of 59236 LinkedIn

Varen op de digitale dynamiek: innovatie als middel tegen stagnatie

Varen op de digitale dynamiek: innovatie als middel tegen stagnatie.
Reageer

We hebben een mijlpaal bereikt. In 2017 wil de overheid de burger – en zichzelf –  zoveel mogelijk digitaal van dienst zijn. Bij die ambitie moet ik denken aan een boek dat ik vroeger las: Nederland in de Gouden Eeuw, Dynamiek en Stagnatie. Enerzijds staan overheden aan de rand van een digitale gouden eeuw vol waardevolle technologische vooruitgang. Anderzijds blijkt bij sommige overheden dat basisprocessen zoals keteninrichting en plannen over efficiënte dataoverdracht stagneren.

Stagnatie van basisprocessen

Deze stagnatie levert problemen op. Bijvoorbeeld bij de financiële verantwoording in het sociaal domein door een gebrek aan informatiedeling in de keten. Problemen bij de inrichting van een goed functionerend PGB-systeem hebben te maken met een gebrek aan strategische innovatie op weg naar een echt verbeterd systeem. Ook het gefaseerd invoeren van het Digitaal Stelsel Omgevingswet zal de druk op de digitale infrastructuur van gemeenten vergroten als technologische vernieuwing niet onderdeel wordt van de bedrijfsvoeringsstrategie. Gemeenten hebben rondom DSO grotendeels zelf de regie over dienstverlening en inrichting van de informatiesystemen. Voor beide geldt: het succes hangt in sterke mate af van de manier waarop de technologische vooruitgang gebruikt wordt als drijfveer voor verbetering.

 

Innovatie is de drijfveer van verbetering

Het borgen van innovatie in de digitaliseringstrategie is belangrijk. Zet technologische innovatie in om problemen aan te pakken, bouw op gemeenschappelijke infrastructuur en leer van ‘best practices’. Beweeg naar effectieve informatieoverdracht. Door veilige en baanbrekende blockchain technologie is het mogelijk om data versleuteld, decentraal opgeslagen en met een onbesproken authenticiteit te delen. Die technologie maakt samenwerking in de keten eenvoudiger en veiliger. Het kan problemen rondom verantwoording, eigenaarschap en administratie van bijvoorbeeld PGB-dossiers oplossen. Dat vergt lef en durf. Durf die sommige gemeenten tonen door de voordelen van blockchain te onderzoeken op het gebied van zorg en vergunningsverlening.

 

Innovatie gaat hand in hand met verbetering. Doel? Burgers beter, efficiënter en transparanter van dienst zijn met de eigen basis op orde. Om dat te realiseren moet innovatie een grotere rol spelen in digitale dienstverlening. Inspiratie voor een goed voornemen in 2017? Benut de kansen van onze digitale gouden eeuw!

 

Wilt u uw team versterken met een (interim-) professional die deze kansen goed benut? Neem dan vrijblijvend contact op met Herrie Geuzendam, onze directeur Bedrijfsvoering. We bespreken graag met u de mogelijkheden! Bel 06 – 20 21 82 27 of mail naar herriegeuzendam@jsconsultancy.nl

 

Download gratis onze whitepaper ‘Digitale transformatie in het publieke domein’ >>

 

Meer informatie:

Bram Sluman, Consultant IT / Bedrijfsvoering

Heeft u vragen of wilt u weten wat JS Consultancy voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op!

088 33 02 100 / Vraag per e-mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Contactgegevens

Herrie Geuzendam

Alpha Tower, De Entree 19-21
1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding   Afbeelding   Afbeelding


Meer nieuws

Agenda

Bekijk hier onze events en expertisebijeenkomsten.

Whitepapers Digitaal

 Afbeelding

 

 

 

Digitale transformatie in het publieke domein

Echt anders werken: ontwikkelingen, resultaat en aanpak