of 59232 LinkedIn

Volop kansen maar beperkte ruimte in de cloud

Reageer

Afbeelding

KING maakt handreiking voor gemeenten en leveranciers

Voor gemeenten liggen er volop kansen in de cloud: de dienstverlening kan veel efficiënter en goedkoper. Ze bereiden zich nu voor, samen met KING, dat gemeenten helpt met het verbeteren van hun bedrijfsvoering. Volgens Kees Groeneveld van KING liggen er ook voor leveranciers volop mogelijkheden. “Maar ze moeten wel snel zijn, anders vallen ze buiten de boot.”

.Breed takenpakket

Weinig instanties hebben zoveel uiteenlopende taken als gemeenten. Belastingen, administratie van grafrechten, kapvergunningen, een nieuw paspoort; je kunt het zo gek niet bedenken of er is er wel een loket voor. Bij al die taken horen informatiesystemen. Door uitbreiding van het takenpakket enerzijds en bezuinigingen anderzijds wordt het beheren van al die systemen steeds ingewikkelder. “Een kleine gemeente zit soms al aan vijftig tot zestig informatiesystemen, in een grote stad als Amsterdam zijn het er meer dan drieduizend”, zegt Kees Groeneveld van het Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeenten, onderdeel van de VNG.

 

.Handreiking

Speciaal voor gemeenten, waterschappen, provincies en hun leveranciers wordt een handreiking opgesteld waaraan KING meewerkt, om hen in hun efficiencyslag op weg te helpen en ze klaar te stomen voor toetreding tot ‘de cloud’. Het idee is eenvoudig: zet diensten van gemeenten over naar de cloud en laat ze daar beheren door zogeheten Shared Service Organisaties (SSO’s). Dat zijn organisaties die IT-taken van diverse gemeenten tegelijk moeten gaan beheren. De gemeente levert dan de benodigde data aan de SSO, die op zijn beurt de afgesproken dienst verleent. Dat maakt het voor gemeenten een stuk eenvoudiger. “Met één druk op de knop kunnen ambtenaren bij de applicaties die ze nodig hebben”, zegt Groeneveld. En het scheelt ook veel geld. “Gemeenten zijn nu jaarlijks 1,2 miljard euro kwijt aan IT.” Een goed voorbeeld van een werkend SSO is Equalit in Oosterhout.

 

.Open standaarden

In de handreiking staat hoe het gebruik van de cloud concreet vorm moet krijgen en waar gemeenten, hun leveranciers en de SSO’s op moeten letten. Denk daarbij aan het gebruik van open standaarden voor applicaties, zodat die makkelijker aan elkaar kunnen worden geknoopt. Een ander belangrijk aspect vormen de inkoop- en acceptatievoorwaarden van gemeenten. Die zijn volgens Groeneveld nu vrij algemeen geformuleerd. “Voor gebouwen, kantoren en software gelden vaak dezelfde voorwaarden. Een gemeente die gericht inkopen wil doen kan daarmee weinig richting een leverancier. Er zijn daarom aanscherpingen nodig, zodat gemeenten vooraf de juiste vragen stellen, zodat ze zeker weten dat het product in hun behoefte voorziet.” KING heeft voor softwareaanbestedingen een specifieke handreiking geschreven waar ingegaan wordt op standaarden en compliancy. Leveranciers die beweren dat hun applicaties aan bepaalde standaarden voldoen moeten dit testen via een onafhankelijk testplatform zoals www.stuftestplatform.nl.

 

Afbeelding 

 

.Inventarisatie

Een cruciale eerste stap richting de cloud is dat gemeenten zicht moeten hebben op wat ze aan IT in huis hebben en in hoeverre er raakvlakken zijn met andere gemeenten. KING heeft een speciale site opgericht (www.softwarecatalogus.nl) waarop die gegevens bij elkaar kunnen worden gebracht en vergeleken. “Dit is bijvoorbeeld handig bij de aanschaf van nieuwe softwareproducten en het bepalen van standaarden. De applicaties moeten tenslotte goed met elkaar kunnen werken. Technisch gezien kun je op deze manier een SSO gaan vormgeven.” Volgens Groeneveld voorziet de website duidelijk in een behoefte. In twee maanden tijd hebben zich ruim driehonderd gemeenten aangemeld (van de in totaal 403).

 

.Dringen geblazen

De belangstelling van leveranciers voor een gezamenlijke stap richting SSO is nog niet groot, stelt Groeneveld vast. Toch is enige haast geboden. “Als je nu geen stappen onderneemt, loop je het risico buiten de boot te vallen.” Groeneveld wijst erop dat het IT-landschap van gemeenten op dit moment erg gefragmenteerd is. “Alleen al voor zaaksystemen zijn er rond de dertig verschillende softwarepakketten in gebruik. In een cloudconstructie zou je kunnen volstaan met vier tot acht. De keuze wordt dus beperkter, maar het voordeel is wel dat je als gemeente voordeliger uit bent.”

 

.Nieuw speelveld

Op de vraag voor hoeveel SSO’s er uiteindelijk plaats zal zijn denkt Groeneveld aan ongeveer acht tot tien. “Die kunnen dan elk zo’n veertig gemeenten bedienen, dat is voldoende om jezelf als SSO goed te kunnen bedruipen.” Het is nu aan gemeenten om te bepalen welke processen ze door een SSO willen laten ondersteunen en welke informatie en informatiesystemen ze daarvoor nodig hebben. Als onafhankelijke partij proberen wij gemeenten en leveranciers samen om de tafel te krijgen. Dat gaat de komende maanden gebeuren. Zo hopen we de cloud voor gemeenten dichterbij te brengen.”

 


Wilt u meer weten over service aggregatie in de praktijk, bekijk dan dit filmpje.


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Is de BIG al ingeburgerd in uw informatiebeveiliging?

Afbeelding

Afbeelding

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers