of 59108 LinkedIn

Gesloten clouds en lieve puppy’s

Gesloten clouds en lieve puppy’s. In de wereld van (publieke) cloud providers zien we dat er steeds meer half gesloten cloud-platformen ontstaan

Eind jaren zestig ontwikkelde Bell labs het besturingssysteem Unix dat in de jaren daarna zeer populair werd. Het systeem had multitasking en multi-user-mogelijkheden en het werd door vele fabrikanten geadopteerd. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van de Open Group, een consortium dat het recht verleend om het merk te gebruiken aan producten die voldoen aan de Single UNIX Specificatie.

Door deze standaardisatie moest het mogelijk zijn snel en eenvoudig workloads van het ene Unix-platform naar het andere platform te migreren. Echter, in de praktijk was dat lastiger dan de bedoeling was, omdat elke fabrikant zijn eigen smaakje aan zijn Unix-variant gaf, waardoor toch verschillende redelijk gesloten Unix omgevingen ontstonden.

 

Verschillende API’s
Met de cloud gaat dat niet anders. Ook de cloud is een standaard die in principe workloads vrij uitwisselbaar moet maken over platformen die voldoen aan de cloud-definitie. De NIST (het US National Institute of Standards and Technology) heeft in 2010 hier een eenduidige definitie voor gemaakt.

 

Maar ook in de wereld van (publieke) cloud providers zien we dat er steeds meer half gesloten cloud-platformen ontstaan, omdat de verschillende aanbieders verschillende API’s gebruiken die het lastig maken workloads eenvoudig van de ene provider naar de andere te brengen. Het bekende Hotel Californië-effect om met een stukje vendor lock-in je klant vaster aan je binden.

 

Private of Public
De mooie belofte van universele cloud-platformen waar de gebruiker alle voordelen heeft, is dus niet zo universeel en gebruikersvriendelijk als men denkt. Het is niet onmogelijk, maar wordt wel lastig gemaakt. Reeds in 2011 heb ik over deze te verwachten ontwikkeling een blog geschreven. Bij veel providers is het zeer makkelijk data te uploaden – grote bandbreedte, lage kosten – en nieuwe services te starten, maar diezelfde data weer downloaden gaat lastiger met kleiner toegestane bandbreedtes en hogere kosten per gedownloade dataset.

 

De verschillen tussen de private en public clouds worden steeds duidelijker, maar blijven lastig om door te rekenen; het hangt helemaal af de wijze waarop men van een cloud-omgeving gebruik wil maken. Voor sommige gebruiksdoelen is en blijft een private cloud altijd goedkoper dan een public cloud, echter de startkosten van een public cloud zijn altijd veel lager dan een private cloud. Het ontwerpen en inrichten van een optimale cloud-architectuur voor een onderneming, gegeven bovenstaande aspecten en transparantie, wordt steeds lastiger.

 

Tweede én derde platform
We zien dat het gebruik van hybride clouds blijft stijgen: ‘een beetje van jezelf en een beetje van een publieke aanbieder’. En de markt voor hybride cloud-toepassingen die services providers aanbieden, groeit vanzelfsprekend evenredig mee. Zij hebben tevens de deskundigheid om de klant te helpen de juiste keuzen tussen private en public te laten maken.

 

In mijn dagelijkse praktijk zie ik dat onze partners steeds beter in staat zijn om tweede en derde platformen op één geïntegreerde infrastructuur aan te bieden en de klant vanaf dat platform zowel gevirtualiseerde hoog beschikbare SAP-services als cloud native gebaseerde datalake services te leveren. Waarbij automatisering en de converged & hyperconverged platformen de prijs voor levering en beheer enorm omlaag brengen.

 

Supply chain
In een eerdere blog over het managen van multi-cloud omgevingen memoreerde ik al dat cloud een standaard operating model is geworden, waarop je informatie services kunt creëren.  Door die standaard kun je sommige diensten kant en klaar inkopen, andere diensten op specificatie uitbesteden en sommige specifieke zaken zelf produceren. Net zoals dat in elke fysieke supplychain werkt.

 

Elke auto, koelkast, televisie of computer bestaat uit standaardcomponenten als bouten en moeren, op maat gemaakte onderdelen door diverse toeleveranciers en enkele specifieke en/of complexe producten die men intern zelf produceert. Het geheel wordt uiteindelijk geassembleerd en aan de klant geleverd.

 

Datzelfde proces geldt voor informatiediensten. Allerhande standaarddiensten zijn bij cloud-providers tegen ongeveer dezelfde prijzen te verkrijgen. Daarnaast zijn die diensten vaak ook als micro-services te verkrijgen en kunnen eenvoudig als apps op mobiele platformen draaien. Voor specifiekere diensten zien we het aanbod van service providers flink groeien. Bekend met hun klant kunnen zij de specifiekere diensten tegen concurrerende prijzen ontwikkelen en leveren. Hier zien we ook vaak lokale spelers op inspelen waarbij tevens de data niet in het buitenland komt te staan.

 

Cloud Foundation
Het managen van hybride IaaS-, PaaS- en SaaS-omgevingen vraagt nieuwe gereedschappen, die op dit moment druk worden ontwikkeld. Hoe kan ik workloads starten op de cloud van mijn keuze? Hoe kan ik workloads van de ene cloud naar de andere overzetten en hoe kan ik de keuze van mijn cloud-locaties optimaliseren naar prijs, compliance, flexibiliteit en continuïteit? Sommigen spreken al over nieuwe diensten als CMaaS – Cloud Monitoring as a Service – om gebruikers te helpen inzicht te hebben en te houden waar welke dienst draait en waar welke data staat.

 

Daar zijn tevens migratiediensten aangekoppeld om die workloads en/of de data tussen de platformen te verplaatsen. En juist daar liggen nog vele bottlenecks omdat juist in de publieke clouds dat lastiger gaat dan nodig is. Ook bedrijven als VMware leveren tegenwoordig producten als Cloud Foundation om hybride clouds op deze wijze te ondersteunen. Hierbij zorgen producten als Virtual SAN en NSX voor de logistiek van die workloads tussen de verschillende platformen.

 

Lief puppy
Cloud is beslist niet een ‘one size fits all’ platform en we zien gebruikers in toenemende mate een heel portfolio van cloud-diensten opbouwen dat zij moeten integreren en managen. Soms lijkt een dienst interessant en goedkoop zoals een puppy die je met bruine ogen en kwispelende staart aankijk. De pup is gratis, maar vervolgens volgt een leven lang voeden, koesteren en medische verzorging, waar de beginnende hondenbezitter aanvankelijk niet bij stil staat.

 

Datzelfde geldt voor de vele verleidingen in de cloud. De cloud is vaak lief en verleidelijk. En slechts weinigen kunnen er op zo’n moment weerstand tegen bieden, omdat zij wel de toekomstige verplichtingen en zorg begrijpen. Helaas hebben vele anderen ongemerkt reeds een hele roedel honden in huis gehaald. Waar ze nu voor lange tijd aan vastzitten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers