of 59080 LinkedIn

Pioniers, kolonisten en stedenbouwkundigen

AfbeeldingVorig jaar werd door IDC het begrip derde platform geïntroduceerd. Hiermee bedoelen we ‘schijnbaar los van elkaar’ gekoppelde mobiele platformen met toepassingen voor sociale media, analytics en cloud. Het derde platform onderscheidt zich wezenlijk van het tweede – dat na het eerste platform, het mainframe, de standaard werd – opgebouwd op basis van de bekende PC-cliënt- en server-techniek, die afgelopen decennia onze ‘normale’ informatiebouwstenen waren.

Het tweede platform kun je zien als de kern van een bedrijfsproces: stabiele, transactionele systemen, de hartslag en spijsvertering van de interne logistiek en databloedstroom. Het derde platform onderscheidt zich door flexibiliteit: het is een wereld van eenvoudige apps, snelle variaties, weinig structuur en simpele toepassingen. Als het ware de externe en mobiele zintuigen en ledematen: snel reageren op prikkels en informatie van buiten, daaruit leren en dat vertalen in nieuwe kennis en ervaring.

 

Bimodaal, niet één harde waarheid
Sinds kort heeft Gartner een nieuwe term op dit gebied geïntroduceerd: de ‘bimodale IT’. Er is ook een aardige blog over geschreven door Simon Wardley: ‘Bimodal IT – the new old hotness’. Het is een aardig verhaal over hoe je uit één gezichtspunt twee verschillende gebruikstoepassingen kunt bekijken. Het komt uit de kansberekening en laat twee verschillende pieken zien in een normale verdeling.

Het is het makkelijkste als volgt uit te leggen: wereldwijd hebben mannen als vrouwen elk een gemiddelde lengte, de man wat groter dan de vrouw. Als we nu de gemiddelde lengte van de mens weergeven, zien we twee pieken optreden: één bij de gemiddelde lengte van de mannen en één de gemiddelde lengte van de vrouwen.

 

Dit principe is bij de verdeling van tweede en derde platform ook mogelijk: sommige toepassingen zijn typisch tweede platform en sommigen juist weer derde platform. Als we dus naar het geheel van toepassingen kijken, zien we een bimodale verdeling: twee verschillende gebruikstoepassingen. Bimodale verdelingen zijn vaak gebruikte voorbeelden om aan te geven hoe misleidend de interpretatie van statistieken kunnen zijn: er is niet één harde waarheid.

 

Traditionele IT was gericht op operationele excellentie. De IT-systemen waren als het ware rotsblokken in de rivier van stromende bedrijfsdata en informatie. Echter naast deze ‘rock solid’-stabiliteit, vraagt men nu steeds meer om ‘vloeibare’ oplossingsvormen. Toepassingen die zich snel kunnen aanpassen aan veranderende informatiestromen. Of aan nieuw, menselijk gedrag of zelfs getriggerd worden door bepaald gedrag. Dat betekent gepersonaliseerde informatieplatformen, afhankelijk van de gebruiker of de activiteit.

 

Pioniers en kolonisten
In de diverse analyses over de ontwikkeling van het derde platform, wordt ook een aardige vergelijking gemaakt met hoe dit proces zich in de tijd ontwikkelt. Eerst zijn er pioniers die de nieuwe concepten uitproberen. Typisch een research- en ontwikkel-periode met veel vallen en opstaan.

 

Maar zodra een toepassing stabiel wordt, zullen zogenaamde ‘settlers’ (kolonisten) proberen de oplossing productief te maken voor gebruikers. Zij stelen als het ware de rijpe ideeën en maken er commerciële producten van. Het is als het gladstrijken van alle vouwen en rimpels die nog in het oorspronkelijke, primaire concept zitten. Er ontstaan dan heel veel start-ups die elk hun geloof in een voor hen geslaagd eindproduct proberen te realiseren.

 

Vervolgens zullen enkele grote bedrijven deze kolonisten verwerven, en stelen als het ware wederom de gladgestreken en productief gemaakte concepten en embedden dat in een geïndustrialiseerd proces. Dat gaan zij uiteindelijk efficiënt vermarkten. We herkennen dat op alle nieuwe gebieden: van cloud en smartphone tot en met tablet en big data. Tussen 2000 en 2007 waren pioniers bezig de mogelijkheden op dit gebied te verkennen. Apple, Google, Yahoo en Amazon stonden aan de wieg van deze nieuwe ontwikkeling.

 

In 2008 (eerste iPhone 3G, Gartner introduceert Cloud als begrip, eerste Cloudera Hadoop toepassing, Breakthroughs in Big-Data Computing) ontstonden de eerste kolonisten die deze concepten wisten om te zetten in werkende producten. We zagen patentoorlogen voorbij komen, waarbij ieder zijn Intellectual Property (IP) veilig wilde stellen. Een teken dat de winterperiode van de economische Kondratiev-cyclus ten einde loopt, zie mijn eerdere blog hierover.

 

De stedenbouwkundigen komen
Op dit moment naderen we het tipping point, waar – na vele acquisities van succesvolle start-ups op genoemde gebieden – enkele grote bedrijven de derde fase van industrialisatie aan het vormgeven zijn. Het bijna agressief vermarkten van de bewezen techniek om voldoende marktaandeel voor de toekomst te kunnen creëren om succesvol te overleven in deze nieuwe wereld.

 

In de fasering van pioniers en kolonisten komt nu de derde fase: die van de town-planners, de stedenbouwkundigen die vanaf de ontwerptafel efficiënte en gestandaardiseerde producten en hybride cloud-diensten samenstellen en in de markt zetten. Grote, schaalbare hoeveelheden die zelfs met een beperkte marge commercieel interessant blijven. En de basis leggen voor de nieuwe informatie-economie van de komende decennia. Het komend jaar 2015 zal de strijd zijn van toekomstige winnaars en verliezers. Het wordt nu echt spannend . . .

 

Dit artikel verscheen origineel op www.datacentered.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers