of 59232 LinkedIn

3 decentralisaties: kies liever besloten netwerk dan ‘onveilig’ internet

Reageer

AfbeeldingNog maar een paar weken en dan bent u als gemeente hét aanspreekpunt voor burgers over de Participatiewet, de AWBZ en de Jeugdzorg. En dus ook verantwoordelijk voor de informatie-uitwisseling binnen deze domeinen. Informatieveiligheid is een aspect dat daarbij vaak onderschat wordt.

Als gemeente hebt u uw handen vol met het in goede banen leiden van de mega-operatie. Dagelijks komen er nieuwe zaken op uw pad die om aandacht vragen en de deadline nadert snel. Niet zo vreemd dat in die context aandacht voor informatiebeveiliging snel naar de achtergrond raakt. Want met het implementeren van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) bent u er niet. De huidige decentralisaties vragen om preventieve maatregelen die de héle keten betreffen.

 

Een besloten netwerk maakt minder kwetsbaar
Hoe kwetsbaar informatie-uitwisseling via internet is, bleek ook afgelopen tijd weer met kort na elkaar opduikende lekken als Heartbleed, Shellshock en Poodle. Zonder twijfel dienen zich nog veel meer beveiligingslekken aan. Het is dan ook goed dat overheden terughoudend zijn met het via internet uitwisselen van gegevens. Dat geldt al helemaal voor de privacygevoelige informatie waarvoor u als gemeente vanaf 1 januari verantwoordelijk bent. Zodat de burger er straks volledig op kan vertrouwen dat u zorgvuldig omgaat met zijn of haar gegevens over bijvoorbeeld inkomen, schulden of medische zaken.

 

Een bestaand, goed en veilig alternatief is het werken met een besloten netwerk, zoals Diginetwerk, Suwinet en het Gemnet netwerk. Een dergelijk besloten netwerk maakt u veel minder kwetsbaar voor beveiligingslekken in software en protocollen, zoals bovengenoemde voorbeelden. Uiteraard kunt u informatie-uitwisseling via internet niet helemaal uitsluiten, maar het principe ‘besloten tenzij’ is wél het goede uitgangspunt.

 

Wees voorbereid
Volledig gegarandeerde beveiliging bestaat niet, er zullen zaken mis gaan. Zeker in de overgangsfase. Maar u kunt zich als gemeente wel voorbereiden. Sta stil bij de impact van een incident en de maatregelen die u kunt nemen om deze gevolgen beheersbaar te houden. Het begint bij de implementatie van de BIG, maar durf óók verder te kijken. KPN Lokale Overheid helpt u daar graag bij. Samen zorgen we er voor dat u ook op dit terrein helemaal klaar bent voor de aanstaande decentralisaties.

 

Meer informatie
Weten hoe KPN Lokale Overheid ook uw gemeente kan helpen op het gebied van informatiebeveiliging? Kijk dan hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Is de BIG al ingeburgerd in uw informatiebeveiliging?

Afbeelding

Afbeelding

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers