of 59108 LinkedIn

De Napoleontische overheid

Het zal u niet zijn ontgaan dat de EU tegenwoordig ook zeer actief is op het gebied van de informatiesamenleving. Terecht, want Harvard Business School publiceerde laatst een studie waarin een Europa werd geschetst dat niet alleen last had van een economische en een vluchtelingencrisis (én een veiligheidscrisis, voeg ik er na de recente gebeurtenissen in Parijs aan toe), maar ook van een digitale crisis. Ons continent werd zelfs verweten in een digitale recessie te verkeren, met als positieve uitzonderingen, Zwitserland, Ierland en Estland.

Dit beeld werd onlangs bevestigd, toen ik in Brussel bij de Commissie mocht aanschuiven om over het nieuwe actieplan voor eGovernment te discussiëren. Tijdens de discussie viel het volgende citaat te noteren van één van de Commissie-ambtenaren: the mind-set of ministries throughout Europe is still ‘Napoleonic’ and that what is being done is to digitise Napoleonic-era public administration processes. However, unlike the private sector, public administrations have not been using new technology to achieve their goals.

 

Klare taal. Wij zijn bezig om de napoleontische overheid te digitaliseren. Die overheid waar de burger zich keurig meldt aan een loket, en in ruil voor gegevens een verklaring of vergunning in zijn berichtenbox. Ik kan het niet ontkennen. Hebben we de afgelopen twintig jaar niet, met de opkomst van de electronische snelweg en de voorbeelden van e-business voor ogen, gevangen gezeten in het frame van de digitale overheid? Miljoenen zo niet miljarden zijn geïnvesteerd in de front – en back-offices van de overheid, alleen maar om processen soepeler en efficiënter te laten verlopen.

 

De echte maatschappelijke problemen zijn tot nu toe echter buiten het bereik gebleven van digitale oplossingen. Ik noem maar wat: duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en gezondheid. Tegelijkertijd zijn allerlei nieuwe technologieën in opkomst, die deze oplossingen wel dichterbij brengen, zoals big data, senzoring, het Internet of Things.

 

De komende maand ga ik weer naar Brussel en ik hoop een aantal van u te kunnen begeleiden tijdens de Brussels Club, een thematische bijeenkomst over onderwerpen die op het niveau van de EU spelen en raken aan de Nederlandse overheidspraktijk. Eén van die onderwerpen is het nieuwe werkplan van de Commissie. Met het oog op alle uitdagingen in Europa heet dat heel toepasselijk: Business not as usual. Me dunkt ook een mooie titel als we af willen komen van die napoleontische overheid.

 

Brusselse Club 10 en 11 december

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers