of 59100 LinkedIn

Het huwelijk van Open Source en Enterprise-software

AfbeeldingEr is een nieuwe trend aan het ontstaan, een combinatie van enterprise-software en open source-omgevingen. Op die wijze ontstaat een combinatie van de openheid, veiligheid en gezamenlijk eigendom van Open Source-applicaties en robuustheid, onderhoudbaarheid en IP-garanties bij enterprise-oplossingen. Het lijkt op hetgeen ik in een vorige blog schreef over het verschil tussen radicaal simpel versus krachtig en alomvattend.

De mogelijkheden van Open Source groeien met de dag. De ontwikkeling van Big Data is op dit principe gebaseerd met de komst van Hadoop. Vervolgens is in het CloudFoundry-concept een bundeling gemaakt van Open Source-talen, Frameworks en ondersteunende gereedschappen en applicatie-services, waardoor voor een bepaalde periode een stabiele en onderhoudbare omgeving kan ontstaan.

 

CloudFoundry
Intussen mag CloudFoundry zich verheugen in een grote rij bekende software-leveranciers die deze de-facto standaard hebben omarmd. Bekende bedrijven als EMC, IBM, HP, SAP en VMware zijn intussen enthousiast actief in deze groeiende foundation van Open Source-standaarden. Ook grote serviceproviders als Verizon, AT&T, Swisscom en NTT, maar ook Capgemini, Canopy en Accenture en zelfs Baidu hebben zich hierbij aangesloten.

 

De reden is eenvoudig: eindelijk is er een tipping point ontstaan waarbij voldoende grote bedrijven zich hebben aangesloten bij een beheerbaar Open Source-platform. Een vastgestelde combinatie van open source-versies waarvoor een gebundeld onderhoudscontract kan worden afgesproken. Terwijl de verdere ontwikkeling nog steeds gewoon wordt gedeeld met de open community, zoals de open source-afspraken luiden. En als er nieuwe, verbeterde functionaliteit of performance is, dan kan een nieuwe, ge-upgrade en geteste combinatie worden vastgesteld.

 

Vendor lock-in
Het verschil met enterprise-software is dat de code dus intellectueel eigendom blijft van de gemeenschap en niet van een enkele leverancier. Dat maakt de vendor lock-in zoveel minder. De code is overdraagbaar naar elke leverancier die het gewenste beheer kan en wil leveren. Dat is de charme van CloudFoundry, het is een fantastische Platform als een Service (PaaS) laag boven op cloud-omgevingen. Het is cloud-onafhankelijk en kan zowel voor mobiele als datacenter-omgevingen worden gebruikt.

 

Hierdoor ontstaat een heel landschap van mogelijkheden voor de markt. En, zoals ik hierboven al zei, de mogelijkheid open source te combineren met eigen applicaties. Juist in de dynamische wereld van de markt, van klanten en gebruikers, wil men snel programmeerbare apps kunnen inzetten. Apps die op elk platform moeten kunnen draaien en vaak niet de robuustheid vragen van back-office omgevingen. Want die robuustheid en veiligheid ontstaan door de openheid van de toepassingen, waardoor velen kunnen ‘mee-programmeren’ en ‘mee-verbeteren’. De crowd is nu eenmaal altijd sterker dan welk ontwerpteam ook om onvolkomenheden in de software te vinden en/of te herstellen. En upgrades zijn on-the-fly te testen en te installeren, zoals we dat intussen ook op onze smartphones gewend zijn.

 

Hadoop
Het gebruik van Hadoop is de aanjager van deze ontwikkeling. Dit is een prachtig voorbeeld van een open source-toepassing en is een populair Framework geworden voor big data analytics-omgevingen. Sommigen zeggen zelfs dat Hadoop het enige Framework is dat goed geschikt is om grote hoeveelheden data op te slaan, te bewerken en er grote data-sets mee te analyseren. Ik kan iedereen ook aanraden: begrijp wat Hadoop is, want dit is het file-systeem voor het derde platform.

 

Omdat Hadoop zelf een vrij lastige taal is, zijn er koppelingen ontwikkeld – zoals HAWQ – met intelligente gereedschappen en met SQL, een breed gebruikte taal in de database-wereld. Hierdoor ontstaat een vermenging met de technieken en toepassingen die we in de grote enterprise-omgeving gebruiken. En hierdoor dus kan een interessante interactie ontstaan tussen open source en enterprise-applicaties.

 

Data is de levensader van elke organisatie geworden en die data wil men real-time effectief kunnen analyseren en bewerken. Dit vraagt de integratie van big data en fast data. Fast data in de vorm in-memory databases die real-time kunnen reageren op informatie van buiten. Denk bijvoorbeeld aan allerhande app’s die informatie creëren of sturen of activiteiten in en rond het internet der dingen.

Enerzijds wil men de trends en analyses van grote dataverzamelingen kennen, anderzijds wil men real-time actie vergelijken met deze historische trends en daar voorspellingen uit kunnen condenseren. Daarnaast is veel data (nog steeds) gewoon onderdeel van een bedrijfsproces waar de verschillende bedrijfsapplicaties direct gebruik van moeten kunnen maken.

 

Enthousiasme
Dat is de interessante combinatie tussen die nieuwe schaalbare open source-omgevingen en de robuuste real-time werkende enterprise-oplossingen. Daarnaast zorgen de open source oplossingen ervoor dat de snelheid, flexibiliteit en vrijheid toenemen en dit soort dynamische toepassingen zonder IP-eigendom snel en overal kunnen worden ontwikkeld en gekopieerd.

 

Daarom groeit Hadoop als kool. Net zo als CloudFoundry dat het ideale ‘platform als een service’ is om deze nieuwe open source-wereld te ontginnen. Op de CloudFoundry summit van de afgelopen weken waren zo’n 1.000 ontwikkelaars bijeengekomen om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken. Vooral de combinatie van CloudFoundry en OpenStack, dat is ontwikkeld door de NASA en Rackspace, bracht veel enthousiasme teweeg, naast het groeiend aantal bedrijven dat op dit gebied ontwikkelaars aan het opleiden zijn. Of zoals het in een presentatie werd gezegd: OpenStack and CloudFoundry – Marriage made in heaven! (zie de slideshow of interessante blog).

 

Dit artikel verscheen origineel op www.datacentered.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers