of 59142 LinkedIn

Arnaud Wirschell

Adviseur en docent Beleid & Bestuur bij PBLQ ROI

Lees meer

 • Manipuleren is goed voor je

  Reageer

  Elke avond als ik uitstap op het metrostation is het weer een verrassing: aan welke kant gaat de roltrap naar boven? De gewone trap is voor luie mensen minder aanlokkelijk, want dit metrostation ligt diep in de grond. Dat constante wisselen van roltrap ergert mij en ik zoek er iets achter. Is het soms bedoeld om mij meer te laten lopen? Om mij over te halen toch de trap te nemen? Dit type achterdochtige vragen overvalt mij steeds meer sinds ik mij heb verdiept in het fenomeen “nudging” (letterlijk: een duwtje geven) door de overheid.

 • Trump versus Clinton: wie gaat winnen? Is Donald Trump een groot geschenk voor de Democraten?

  Trump versus Clinton: wie gaat winnen?

  Reageer

  Tijdens discussies over de Amerikaanse presidentsverkiezingen roep ik altijd dat Republikein Donald Trump een groot geschenk is voor de Democraten. Mijn gesprekspartners kijken mij dan enigszins verward aan. Ik kan dat ook niet helpen: die uitspraak is een gevolg van de politicologische hersenspoeling in mijn studietijd.

 • Je nieuwe politieke baas

  Reageer

  De Provinciale Statenverkiezingen van vorige week hebben voor grote verschuivingen in de zetelverdeling tussen de politieke partijen gezorgd. De onderhandelingen over coalities voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels begonnen. Grote kans dat je als medewerker van de provincie een nieuwe politieke baas krijgt. Wat gaat dat betekenen voor je adviezen?

 • Je stemt wat je leest

  Reageer

  Regelmatig haal ik op zondag een familiepak friet in een snackbar. Tijdens het wachten op die verzameling koolhydraten lees ik de aanwezige kranten, zoals de Telegraaf. Mijn gemoedelijke stemming verandert dan in een grote onrust. Meestal staart een bebloede, overvallen winkelier mij met droevige ogen aan vanaf de voorpagina. Ook verderop in de krant wordt het niet veel vrolijker: onlangs telde ik vijf foto's van dreigende koppen met een zwart balkje voor de ogen in het eerste katern. Als ik iedere dag de Telegraaf zou lezen, dan zou ik in een constante staat van alertheid verkeren in deze misdadige wereld.

 • Een beleidsraam in Rotterdam

  Reageer

  In de Volkskrant staat een hartverwarmende column van Harriet Duurvoort over Rotterdam.  Ze is geboren in Amsterdam en daarna verhuisd naar Rotterdam. Twee volstrekt verschillende steden, waarbij de ene nog een historisch stadshart heeft en de ander een centrum vol hoogbouw kent. De columniste moest wel wennen aan die verzameling anonieme gebouwen van glas en staal, maar is erg enthousiast over de Rotterdammers. Dat is leuk om te lezen als stadsgenoot. In de column vertelt ze over een ontmoeting met een oude Rotterdammer. Die vertelt haar dat het nieuwe stadshart een gevolg is van het Duitse bombardement in 1940. Maar is die oorlogsmisdaad wel de enige verklaring voor het nieuwe centrum?

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...