of 59108 LinkedIn

Software Defined Everything

AfbeeldingOp de Internationale Autotentoonstelling in Frankfurt presenteerden autofabrikanten – naast alle nieuwe modellen – ook veel nieuws op het gebied van digitale communicatie. Mercedes kwam met een app die nu ook retro-fit in 24 bestaande passagiersmodellen (vanaf 2002) kan worden ingebouwd. Hiermee is het mogelijk een groot deel van de bestaande auto’s ook van deze functionaliteit te voorzien. Een interessante ontwikkeling om ook hun bestaande modellen in de Mercedes cloud te kunnen brengen.

Een deel van dit initiatief is gericht op het veilig en betrouwbaar koppelen van individuele auto’s aan een centraal volgsysteem. De app voor iOS en Androïd maakt het voor de gebruiker mogelijk de informatie van de auto te zien, deuren te openen en sluiten en de verwarming aan te zetten. Ook kan de geparkeerde auto worden gedetecteerd en de beste looproute naar de auto wordt via iPhone en Apple Watch weergegeven. Eenmaal bij de auto gearriveerd, wordt de actuele deur-tot-deur route berekend voor de gewenste bestemming.

 

Retro-fit
Juist de retro-fit optie vormt een belangrijke doorbraak om in korte tijd een groot aantal gebruikers van deze nieuwe service te creëren bij duurzame gebruiksgoederen. De techniek is aanwezig, het snel en breed in de markt brengen, is de uitdaging. Op vele plaatsen is de industrie bezig deze nieuwe mogelijkheden in allerhande producten in te bouwen.

 

Philips ontwikkelt bijvoorbeeld zijn Healthsuite Digital Platform om individuele ervaringen aan gebruikers te leveren via allerhande producten, van slimme tandenborstel tot fitness devices. De grote technische uitdaging is dat deze toepassingen een enorme schaalbaarheid vragen, want het gaat immers om miljoenen gebruikers en grote hoeveelheden data. Daarnaast is het niet alleen de gewenste digitale functionaliteit in het product te brengen, maar ook de datacommunicatie te kunnen inrichten en in de tijd te kunnen onderhouden.

 

Het Internet of Things is niet meer weg te denken uit onze wereld. General Electric heeft een digitale divisie in het leven geroepen om slimme functionaliteit in al zijn producten in te bouwen. Van vliegtuigmotoren tot locomotieven, van productie machines tot olie- en gasinstallaties. Hun doel is over 5 jaar in de top 10 van grootste software bedrijven te staan.

Open Source
Bovengenoemde bedrijven gebruiken allen Pivotal als platform voor deze diensten. Pivotal is in 2013 ontstaan uit delen van EMC en VMware, met GE als 10% aandeelhouder en is gericht op het maken van Open Source toepassingen in de nieuwe cloud-wereld. Hiertoe is een gebruikers community opgezet, de CloudFoundry Foundation, om deze open standaarden te beheren voor in de cloud geboren applicaties.

 

De gouden standaard in het verleden was om als IT-leverancier competitief voordeel te creëren door via vendor lock-in oplossingen te bieden en op die wijze markten te blokkeren voor andere producenten. Maar die strategie werkt niet meer sinds internet en cloud makkelijk toepasbare open standaarden hebben gebracht. Bedrijven die op de oude wijze voortgaan, zullen uiteindelijk het loodje leggen. Open is de nieuwe normaal.

 

Continuous innovation
Bedrijven zullen hun business model moeten aanpassen en beseffen dat er na de digitale revolutie nog slechts ruimte is voor één open model; crowd-gedreven continue innovatie. De technische ontwikkeling gaat snel, is steeds breder aan het worden en kan niet meer in achterkamertjes ontwikkeld worden en beschermd blijven via wurgende licentiecontracten. Nieuwe platformen functioneren prima met publiek beschikbare ontwikkelgereedschappen en daaruit voortvloeiende open applicaties.

 

Het is echter wel nodig om in deze open wereld afspraken met elkaar te maken om stabiele, en dus onderhoudbare platformen te realiseren. Hiervoor is rond 2010 de Cloud Foundry Foundation opgericht om ontwikkeling, promotie en adoptie te ondersteunen van Cloud Foundry als globale industrie standaard voor open cloud native applicatie platformen. De meeste grote IT-bedrijven zijn intussen lid van deze foundation om gezamenlijk afspraken te maken over technische standaarden voor in de open source community.

 

Cloud Foundry
De zeven platinum leden zijn Pivotal, HP, IBM, EMC, SAP, Intel en VMware. Daarnaast zijn 15 gold members en 25 silver members en meer dan 150 zelf-georganiseerde groepen actief met 16.500 leden uit 91 steden in 40 landen. En daarmee is CF één van de belangrijkste open source cloud computing platformen geworden. De distributie van Cloud Foundry wordt naast de open source versie door diverse bedrijven in een eigen jasje van installatie- en administratiegereedschappen op de markt gebracht.

 

Het blijkt dat de oprichting van deze foundation de game-changer is in de wereld van cloud computing. Het lange termijn succes van de cloud wordt immers geborgd door de toepassing van open technologie. Het geeft de gebruiker flexibiliteit en controle, de mogelijkheid tot snelle innovatie en – last but not least – multi vendor support. En de zekerheid dat de grote deelnemende bedrijven hun eigen ontwikkeling weer ter beschikking stellen aan de community, waardoor de gebruiker kan blijven profiteren van alle ontwikkelingen bij iedereen.

 

Open Standaarden
De auto-industrie, de cure- en care-industrie, de productie-industrie baseren hun Internet of Things ontwikkeling op deze nieuwe open standaard. Met de zekerheid dat deze toepassingen ook onderling met elkaar te verbinden zijn en op alle mogelijke platformen kunnen draaien. Het Internet of Everything – zoals sommigen het noemen – bestaat uit Software Defined Everything. Of we nu over toepassingen in het slimme huis praten, over persoonlijke medische devices, de slimme auto of industriële producten als vliegtuigen, treinen, wegen of elektrische centrales, alles gaat ingebouwde intelligentie krijgen.

 

Gelukkig zijn de technische standaarden intussen redelijk aanwezig en kan onze nieuwe informatiemaatschappij daardoor in volle snelheid zichzelf verder ontwikkelen. Internationale standaarden vormen het commitment van de industrie om zich aan de gemaakte afspraken te houden. En dus ook de garantie voor de gebruikers dat zij gevrijwaard zijn van vendor lock-in en gefragmenteerde ontwikkelomgevingen. Dat geeft – met alle nieuwe en onzekere zaken die op ons afkomen – toch een gerust gevoel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers