of 59108 LinkedIn

De toekomst van de informatiesamenleving

Eind april kwam de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid met haar onderzoeksrapport naar Big Data. Big data is de zoveelste stap in onze transformatie naar een informatiesamenleving. Het belang van informatie en data neemt alleen maar verder toe en het enthousiasme is groot.

Stel je namelijk eens voor wat voor vooruitgang er mogelijk is. Dankzij sensoren die overal hangen, uitingen op sociale media die je kunt volgen en de real-time analyse van deze en andere databronnen kan bijvoorbeeld de Politie beter inschatten waar misdrijven plaatsvinden. Dat maakt een gerichte inzet van agenten mogelijk, die direct informatie krijgen over de situatie, de verdachten en hun achtergrond. Dankzij big data kan de overheid haar werk beter doen.

 

Tijdens mijn tijd bij de Rijksdienst Wegverkeer was ik projectleider Big Data. Daar onderzocht ik de mogelijkheden van deze nieuwe tijd: hoe kan data de overheid helpen haar taken beter uit te voeren. Die mogelijkheden nemen namelijk razendsnel toe. Moderne auto's zijn namelijk beter te omschrijven als computers op wielen (kijk maar naar Tesla). Boven de wegen hangen camera's die kentekens constant scannen. En het 4G netwerk maakt constante communicatie mogelijk, waardoor er geen gebrek aan informatie meer is.

 

Allerlei overheidsinstanties storten zich nu op de kansen van de informatiesamenleving. Maar ik zie ook bedreigingen. Want als de overheid (en ook het bedrijfsleven) steeds meer over mensen weet, wat doet dit dan met onze grondrechten? Als slimme computers conclusies gaan trekken op basis van allerlei soorten gegevens, krijg ik dan ook te horen wat de afwegingen waren die de computer heeft gemaakt over mij? Dit klinkt als science fiction, maar big data gaat precies daarover: lerende computers (algoritmes in het vakjargon) die gegevens analyseren en daar patronen in ontdekken. Er zijn wetenschappers (zoals Frank Pasquale) die waarschuwen dat slimme computers conclusies trekken en beslissingen nemen, waarvan we niet kunnen achterhalen hoe die tot stand zijn gekomen.

 

Met de komst van slimme computers en big data worden nieuwe innovaties mogelijk, die zowel kansen en bedreigingen in zich hebben. Voordat de overheid en bedrijven over gaan tot grootschalige implementatie hiervan, is het goed als we kritisch van gedachten wisselen met elkaar over de relatie tussen technologie en samenleving. Want een slimme informatiesamenleving stelt mensen centraal.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers