of 59100 LinkedIn

De week van....Peter van Enk

Reageer

Maandag

Directeur wil ik niet worden, dat weet ik nu zeker. Op maandagochtend krijg ik meteen een stapel van meer dan 100 brieven om te tekenen. Het gaat om alle burgemeesters die vorig jaar van ons een opleiding hebben gekregen. Ik stuur ze onze PBLQatie 44: 'Leren van decentraliseren - Lessen uit Fonkelveen'. Sommige burgemeesters kennen Fonkelveen al van een casus die wij in de opleiding hebben behandeld.

In de middag heb ik een gesprek in Utrecht bij Koninklijke Kentalis over een Factor C project. Dit is een landelijke zorg/onderwijsinstelling voor mensen die moeilijk kunnen praten en/of hoorproblemen hebben. Nu gemeenten verantwoordelijk zijn voor het Sociaal Domein, is de  omgeving waarin zij opereren sterk veranderd. De Factor C (van Communicatie) helpt bij het in kaart brengen van die omgeving (stakeholderanalyse) en bij slim communiceren (kernboodschap).

 

Dinsdag 

Themadag: Alphen aan den Rijn. Ik ga eerst langs op het gemeentehuis, daar heb ik een gesprek met het hoofd HRM. Er lopen daar mooie projecten. Eén daarvan was het mobiliteitsbureau; een laagdrempelige voorziening voor medewerkers van de gemeente die binnen of buiten de organisatie naar wat anders op zoek zijn. Daarna ga ik op bezoek bij Joop van den Berg, oud hoofddirecteur van de VNG. Hij is al een paar jaar met pensioen, maar nog dagelijks bezig met het lokaal bestuur. We hebben een goed gesprek over de scholing van raadsleden. Die mogen zich best wat assertiever opstellen en kunnen veel effectiever gebruik maken van hun wettelijke instrumenten. Dan door naar Nico Schoof, een oud burgemeester van Alphen om bij te praten. Samen met hem doe ik ook dit jaar weer een paar projecten.

Dan met de trein naar Den Haag waar ik samen met collega's Cock Brink en Erik Dolle de laatste voorbereidingen tref voor onze inspiratieweek. Die bestaat uit een serie bijeenkomsten over actuele thema's met sprekers van binnen en buiten PBLQ. Belangrijk om op de hoogte te blijven en weer eens te sparren met collega's die (gelukkig) vaker buiten de deur zijn dan op kantoor. We hebben twee bijeenkomsten over de decentralisaties in het sociaal domein.

 

Woensdag

Dagje op kantoor. Samen met Bianca Valkenburg voer ik selectiegesprekken met bedrijven die voor ons een belactie moeten doen. We hebben onze Opleidingsgids verstuurd naar ruim 3000 relaties, waaronder oud-deelnemers van onze open trainingen. Interessant om te zien hoe hierop gereageerd wordt. Een deel vindt het fijn om ons aanbod van papier te lezen, terwijl sommige organisaties onze gidsen linea recta terugsturen met de boodschap dat er geen papier meer intern wordt verspreid. We blijven puzzelen hoe we onze relaties zo goed mogelijk kunnen bedienen.

Verder voer ik een gesprek met Theo Knoester over ons e-learning project. Steeds meer van onze leertrajecten worden ondersteund door een e-learning omgeving. Die omgevingen worden steeds mooier en er zijn steeds meer mogelijkheden. Daarom zijn we een project gestart om onze omgeving te upgraden en meer in opleidingen toe te passen.

Aan het einde van de dag nog een sollicitatiegesprek met iemand die ons team wil komen versterken. Prima kandidaat die gelukkig snel kan beginnen.

 

Donderdag 

Eerst naar het Genootschap van Burgemeesters. Ook dit jaar mogen wij weer een deel van het professionaliseringsprogramma voor hen verzorgen. Ik bespreek met mijn opdrachtgevers de inschrijvingen voor de verschillende opleidingen die wij aanbieden. Ons aanbod sluit goed aan op de vraag, want op ééntje na gaan alle opleidingen door. Er zijn er zelfs drie waarnaar zoveel vraag is dat we een extra uitvoering moeten (beter gezegd mogen) plannen. Hier kan ik mee thuis komen.

Daarna door naar ons opleidingscentrum aan de Muzenstraat in Den Haag. Met Yvet Bommeljé en Peter Castenmiller heb ik een ontwerpsessie voor een e-learning.

 

Vrijdag

Vrijdag thuis. Mijn jongste zoon is brugpieper en is na het vierde uur vrij. Ik heb beloofd om samen te lunchen. Als we een broodje eten, trilt zijn telefoon constant. Hij zit in vijf verschillende WhatsApp groepen en ontvangt regelmatig meer dan 300 berichten per dag. Ik ben blij dat ik dat niet hoef te verstouwen, maar hem kost dat geen enkele moeite. Zijn skatevriendjes zijn naar hem op zoek en als zijn boterhammen op zijn, vertrekt hij direct op de fiets naar een skatepark in de buurt.

Zijn grote broer komt later thuis. Een echte 'nerd' die niet achter zijn computer is weg te slaan. Als hij naar zijn kamer vertrokken is, klap ik mijn laptop open. Ik werk mail weg en voer mijn uren in. Als ik nog een beetje rondsurf over het web, blijkt DeWolff vanavond op te treden. Ik bof, want het is nog niet uitverkocht. Een mooi einde van een goede week. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers