of 59108 LinkedIn

VMworld 2015 Ready for Any

AfbeeldingPrecies een jaar geleden zat ik op dezelfde plaats in Barcelona toen ik mijn blog schreef over VMworld 2014. Toen was het onderwerp Continuous Delivery. Applicatie-ontwikkeling kan steeds sneller, niet alleen voor de bekende platformen met nieuwe agile-ontwikkeltechniek, maar zeker voor de cloud native platformen met de veelheid aan apps en appstores. De time-to-market voor nieuwe gebruiksfunctionaliteit is immers in onze snel veranderende markten voor elke organisatie onderscheidend. Immers wiens bedrijf het best de veranderingen kan bijhouden, zal overleven.

Maar ook maatschappelijk is deze snelheid voor ons als burgers gemeengoed geworden. En we verwachten van onze overheid in feite niet anders; snelle dienstverlening ondersteund met moderne techniek. Programmeren wordt door sommigen al als een verplicht vak gezien voor scholieren; iedere burger moet begrijpen hoe de basis van onze informatiemaatschappij functioneert om aan deze maatschappij te kunnen (blijven) deelnemen.

 

Continuous delivery
De snelle ontwikkeling van deze continuous delivery-opties zijn mogelijk geworden omdat we eindelijk onze ontwerp- én productie-infrastructuren op algemeen aanvaarde standaarden kunnen bouwen. Deze benadering onder de wazige titel ‘cloud’ maakt het mogelijk elke functie op elke plek en elk device te laten functioneren. Cloud is dus niet iets dat anderen voor u mogelijk maken; nee, cloud is de standaard waarop u én anderen op eenduidige wijze informatiediensten kunnen aanbieden en gebruiken.

 

Natuurlijk nodigt elke, zichzelf respecterende, cloud-leverancier u uit alle diensten volledig bij hen te laten geschieden. Wij van WC-eend adviseren immers vanzelfsprekend WC-eend. Het leuke is echter dat u ook nog steeds uw eigen cloud kunt hebben, die in kosten niet hoger hoeft te zijn dan die van derden. De techniek om op deze standaarden te werken, is zover ontwikkeld en geïntegreerd, dat de infrastructuur hiervoor vergelijkbaar is met rijklare auto’s. Mits u een rijbewijs en benzine of elektriciteit beschikbaar heeft, kunt u net als uw auto ook uw eigen cloud rijden. Vergelijkbaar met privé vervoer versus openbaar vervoer.

 

Software Defined
Net zoals auto’s steeds meer iPads op wielen worden en zich onderscheiden door de software, zo is dat ook voor datacenters. Geautomatiseerde standaard componenten die door software hun intelligentie krijgen. De componenten van verschillende leveranciers zijn – zowel qua prijs en functionaliteit – niet wezenlijk onderscheidend meer, het is de software die het verschil maakt. Software Defined Everything schreef ik eerder in een blog en dat is in feite waar VMworld over gaat.

 

Een wereld van enkele grote globale cloud-leveranciers, gespecialiseerde – vaak nationale – cloud providers en zo nodig een eigen cloudplatform in de backoffice. In die mix is alles mogelijk wat betreft het organiseren van informatiediensten. Van alles (gestandaardiseerd) uitbesteden tot alles (gestandaardiseerd) zelf doen en daardoor dus ook elke mogelijke mix daartussen. En de ene keuze is niet beter dan de andere. Elke keuze die u voor uw organisatie kiest, is juist. Omdat het nu eenmaal om úw informatie processen gaat, die u uw onderscheidend vermogen geven.

 

Basisstructuur is aanwezig
Als je op afstand naar onze nieuwe informatiemaatschappij kijkt, zijn de basisstructuren in feite grotendeels ontwikkeld. Vergelijk het met de spoorwegen toen de railafstand was gestandaardiseerd, de structuur van locomotief en wagons duidelijk was en de spoortijd was ingevoerd. Een eenduidige internationale spoortijd was van belang, omdat in die tijd elk dorpje nog zijn eigen dorpstijd kende, en daar was geen dienstregeling mee te maken. Pas toen die standaarden waren gerealiseerd, konden de spoorweg-maatschappijen het achterland van alle continenten openen en ontwikkelen.

 

Of vergelijk het met de elektriciteit die begin vorige eeuw de vervanging werd van gaslicht en stoommachines. Toen de basis van efficiënte distributie duidelijk was geworden – wisselspanning en hoogspanning – werd het mogelijk deze nieuwe energievorm explosief toe te passen. Mijn gevoel zegt me dat we met cloud op een zelfde punt zitten: we hebben intussen de noodzakelijke standaarden en zijn klaar om het gebruik ervan op brede schaal toe te passen. Cloudleveranciers leveren de diensten en technologiebedrijven de daarvoor benodigde infrastructuur.

 

Consolidatie
Elke nieuwe Kondratieff golf – een nieuwe economische golf die ongeveer 50 jaar duurt – is gebaseerd op de acceptatie van gestandaardiseerde nieuwe techniek. En vervolgens komt de investeringsgolf erachteraan die de economie (weer) opjaagt. Denk aan de standaarden rond de spoorwegen, elektriciteit, auto’s, vliegtuigen en telefonie. Die standaarden zijn nu internet, cloud en onze mobiele platformen. De basis is gereed, nu kunnen derden daarop nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Zo ontstonden eerder de eerste spoorwegmaatschappijen, elektriciteit leveranciers, telefoonmaatschappijen, autofabrikanten, vliegtuig bouwers, wegen- en spoorlijnbouwers enzovoort.

 

We zien momenteel de eerste consolidatie plaatsvinden in de gefragmenteerde wereld van IT-leveranciers. En het ontstaan van nieuwe dienstverleners op basis van die nieuwe gestandaardiseerde informatiewereld. De basis innovaties vonden de afgelopen 10 jaar plaats, het gaat nu om de gebruiker die gebruik gaat maken van de beschikbare mogelijkheden. Niet meer de creativiteit in de techniek, maar de creativiteit om de toepassing: people en proces. Dat is ook een beetje wat VMworld 2015 tekent: eigenlijk hebben we alle noodzakelijke techniek in principe beschikbaar. Het gaat nu om de nuttige en veilige toepassing ervan.

 

Better Together
Tijdens het schrijven van deze blog werd het definitieve bericht gelanceerd dat DELL en EMC hun bedrijven – op private basis – combineren om samen sterker te staan voor de toekomst. In een tijd dat we afscheid nemen van oude techniek en nieuwe techniek ieders toekomst zal bepalen. Afscheid van legacy – zoals disk-storage en PC’s – en het omarmen van nieuwe disruptieve technieken zoals flash, cloud en mobile. Dat vraagt consolidatie, creatieve destruction en schaalgrootte om te leveren.

 

VMworld 2015 staat ook in het teken van die nieuwe tijd. Bedrijven die hun fysieke producten embedden in het Internet of Things en enige vorm van cloud om die data te verzamelen en te managen. De informatie-infrastructuur heeft eindelijk zijn standaard gekregen, zoals eerder elektriciteit, telefonie en zelfs de spoorrails. De geschiedenis herhaalt zich telkens weer. Nu kunnen we gaan bouwen…

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers