of 59045 LinkedIn

De week van... Richard van Breukelen

Reageer

De week die ik beschrijf zit in een voor mijn doen ongebruikelijke periode. Mijn opdracht bij de Nationale Politie is op 1 mei beëindigd, wel is de afspraak om nog wat losse eindjes weg te werken.

Ik zit daarmee voor het eerst in misschien wel 20 jaar in een soort interregnum. Dat kleurt mijn week en mijn gevoel bij de week die ik beschrijf.

Maandag

Nadat ik vorige week de meeste losse eindjes vanuit het Aanvalsprogramma zo'n beetje heb afgewikkeld, heb ik vandaag tijd ingeruimd om mijn contactgegevens vanuit de Politie bij te werken en over te nemen in mijn PBLQ-accounts en in mijn smartphone. Vervolgens ben ik begonnen aan het inplannen van afspraken met mensen vanuit mijn netwerk en bij PBLQ. Ik moet er nog steeds aan wennen hoeveel tijd in dit soort klusjes gaat zitten. Als lijnmanager word je toch echt heel goed ondersteund.

's Middags thuis ben ik begonnen aan het ordenen van alle paperassen die ik de afgelopen twee jaar heb verzameld. Het principe is simpel; van belangrijke documenten de definitieve versie bewaren, alle concepten en vergaderverslagen wegdoen. Snel gezegd maar zeer tijdrovend. Hier ben ik nog wel een poosje mee bezig.

 

Dinsdag

Vanmorgen heb ik mij opnieuw gezet aan het ordenen van zowel mijn fysieke als mijn digitale archief. Voor de afwisseling heb ik ook wat tijd besteed aan het maken van afspraken in het netwerk van PBLQ en daarbuiten. Om 12.00 uur had ik een afspraak met mijn collega van PBLQ, Albert Beetsma om mij door hem te laten bijpraten over zijn betrokkenheid bij de omgevingswet en om te kijken of ik in dat dossier iets voor hem kan betekenen. Daarnaast spreek ik binnenkort met Ineke van der Hee bij Rijkswaterstaat die daar het project Omgevingswet trekt.

Aan het einde van de dag heb ik een erg leuk gesprek met collega Evert-Jan Mulder gehad, waarbij wij geheel ongepland onze ervaringen hebben gedeeld. De rest van de middag is besteed aan (deels) het lezen van de laatste versie van de Herijkingsaanpak van de Nationale Politie als voorbereiding op een mogelijke nieuwe klus. De Herijking moet een antwoord geven op de vragen van de Toezichthouders, de Tweede Kamer en de bewindslieden inzake de realiseerbaarheid van alle lopende veranderprocessen.

 

Woensdag

Het leeswerk m.b.t de Herijking heb ik afgerond en daarna ging ik naar Odijk voor een afrondend gesprek met een van mijn steunpilaren in mijn tijd als programmadirecteur BAVP. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om even bij te praten met mijn opvolger en met Jimco Drost die vanuit PBLQ het programmabureau van het BAVP trekt.

Thuis heb ik  alle e-mail vanuit PBLQ en de reacties op mijn voorgestelde afspraken verwerkt. Toch wel mooi om even een periode te hebben waarin je zonder je in allerlei bochten te hoeven wringen weer gewoon "bij " bent met je werk.

 

Donderdag

Het grootste deel van de dag heb ik besteed aan het deelnemen aan de sessie inzake eID die door mijn collega Boudien Glashouwer samen met het CIP is georganiseerd. Het was een bijzonder levendig debat tussen privacy-beschermers en fraudebestrijders. Uit de afsluitende terugkoppeling van de diverse groepen bleek dat er meer synergie in het denken zit dan je zo van afstand waarneemt. De kernvraag was duidelijk "de vertrouwensvraag". Vertrouwen we erop dat persoonlijke gegevens bij de overheid in goede handen zijn en dat ze alleen na zware toetsing gebruikt mogen worden in het kader van fraude/criminaliteitsbestrijding?

's Middags heb ik met Leo Smits, algemeen directeur van PBLQ gesproken en hebben we elkaar wederzijds bijgepraat over de acties die moeten leiden tot nieuwe klussen. In de combinatie van het "bespelen" van ons beider netwerken gaat dat vast lukken. Beiden zijn we nog steeds tevreden over de druk die we op de Politie hebben gezet om mijn vertrek mogelijk te maken. Het blijft wel bijzonder dat het initiatief van de opdrachtnemer uitgaat, terwijl de organisatie hier de grootste belanghebbende is.

Aan het eind van de dag met een groep collega's een genoeglijke en inspirerende afsluiting bij restaurant "De Tapperij" gehad. Onder het genot van een hapje en een drankje is indringend gesproken over hoe we aan het versterken van ons netwerk willen werken.

 

Vrijdag

Het was een korte werkdag omdat ik 's middags heb ingeruimd om verder te gaan met het schilderen van het buitenwerk van mijn huis. Mijn zoon en schoondochter nemen ons huis over als wij gaan verhuizen. Als dank hiervoor zorgen wij dat ze in een "gespreid bedje" terecht komen.

De ochtend gaat op aan het weer verder schonen van mijn fysieke en digitale archief. Het eind komt in zicht! Dat is de prijs die je betaalt voor te weinig discipline op dat terrein als je vol in een klus zit.

Op naar het weekend dat gevuld is met het afmaken van het schilderwerk, lekker fietsen over het uitgebreide fietsnetwerk in Zuid-Holland en de kinderen met aanhang komen eten als een smoes om samen spelletjes te doen.

 

Richard van Breukelen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Van de Spiegelstraat 12,

2Afbeelding518 ET Den Haag

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Gaat u in 2016 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers