of 59236 LinkedIn

HR, pak de aandacht in digitale transformatie!

HR, pak de aandacht in digitale transformatie! De grootste uitdaging ligt op het terrein van verandermanagement, omdat een organisatie op alle niveaus fundamenteel verandert
Reageer

Digitale transformatie heeft grote impact op de gemeentelijke organisatie en het personeel. De grootste uitdaging ligt op het terrein van verandermanagement, omdat een organisatie op alle niveaus fundamenteel verandert. Een belangrijke driver voor het laten slagen van deze transformatie is HR en de businesspartnerrol die het moet innemen om de transformatie letterlijk en figuurlijk handen en voeten te geven. Alleen, HR afdelingen zijn over het algemeen op een beheersmatige rol blijven steken.

Daardoor worden zij onvoldoende als businesspartner betrokken bij organisatiespecifieke opgaven als digitale transformatie. Het is dan ook belangrijk dat HR deze aandacht opeist als eerste stap in digitale transformatie. Maar hoe doe je dat? Hoe pak je als HR de aandacht van bestuurders en de business?

 

“Zonder goed begrip en gedegen analyse is het lastig de waarde van HR in digitale transformatie aan te tonen”

 

Dat begint bij goed begrip waar de organisatie in zijn digitale transformatie heen gaat, wat de verwachtingen zijn en wat de organisatie nodig heeft. Heel basaal. Maar zonder goed begrip en gedegen analyse is het lastig de waarde van HR in de digitale transformatie aan te tonen. HR moet als geen ander kunnen duiden wat de organisatie nodig heeft op vier fronten:

 

  • 1) verhouding (senior, medior, junior)
  • 2) omvang (hoeveelheid)
  • 3) inhoud (soort werk)
  • 4) verdeling (vast versus flexibel)

 

Als dat helder is geeft dat een leidraad om te kijken naar de werving. Je weet dan immers beter wat de organisatie écht nodig heeft. Als je vanuit zo’n gedegen analyse aan tafel komt pak je de aandacht.

 

“De aandacht gaat al snel uit naar de controller en de beschikbare middelen”

 

Ook ik zie dat dit niet altijd even makkelijk is. De aandacht gaat al snel uit naar de controller en de beschikbare middelen. En als we het dan hebben over digitale transformatie hoor je vaak dat de middelen ontbreken om te investeren in medewerkers en/of het aantrekken van (top)talent. Ik zie dat toch wat anders. We hebben wel middelen maar deze worden niet even efficiënt of op de juiste plek ingezet. Middelen vragen om doelmatige besteding en investeren in het belangrijkste kapitaal, de medewerker, is niet een verkeerde. Als je aan directeuren niet de vraag stelt wat die middelen uiteindelijk aan resultaten moeten opleveren, ben je bedrijfsmatig niet goed bezig. Dan heb je misschien wel iets leuks gedaan maar niet in het belang van de organisatie, de bewoner en ondernemer of noem maar op. En dat is toch écht funest voor de kwaliteit en transformatie binnen iedere organisatie.

 

“Het betrekken van HR als één van de eerste stappen in een succesvolle digitale transformatie”

 

In het proces van digitale transformatie is het belangrijk dat er een helder gemeenschappelijk beeld is over waar we over vijf jaar staan. Zonder dat beeld is het lastig communiceren en iedereen betrokken te krijgen en/of te weten wat ervoor nodig is. HR heeft daarin een bijzondere uitdaging en moet deze businesspartnerrol waar kunnen maken. Naast de tien stappen in het boek “digitale transformatie, zo doe je dat” zie ik het betrekken van HR als één van de eerste stappen in een succesvolle digitale transformatie.

 

Wilt u uw team uitbreiden met een (interim-) professional die kennis heeft van digitalisering en informatisering? Onze directeur Bedrijfsvoering Herrie Geuzendam maakt graag een afspraak met u voor een goed gesprek! Bel 06 – 20 21 82 27 of mail herriegeuzendam@jsconsultancy.nl.

 

Download gratis onze whitepaper ‘Digitale transformatie in het publieke domein’ >>

 

Contactpersoon:

Ward Stadhouders, Managing Consultant Bedrijfsvoering

Heeft u vragen of wilt u weten wat JS Consultancy voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op!

06 83 71 65 97 / Vraag per e-mail wardstadhouders@jsconsultancy.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Contactgegevens

Herrie Geuzendam

Alpha Tower, De Entree 19-21
1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding   Afbeelding   Afbeelding


Meer nieuws

Agenda

Bekijk hier onze events en expertisebijeenkomsten.

Whitepapers Digitaal

 Afbeelding

 

 

 

Digitale transformatie in het publieke domein

Echt anders werken: ontwikkelingen, resultaat en aanpak