieve middag, waarin de deelnemers hun eigen Insights Discovery profiel uitgereikt kregen. Best wel spannend voor de mensen en gelukkig bij verreweg de meesten ook zeer herkenbaar. De focus lag op beïnvloeden zonder macht met behulp van Insights Discovery, wat we vooral ook geoefend hebben met elkaar. Het is een gedreven groep jonge mensen, met wie ik een fijne middag heb gehad.

Vrijdagavond zat ik moe en voldaan op de bank in Den Haag. Weer een week waarin ik heb ervaren dat je veel kunt bereiken met elkaar, als je maar bereid bent mentaal (en fysiek) mobiel te zijn en je eigen perspectief te verbreden.

 

Zaterdag 18 april en zondag 19 april

blog marietteDit weekend ben ik in Nederland gebleven vanwege werkverplichtingen meteen op de maandag erop. Maar via de Skype, dat mijn man Raymond en ik dagelijks gebruiken om bij te praten, houd ik toch contact met thuis. Met de lente is het seizoen aangebroken om buiten op ons land van allerlei te doen.

 

Raymond is onder meer bezig met een bomenplan en met de inrichting van het landschap en aanleggen van een grote vijver, en dat vraagt veel planning. Wanneer ik eind april weer thuis in Ierland bent, betekent dat onherroepelijk lekker met de handen in de aarde. Heerlijk, het houdt me goed gegrond en maakt me heel duidelijk waar ik mijn 'geluk' vind.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers