of 59232 LinkedIn

Digitale overheid nog steeds prioriteit in plannen van de Europese Commissie

Reageer

AfbeeldingDe elektronische Overheid (eOverheid) staat onverminderd hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie. Deze heeft voorstellen rondom elektronisch factureren en cyberveiligheid opgenomen in het jaarlijkse werkprogramma dat half december is gepubliceerd. Dit programma is mede dankzij de invloed van vicevoorzitter en administratieve lastenbestrijder Frans Timmermans vooral heel dun. Het motto van het werkprogramma luidt: "Bigger and more ambitious on big things and smaller and more modest on small things".

Opvallende zaken

In de beperkte plannen vielen wel een aantal zaken op. Zo behoort een connectieve, digitale interne markt tot één van de tien hoofdpunten van het werkprogramma. Volgens de Europese Commissie is de digitale interne markt een belangrijke sleutel tot dynamiek in de EU en kan het werkgelegenheid, groei, innovatie en sociale vooruitgang bevorderen. In 2015 wil de Europese Commissie lopende inter-institutionele onderhandelingen afronden, bijvoorbeeld over de hervorming voor een gemeenschappelijke Europese gegevensbescherming, en de verordening over een connectief continent waarin onder andere wordt gestreefd naar meer coördinatie van spectrum­toewijzing zodat de breedbandtoegang en de 4G-dekking wordt uitgebreid. De Europese Commissie zal ook nieuwe, wetgevende en niet-wetgevende, initiatieven voorstellen om de digitale interne markt tot een hoger niveau te tillen.

 

Terugtrekken van voorstellen

Naast de belangrijkste beleidslijnen werd ook een lijst met terug te trekken voorstellen en wijzigingen gepresenteerd. De Europese Commissie is van plan om maar liefst tachtig voorstellen terug te trekken of te wijzigen. Voor het eerst in de recente geschiedenis trekt de Commissie meer wetgeving in dan dat het voorstelt. De lijst werd door critici dan ook bestempeld als 'Kill List'. 'Digitale' voorstellen worden veelal met rust gelaten.

 

Kritiek

Het nieuwe werkprogramma is door een deel van het Europees Parlement heel kritisch ontvangen. De meeste kritiek komt uit de 'linkse' en 'groene' hoek; een groot gedeelte van de geschrapte voorstellen bleken namelijk wetsvoorstellen op de gebieden van duurzaamheid en sociaal beleid te zijn. Vooral het plan om wetsvoorstellen te schrappen die moeten zorgen voor een betere luchtkwaliteit, hergebruik van grondstoffen en het hergebruik van afval oogst kritiek. Als reactie op het concept van het werkprogramma stuurden elf lidstaten Timmermans een kritische brief. Ook lieten diverse milieuorganisaties blijken de lijst als een aanval op milieubescherming te zien.

 

Resolutie

We kijken uit naar de reactie die het Europees Parlement in januari 2015 in de vorm van een resolutie zal uitbrengen. De resolutie heeft politieke betekenis, maar hiermee wordt er niets besloten. Verwacht wordt dan ook dat deze resolutie slechts geringe impact zal hebben op de plannen van Juncker en Timmermans.

 

Ingrid van Wifferen
Adviseur
+31 (0)6 25 00 93 61

 

Nathan Ducastel
Director Europe & International
+31 (0)6 21 23 33 15

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

TRAINEEPROGRAMMA INFORMATIEMANAGEMENT

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers