of 59100 LinkedIn

De week van... Nathan Ducastel

Reageer

In 'de week van...' beschrijft een PBLQ medewerker zijn of haar week van dag tot dag. Deze keer Nathan Ducastel.

Nathan is MT lid bij PBLQ. Hij richt zich op de ontwikkeling van de Europese en internationale activiteiten, het EurInt team, het prioritair thema Veiligheid en de markten Europa, internationaal, leefomgeving, provincies en waterschappen.

Woensdag

Sinds jaar en dag organiseert PBLQ de Brussels Club. Deelnemers van Nederlandse uitvoeringsorganisaties maken kennis met een onderwerp dat actueel is in de EU en dat hen raakt als uitvoerders van overheidsbeleid. Het is een select gezelschap dat leert van Brussel en leert van elkaar. Samen met opdrachtgever Carlo Luijten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) presenteer ik de uitkomsten van een internationale verkenning naar elektronische identificatiemiddelen (eID) voor burgers. We gaan in op private en publieke middelen en de manier waarop een 12-tal landen zijn stelsel heeft ingericht. Het leidt tot veel discussie over de juiste mix. De internationale context en Brusselse ontwikkelingen zoals de STORK pilot op het gebied van eID geven kleur aan de discussie. Duidelijk is dat kennis over hoe andere landen met de materie omgaan, ruimte en inspiratie biedt.

 

Donderdag

Risico's in de leefomgeving worden sinds de vuurwerkramp in Enschede op de risicokaart getoond. Een 'Risicokaart' klinkt simpel maar er gaat een wereld achter schuil van informatie verzamelen en presenteren. Wettelijk hebben verschillende organisaties en bestuurslagen verplichtingen. De risicokaart is in transitie, onder andere door de instelling van de Veiligheidsregio's maar ook door nieuwe ontwikkelingen zoals de laan van de leefomgeving. Op verzoek van de provinciale risicokaart coördinatoren, heb ik samen met collega Udo Pijpker een workshop voorbereid. Ondanks een vreselijke verkeersinfarct die me in Utrecht bijna een uur ophoud, en ervoor zorgt dat ik een kwartier te laat binnenkom, hebben we wel een uitstekende discussie. Onze insteek, volg de wettelijke verplichtingen en geldstromen om tot een eenduidig beeld te komen voor de governance en operatie van de risicokaart, spreekt aan en leidt tot de juiste discussies. Aan het eind van de sessie zijn we nog niet klaar, een vervolgsessie wordt gepland.

 

Vrijdag

Een dag met interne klusjes en kennismaking met een mogelijke associé. Met enige regelmaat word ik benaderd door mensen die graag internationaal willen werken. Dat is vaak best lastig. Goede professionals met een uitstekend nationaal track record komen internationaal toch niet zomaar aan de bak. De andere categorie bestaat uit jonge mensen aan het begin van hun loopbaan. Voor hen geldt vaak weer dat ze nog te weinig ervaring meebrengen om internationaal het verschil te maken. Bij deze gesprekken houd ik steeds voor ogen dat ik de wereld en de kansen niet te rooskleurig voor moet spiegelen maar wel op zoek ben naar mensen die door hun kwaliteit het verschil kunnen maken, ook in een internationale context die extra sensitiviteit vraagt en een breed overzicht van de Nederlandse overheid, naast diepgaande specialistische kennis. Het gesprek vandaag verliep uitstekend en ik heb er goede hoop op in de nabije toekomst een keer samen te kunnen werken.

Met onze marketing en communicatie afdeling bespreek ik 's middags het internationale deel van onze website en de nieuwsbrief die we vier keer per jaar verspreiden. Het goed onderhouden van de website is een hele klus, evenals de afweging wat we van onze Nederlandse activiteiten ook in het Engels willen presenteren. Onze prioriteiten als EurInt afdeling: Moderniseren belastingen en douanes, eGovernment en het ondersteunen van organisatieontwikkeling vanuit HRM/HRD, bieden houvast. Tevreden als we aan het eind van het overleg weer een aantal mooie inhoudelijke bijdragen hebben bedacht en gaan publiceren.

 

Zaterdag

Vrij met het gezin.

 

Zondag

Internationaal werken betekent vrije tijd opofferen. De zondag staat al geheel in het teken van de missie naar Griekenland deze week. Gelukkig hebben mijn partner en zoon van vier er alle begrip voor en hebben we geleerd er soepel mee om te gaan, Skype is wel een uitkomst! In Griekenland verzorgen we een seminar onder de noemer Administratieve Lastenverlichting waarbij Nederlandse ervaringen centraal staan. We bespreken onder andere de Informal  Pro-active Aproach Model en de Kafka Brigade aanpak.

Om 10.00 uur ontmoet ik collega Mariette Baptist op Schiphol. We komen op Schiphol ook nog een andere collega tegen, Peter Castenmiller, die ook voor een internationale opdracht onderweg is, de wereld is klein. We gebruiken de reistijd en zondag goed. Mariette heeft op uitstekende wijze de nodige voorbereidingen getroffen om zowel inhoud als proces perfect te laten verlopen. Dat is prettig werken. Voordeel van het internationale werk is dat we 's avonds heerlijk eten in Athene in een toch wat aangenamer klimaat. Het blijft bijzonder om te zien wat de crisis in Griekenland met het straatbeeld doet. Het contrast tussen verschillende delen van de stad, en verschillende mensen is wel heel groot.

 

Maandag

De training verloopt uitstekend. De deelnemers zijn enthousiast. Wel lastig dat een deel van de groep nieuw is en het eerste deel van de training heeft gemist. We pakken regelmatig terug op de stof uit de eerste week en hebben daarmee toch de aandacht van allen. Vandaag is onderdeel van het seminar een bezoek aan de gemeente Marousi en hun fysieke one stop shop. Mooi concept waarmee de communicatie met de overheid echt wordt vereenvoudigd. We gebruiken het bezoek tijdens de week om op terug te vallen en onze cases te relateren aan de Griekse realiteit.

Na de training begint het tweede deel van de werkdag, het bijhouden van de e-mail en andere trajecten die gewoon doorlopen en waar contact met collega's gewenst is. Er moet ook nog een offerte worden afgemaakt en een ander offertetraject vraagt afstemming over inzet en prijs. Het is een long shot maar we besluiten een duo aan te bieden waar één persoon wordt gevraagd. Daarmee kunnen we meer flexibiliteit bieden én hogere kwaliteit. Ben benieuwd of het lukt. Het wordt laat maar toch kan ik nog genieten van een mooie avond in Athene.

 

Dinsdag

De training op dinsdag verloopt goed. Het vraagt veel energie om een groep op sleeptouw te nemen en steeds in te spelen op hun belevingswereld en ervaringen. Er zijn nogal wat verschillen maar minstens zoveel overeenkomsten tussen de Griekse en Nederlandse situatie. Aan het eind van de week geeft een van de deelnemers ons mee dat niet zozeer de stof maar wel onze aanpak en openheid heel veel waardering heeft opgeroepen. Het feit dat we de groep gelijkwaardig tegemoet treden, en vanuit kennis en ervaring spreken en reageren doet de Grieken goed. Ze zijn dat niet gewend. We zijn tevreden met de cijfers die we krijgen voor ons optreden. Tussen ook kritische noten over organisatie en proces, wordt onze persoonlijke inzet steeds maximaal gewaardeerd door alle deelnemers. Mooi compliment.

Deel twee van de werkdag begint eind van de middag en vraagt de nodige aandacht. Ik Skype met een van de collega´s in Mozambique over een interne notitie die vandaag af moet. Het is een lastig document dat we gedurende de avond samen perfectioneren. Mooi dat dat kan, ongeacht de locatie waar je je bevindt!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers