of 59100 LinkedIn

Mijn digitale ik

AfbeeldingAfgelopen week heb ik zonder problemen de bèta-versie van Yosemite op mijn oude Apple MacBook Air geïnstalleerd om alvast te wennen aan het nieuwe OS X van Apple. In dit nieuwe besturingssysteem wordt de integratie tussen alle Apple-devices naar een nieuw niveau gebracht. Een website even bekeken op je iPhone? Als je wat meer tijd hebt, kun je heel eenvoudig op je andere devices dat leeswerk voortzetten. De devices weten van elkaar wat ze doen of gedaan hebben.

De Software Defined Workspace
Het is een nieuwe stap naar de Software Defined Workspace, die hardware onafhankelijk en volledig cloud gestuurd is. Apple’s Continuity framework integreert de wereld van cloud, mobiel en vast steeds beter. Zo kun je bijvoorbeeld op de laptop een telefoongesprek opnemen als in een andere kamer de telefoon gaat. Je kunt een email starten op je iPhone en het afronden op je Mac. Je kunt bovendien makkelijker documenten delen met elk device. Hierdoor kun je dus elk device gebruiken dat je op dat moment voorhanden hebt.

 

Later dit jaar verschijnt ook de mobiele update iOS8 waardoor de verschillen tussen de beide platformen voor een belangrijk deel verdwijnen. De userinterfaces zijn in belangrijke mate gelijk geworden, ondanks het feit dat het voor verschillende doeleinden geschikt is: de telefoon blijft voor snelle communicatie, de tablet is voor notities en informatie-consumptie en de desktop is voor serieuze productie van documenten en presentaties.

 

Ofwel, je ‘digitale ik’ is steeds beter geïntegreerd en te organiseren. Echter als ik op dit moment wegga, heb ik nog altijd minimaal drie zaken bij me: mijn telefoon, mijn autosleutels en mijn portemonnee met ID-kaart en betaalpasjes. Maar ook dat zal verder integreren. Op termijn zal ik via de iPhone mijn auto kunnen openen en starten en zal ik met mijn telefoon ook (op steeds meer plaatsen) kunnen betalen of mijn huisdeur openen. Mijn identiteit staat in feite ook al op mijn telefoon; via mijn vingerafdruk, gescande paspoort en je DigiD kun je al prima identificeren.

 

Toekomstbeeld
In de toekomst zal steeds verdere integratie van al je digitale functies plaatsvinden in een enkele workspace. Als daar straks nog de draagbare producten bijkomen, zoals een iWatch, wordt de biometrische borging van elk individu en zijn bijbehorende device bijna 100%. Zo’n draagbaar product zal na enkele uren of dagen jouw eigen activiteit en/of lichaam uniek leren kennen. Natuurlijk zal altijd fraude en namaak blijven, net zoals in onze oude papieren wereld, maar de mogelijkheden om de verankering tussen individu en identiteit te verbeteren, zijn nog lang niet uitgeput. Hartritmeherkenning, stemherkenning, irisscan etcetera kunnen allemaal al via slimme apps getoetst worden.

 

We kunnen de keten van veilig opgeslagen data tot en met het juiste device nu zelfs verlengen tot het juiste oog en dus individu. Het device weet of je in de gelegenheid bent een ontvangen privébericht te lezen. Als je niet op kantoor of in een vertrouwde omgeving bent, weet je telefoon dat. Als het je hartslag identificeert, weet het device dat jij het bent en dat je leeft. En zelfs je hartslag kan aangeven of je rustig bent of onder spanning staat omdat je wellicht gedwongen wordt om informatie af te staan.

Kortom, in elke informatieketen is de mens altijd de zwakste schakel. Als onze devices ons ondersteunen die keten veiliger te maken en beter te borgen, is dat een ontwikkeling die we moeten toejuichen. Je ‘digitale ik’ is dan werkelijk gekoppeld aan je fysieke ik. Het wordt daarmee ook steeds lastiger je als een ander voor te doen of een valse identiteit aan te nemen. Informatie op een gestolen of verloren apparaat wordt steeds minder makkelijk toegankelijk.

 

Die grotere authenticatievraag is ook een vanzelfsprekende behoefte in een wereld waar we steeds meer digitaal met onze omgeving gaan communiceren. Het Internet of Things vraagt immers bevestiging van onze identiteit als we met ons huis of onze auto willen praten, of anderszins transacties willen doen en ons moeten identificeren. Aan de andere kant willen we soms ook even anoniem zijn. Niet in elke winkel digitaal herkend en aangesproken worden als we met ons alleswetende device daar rondlopen. Je mobiel even in de ‘vliegtuigstand’ zetten en digitaal anoniem zijn, tot het moment dat we bijvoorbeeld moeten afrekenen of anderszins onze identiteit moeten aantonen. Een ‘digitale ik’ is prachtig, maar soms is het net zo fijn even offline te zijn. Zeker in deze zomermaanden ervaar ik met genoegen die rust, als je ‘even niet bereikbaar’ bent.

 

Dit artikel verscheen origineel op www.datacentered.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers