of 59221 LinkedIn

KING-convenant krijgt IBD-aanvulling over informatiebeveiliging

Reageer

Addendum is bevestiging van een mentaliteitsverandering

De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) wil met een aanvulling op het bestaande KING-convenant het onderwerp informatiebeveiliging onder de aandacht brengen bij leveranciers. KPN Lokale Overheid ondertekende het addendum op 7 november tijdens een leveranciersdag van KING.

Privacygevoelige informatie die op straat ligt, uitval van computers of het zoek raken van gegevensbestanden. Als gemeente moet je er niet aan denken. Met de aanvulling leggen de IBD, een initiatief van VNG en KING, en leveranciers nu duidelijke afspraken vast om de informatiebeveiliging van gemeenten te verbeteren.

 

Bescherming zwart op wit

Het addendum is een reactie op het toenemende besef dat onvoldoende aandacht voor informatiebeveiliging enorme consequenties kan hebben. “De hack bij DigiNotar en Lektober heeft bij veel gemeenten de ogen geopend”, vertelt Anita van Nieuwenborg, teamleider bij de IBD. “Zij willen er nu nog meer op kunnen vertrouwen dat hun leveranciers er alles aan doen om vertrouwelijke en gevoelige informatie zo goed mogelijk te beschermen. En gelukkig doen de meesten dat ook. Met de ondertekening van het addendum zetten ze dat nu zwart op wit.”  

 

Kwetsbaarheden proactief melden

Met het ondertekenen van het addendum conformeren leveranciers zich aan de door de IBD gestelde veiligheidsregels. Van Nieuwenborg: “Zij moeten kwetsbaarheden en incidenten proactief bij hun gemeenten en bij ons melden. Maar ook maken zij bijvoorbeeld een impactanalyse om te beoordelen of de informatieveiligheid van gemeenten mogelijk in het geding is geweest.” Inmiddels hebben – behalve KPN Lokale Overheid – 7 softwareleveranciers en hostingpartijen op 7 november het addendum getekend.

 

Mentaliteitsverandering

Teamleider Van Nieuwenborg is tevreden met alle aandacht voor het onderwerp informatiebeveiliging. “Het addendum is een bevestiging van een mentaliteitsverandering die al langer gaande is. Samenwerking is tweerichtingsverkeer en het blijft ontzettend belangrijk om kennis te delen met elkaar. Digitale veiligheid ontwikkelt zich momenteel razendsnel. Om alle risico’s en gevaren goed het hoofd te kunnen blijven bieden, heb je elkaar hard nodig.”

 

                    

In control met KPN Lokale Overheid

Met het ondertekenen van het addendum laat KPN Lokale Overheid zien informatiebeveiliging hoog op de agenda te hebben. Verantwoordelijk portfoliomanager Pieter-Bas Nederkoorn: “Gemeenten staan voor nieuwe uitdagingen. Met de decentralisaties krijgen zij straks met nog meer  privacygevoelige informatie te maken. Het is noodzakelijk om in control te zijn als het gaat om de bescherming van de privacy van burgers.”

 

Weten wat KPN Lokale Overheid nog meer doet op het gebied van informatiebeveiliging?

Kijk hier


 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Is de BIG al ingeburgerd in uw informatiebeveiliging?

Afbeelding

Afbeelding

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers