of 59232 LinkedIn

Berichtenverkeer tussen zorginstellingen en gemeenten

Reageer

AfbeeldingMet de komst van de drie decentralisaties is de behoefte aan informatie-uitwisseling tussen zorginstellingen en de overheid enorm toegenomen. De informatie-uitwisseling op basis van CORV en het Gegevensknooppunt geeft invulling aan gestructureerd berichtenverkeer tussen IT-systemen van organisaties. Naast deze toepassingen is er behoefte aan veilige uitwisseling van ‘ongestructureerde’ informatie. Deze informatie-uitwisseling tussen personen bevat veelal persoonlijke en/of privacygevoelige informatie zodat zorgvuldigheid noodzakelijk is. KPN Zorg en KPN Lokale Overheid bieden gezamenlijk een oplossing voor dit vraagstuk.

E-mail
E-mailverkeer is bij uitstek geschikt voor het laagdrempelig versturen (en ontvangen) van informatie, maar is een ‘open’ protocol, waarbij van het internet gebruik wordt gemaakt. Het versturen van e-mail berichten via een besloten infrastructuur (anders dan het internet) kan een geschikte oplossing zijn om de vertrouwelijkheid en beschikbaarheid te waarborgen. Een voorbeeld hiervan is de SUWI-mail toepassing via het Gemnet netwerk.

 

KPN Lokale Overheid heeft de afgelopen periode gesproken met Jeugdzorg Nederland, KPN Zorg en KING/VNG om te komen tot invulling van de functionele mail-behoefte. Doel hierbij is de realisatie van een mailoplossing via een besloten infrastructuur. Deze oplossing dient beschikbaar te zijn voor alle betrokkenen binnen het sociaal domein zoals Gemeente, Jeugdzorg Nederland, Politie, Justitie en uitvoerenden van zorgtaken. Een groot aantal van deze organisaties is al aangesloten op de ICT diensten van KPN Lokale Overheid, KPN Zorg en/of Jeugdzorg Nederland. Daarnaast beschikken deze organisaties vaak al over een (beveiligde) mail-omgeving, zodat de uiteindelijke oplossing dient aan te sluiten bij verschillende bestaande situaties.

 

Op basis van deze uitgangspunten is er een architectuur en functioneel ontwerp gemaakt voor de inrichting van een mail-omgeving tussen KPN Lokale Overheid, KPN Zorg en Jeugdzorg. Hierbij kunnen aangesloten organisaties gebruik maken van deze oplossing, maar is het ook mogelijk om als niet aangesloten organisatie via een veilige webportal gebruik te maken van de oplossing.

 

Beveiligde E-mail uitgebreid naar (Jeugd)zorg-domein
Voor KPN Lokale Overheid is deze functionele toevoeging aan de bestaande Beveiligde E-mail dienst een logische stap na SUWI-mail en TLS mailverkeer met de Belastingdienst. Bestaande klanten van de dienst Beveiligde E-mail kunnen binnenkort zondermeer gebruik maken van de Zorg mailoplossing.

Overige organisaties aangesloten op het Gemnet netwerk kunnen deze functionaliteit toevoegen aan hun bestaande mailoplossing of overstappen op de dienst Beveiligde E-mail van KPN Lokale Overheid.

 

Deze omgeving wordt op dit moment ingericht en getest en daarom komen we vanuit KPN Lokale Overheid graag in gesprek met Gemeenten die op zoek zijn naar een oplossing voor het veilig e-mailen binnen de (Jeugd)zorg-keten. Met deze organisaties willen we de geschetste oplossing bespreken en toetsen aan de praktijk.

 

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over deze oplossing? Neem dan contact op met Pieter-Bas Nederkoorn pieter-bas.nederkoorn@kpn.com of 06 – 51 43 12 99.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Is de BIG al ingeburgerd in uw informatiebeveiliging?

Afbeelding

Afbeelding

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers