of 59100 LinkedIn

Fitness in het datacenter

AfbeeldingData wordt ook wel eens de bloedstroom van de organisatie genoemd. Net zoals bloed onze organen voedt, voedt data alle deelprocessen met de gegevens die nodig zijn om als geheel correct te kunnen functioneren. Het zorgt dat boodschappen als informatie worden doorgegeven en dat alle informatie-verwerkende processen de taken uitvoeren waarvoor ze zijn bedoeld. En hoe gezonder uw informatiesysteem is, hoe beter het zijn functie kan blijven uitvoeren.

Maar onze informatiesystemen hebben een binnen- en een buitenkant. De binnenkant zijn de net beschreven bloedstromen die de interne spijvertering ondersteunen. Maar aan de buitenkant hebben we zintuigen die ons met de buitenwereld verbinden. Met onze ogen en oren zien en horen wat daar gebeurt. Sociale media, de digitale communicatiemiddelen en onze groeiende data-omgeving leveren ons allerlei informatie van buiten op.

 

Gestructureerd vs. ongestructureerd
De buitenwereld kunnen we vergelijken met het door IDC bedoelde derde platform waar we social media, mobiele platformen, cloud en Big Data onder verstaan. Dit is een snelle bewegelijke wereld die weinig gestructureerd is. Men heeft er immers weinig tijd om te investeren in structuren. Snelle tweets, korte e-mails, mededelingen op facebook, chatberichten, allemaal korte stukje informatie die geen vaste structuur kennen. Maar ze zijn wel razendsnel en flexibel. Begrijpelijk dat we aan de snelle wereld om ons heen deze vorm van berichtenverkeer zien ontstaan.

 

Heel anders dan de binnenkant, waar we niet snel veranderende processen hebben. Net zoals onze eigen spijsvertering, zijn deze processen voor een langere tijd de vaste kern van een bedrijfsvoering. En omdat die interne wereld niet zo snel verandert, is het zinvol daar te investeren in structuren om een efficiëntere verwerking te krijgen. Immers de investering verdient zich op de lange termijn wel terug. Dus in interne processen zullen we voorlopig nog veel gestructureerde data-omgevingen blijven zien.

 

Bijvoorbeeld de back-office-processen van een gemeente zullen niet snel veranderen. Hoe de burgers zijn geregistreerd, is een vast proces. Aangiften van geboortes, verlengen van paspoorten en rijbewijzen en aanvragen van vergunningen zijn processen die ver geautomatiseerd kunnen worden en daarom zijn gebaseerd op zeer gestructureerde data-sets. Door de structurering wordt zelfs een robuustheid ingebouwd waardoor een proces niet anders kan functioneren dan waarvoor het is ontworpen.

 

Maar de voorkant van zo’n zelfde gemeente wordt steeds bewegelijker. Als ambtenaren met tablets de wijken ingaan en via mobiele apparaten en apps hun werkzaamheden doen, dan is het al lastiger dat allemaal te structureren. Dat wordt de snelheid van data belangrijker dan de structuur. Dan wordt het lichtvoetige gebruik belangrijker dan de rustige monotone hartslag van de interne bloedsomloop op het gemeentehuis. Maar de externe data en interne data moeten wel gecombineerd, gedeeld en samen gebruikt kunnen worden.

 

Fitness
De uitdaging in de IT-industrie is dus om oplossingen te leveren die beide omgevingen kunnen ondersteunen. Het tweede platform intern en het derde platform buiten. Dezelfde infrastructuur die gestructureerde en ongestructureerde data en informatie kan delen en verwerken. Data die soms binnen en soms buiten nodig is. Data die snel en ongestructureerd kan worden uitgewisseld in de buitenwereld.

 

Versus volgens vaste regels geregistreerde informatie die lange tijd bewaard moet blijven en compliance- en governance-eisen kent. Eisen die niet snel veranderen en de stabiliteit van deze spijsvertering en bloedsomloop garanderen. Daarom is het belangrijk deze interne wereld gezond en fit te houden. Immers het is de gezondheid van je organisatie als de interne processen – zonder na te denken – op de achtergrond optimaal en zonder problemen functioneren. Een beetje investeren in de gezondheid van je dagelijkse informatieverwerking is dus zeker zinvol. Een soort fitness voor je eigen datacenter.

 

Daarentegen moeten we zorgen dat we aan de buitenkant ook fit en bewegelijk blijven. Daar zitten immers onze zintuigen en ledematen die met onze omgeving moeten communiceren. En die zintuigen moeten we scherp houden. Want die omgeving is dynamisch en veranderlijk. Volgend jaar zal het er zeker anders uitzien, en het jaar daarop ook weer. Nieuwe vormen van communicatie, nieuwe manieren om informatie te verwerven en wellicht ander methoden om informatie te delen. Deze buitenkant – het derde platform – moet dus eenvoudig veranderlijk zijn.

 

Dat betekent dat we voor de informatiesystemen hier geen vast gestructureerde en zware systemen moeten toepassen. Lichtvoetig, snel en uiterst simpel. Want je weet zeker dat het over een tijdje anders zal worden. Daarom willen we apps ook snel en eenvoudig kunnen bouwen en bedienen. Een op de achtergrond via ‘continuous delivery’ ongemerkt kunnen updaten. Want zoals ik al wel eens eerder heb geponeerd: ‘een app is als vis, die moet vers zijn om lekker te zijn.’

 

Tweede en derde platform
Het tweede en derde platform zijn totaal verschillend maar horen bij elkaar. Als een soort yin en yang passen ze in elkaar en zorgen ze voor een vitale organisatie, binnen en buiten, gestructureerd en ongestructureerd, robuust en regelmaat versus lichtvoeting en uiterst flexibel. Het is dus ook niet tweede óf derde platform, maar tweede én derde platform samen. Het ene zal het andere niet vervangen. Wel doen veranderen om in harmonie goed samen te kunnen werken. Want als organisatie heb je immers een binnenkant én een buitenkant nodig.

 

Voor beiden is het van belang gezond te blijven en te investeren in gezondheid. Oude versleten systemen vervangen en zorgen dat geen verstoorde of vervuilde bloedstromen ontstaan. Hoe gezonder uw informatiehuishouding is hoe beter uw organisatie op de toekomst is voorbereid en van een lang leven kan genieten. Dus regelmatig wat fitness in uw informatie-organisatie is een garantie om daar nog lang van te kunnen genieten. Dan kunt u ervan op aan dat deze u niet in de steek laat op de momenten dat het er echt op aankomt.

 

Dit artikel verscheen origineel op www.datacentered.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers