of 59100 LinkedIn

De kracht van Kwetsbaarheid

Reageer

Kun jij krachtig en doeltreffend communiceren? Ik denk het wel. In ieder geval gaat het je waarschijnlijk een groot deel van de tijd best goed af. Je staat er niet bij stil en je krijgt geen commentaar. Niks aan de hand dus. Maar dan zijn er situaties en mensen waarbij het ineens lastig is: in een vergadering het woord nemen, je punt maken bij een collega of leidinggevende of een gesprek sturen naar jouw doel in plaats van ineens verbaasd buiten te staan met lege handen. Of in mijn geval, wanneer ik training geef aan een groep mensen waarbij iedereen zich stiekem onveilig voelt…

Voor een gemeente (waar ik de naam hier niet zal noemen), geef ik trainingen aan medewerkers zodat ze beter en prettiger met elkaar communiceren. Dit blijkt een flinke opgave, wanneer iedereen met de armen over elkaar zit, grapjes maakt die bij anderen verkeerd lijken te vallen en mensen niet naar elkaar luisteren, maar de discussie aangaan om hem met 3-0 te winnen. Het effect? De spanning is om te snijden. Dit stelt mij voor de keus:

 

 • Een grapje maken om de stemming positief te beïnvloeden.
 • Doen alsof er niets aan de hand is.
 • Bespreekbaar maken wat er gebeurt.

 

Na een grapje dat onvoldoende effect heeft, zit er wat mij betreft niets anders op dan te benoemen wat er in de groep en bij mij gebeurt. Nu vind ik dat meestal niet zo lastig, maar op dit moment klopt mijn hart in mijn keel. Ik zet de stappen van feedback snel op een rijtje: 'Wat gebeurt er precies, wat doet het met mij en wat zou ik dan graag willen'. En zoals altijd, is het 't meest kwetsbaar om te zeggen wat het met me doet. Maar als ik zeg dat ik me gespannen voel en graag wil dat we ons allemaal ontspannen en veilig voelen, ontstaat er direct opluchting in de groep. Daarna vertelt iedereen wat hij of zij nodig heeft om zich lekker te voelen. Achteraf blijkt juist dit gesprek het begin van meer echte communicatie en contact.

 

En dat verbaast me steeds opnieuw: dat je juist het meest doeltreffend bent, als je laat zien wat er in je omgaat en wat belangrijk voor je is. Wanneer je dus krachtig bent door kwetsbaar te zijn.

 

Ps. Brené Brown heeft over dit onderwerp een goed boek geschreven: 'De kracht van kwetsbaarheid'. Bekijk hier het filmpje

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers