of 59100 LinkedIn

Welkom in het cloud-restaurant

AfbeeldingEen overzicht van Gartner over het verwachte gebruik van cloud-diensten in 2015 laat een groei op alle gebieden zien. Van public tot en met private, van hybride tot en met community clouds. Begrijpelijk, want het afnemen van IT-diensten en alleen betalen voor het daadwerkelijke verbruik, is aantrekkelijker dan vooraf heftig te moeten investeren. De belangrijkste verworvenheid van het cloud-denken, is dat er eindelijk in de informatie-infrastructuur standaarden zijn waarop we die diensten uniform kunnen uitvoeren.

Door deze standaarden maakt het niet meer uit waar welke applicatie draait: in je eigen standaard datacenter, in een publieke cloud, ergens bij een provider of in een gesloten community van datacenters. Er is een vrije keuze ontstaan voor het ‘kopen of zelf maken’ van je informatiedienst. Net zoals je in productieprocessen de keuze hebt onderdelen of componenten zelf te maken of in te kopen bij derden.

 

Cloud is Vrijheid
Deze vrijheid is de grootste verdienste die de cloud ons de afgelopen jaren heeft gebracht. Het einde van de beslotenheid van je eigen informatie-infrastructuur en vastzitten aan afspraken, processen en historische investeringen rond het kunnen leveren van informatiediensten. Eindelijk kan snel en relatief goedkoop een service worden ingekocht of uitbesteed. Of in eerste instantie zelf worden ontwikkeld en daarna uitbesteed aan derden. Of andersom, door derden ontwikkeld en dan in huis gebruiken.

 

Dat rond deze nieuwe informatiedienstverlening afspraken ontstaan over hoe je die dienst wil aanbieden, inkopen of uitbesteden is begrijpelijk. Net zoals in een restaurant, wil je ook hier een helder menu zien waarop een keuze en een afgesproken prijs staat voor de beschikbare ‘maaltijden’. Of de combinatie van gerechten in de vorm van een interessant viergangenmenu.

 

Het cloud-restaurant
Als we die vergelijking volgen, zien we een flinke keuze aan cloud-restaurants ontstaan. Van de McDonalds tot en met de Chinees en van de lokale snackbar tot en met het driesterrenrestaurant. Daarnaast zien we groothandels en horecaleveranciers opstaan die het scala van cloud-restaurants bevoorraden met standaard gerechten en ingrediënten. Er ontstaan ook cateraars die voor bijzondere IT-gelegenheden een tijdelijke omgeving kunnen inrichten, om een event te kunnen bedienen.

 

Kortom, het dienstenaanbod in de informatiewereld ontwikkelt zich zoals elk product of dienst in onze ‘normale’ wereld zich ontwikkelt. De beste, de slimste, de goedkoopste, de meest dichtstbijzijnde of de meest uitgebreide leverancier krijgt uw vertrouwen. En dat hoeft niet beperkt te blijven bij één leverancier. Soms is McDonalds prima, dan weer de Chinees of Italiaan of het gezellige kleine restaurant dichtbij, om de hoek. De standaardisatie en toenemende certificering maakt dat u overal veilig en ongebonden van uw informatie-lunch of -diner kunt genieten.

 

Je eigen keuken
Toch hebben de meesten ook nog een eigen keuken in huis. Het eigen datacenter om de directe honger te stillen, zelf je lunch te kunnen bereiden of soms een groot gezelschap te kunnen bedienen. Met ingrediënten die je zelf hebt ingekocht, eigen apparatuur en met eigen recepten, maak je je eigen menu. Daar is niets mis mee. Zeker niet omdat je dat voor die prijs, het gemak, het exclusieve of de snelheid niet buiten de deur kunt inkopen. Mits je de ervaring in huis hebt om snel je eigen maaltijden goed en efficiënt te kunnen bereiden. Of nog wat restjes hebt liggen om goedkoop toch prima je honger te stillen.

 

Er is dus helemaal niets mis mee om, conform de vergelijking, ook je eigen datacenter nog in huis te hebben. Het is zelfs wel veilig voor als het heeft geijzeld, of flink heeft gesneeuwd. Vergelijkbaar als in de internetwereld je dienst ‘even’ niet aanwezig is. Om dan toch een beperkte interne dienstverlening in huis te hebben. Een eigen vriezer en magnetron om in geval van nood toch te kunnen doorgaan. In onze wereld van Business Continuity en High Availability geen overbodige luxe. Dan ben je blij met je eigen keukentje, hoe simpel ook. Als Salesforce of Google ‘even’ uit de lucht is, is het best fijn door te kunnen gaan met je back-up account data, al werkt dat dan wat minder snel en uitgebreid dan je gewend bent.

 

De groei van de hybride cloud
Uit de cijfers die Gartner publiceerde, blijkt inderdaad dat de hybride cloud procentueel het snelst groeit. Een beetje van Maggi en een beetje van jezelf, om een bekende reclame te quoten. Enerzijds vertrouwen op het aanbod om je heen, maar ook een eigen interne informatiedienstverlening voor de eenvoudige of juist bijzondere dingen of als ‘buiten’ er door omstandigheden even niet is.

De cijfers van Gartner laten zien dat procentueel gezien het aandeel van publieke cloud-diensten aan het dalen is. Absoluut groeit het nog wel, maar de groei van de hybride cloud is groter, absoluut en procentueel. Dat geldt zowel voor de eigen private cloud als de hosted private cloud; je persoonlijke dienst die je door een eigen lokale provider laat uitvoeren.

 

De community cloud
De community cloud groeit beperkt, alleen in de overheid, de logistiek en bij communicatiediensten. Inderdaad omgevingen waar bedrijven of overheden elkaar opzoeken om gezamenlijk hun diensten op één shared service center te laten landen. En hun data veilig binnen die cloud-omgeving te bewaren. Hoewel de communicatiesector zijn eigen (hosted) private cloud ook flink aan het ontwikkelen is: sommige data en diensten wil je gewoon heel dichtbij houden.

 

Gartner laat zien dat het gebruik van de cloud onverminderd groeit. Maar er zijn wel enkele paradoxen aanwezig. De procentuele groei van public c.q. openbare clouds neemt af, de transformaties naar eigen interne private clouds groeit, maar de winnaar is de groei van de hybride clouds. Begrijpelijk. Je wilt nooit helemaal afhankelijk worden van derden, zeker niet als je organisatie groter is, meer verantwoordelijkheden en compliances kent, audits moet uitvoeren en verantwoordelijkheid moet afleggen over eigen prestaties en data eigenaarschap. Een beetje van Maggi en een beetje van jezelf geeft dat best mooi weer, vind ik…

 

Deze blog post is ook verschenen op de website CIO.nl onder de titel ‘Tafelt jouw IT-afdeling bij de FEBO of in een driesterrentoko’?

*-*-*-*

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers