of 59108 LinkedIn

Elke cloud draait op hardware

AfbeeldingHet begrip cloud heeft voor velen een eigen betekenis gekregen. ‘Ergens in de cloud’ heeft al gauw iets afstandelijks en lijkt vrij van eigen verantwoordelijkheid. We zetten het gewoon in de cloud en de rest gaat vanzelf. Waarom nog zorgen maken over je eigen IT als toch alles lekker makkelijk in de cloud staat.

De reclamemakers maken er mooie beloften omheen. ‘Veilige, zakelijke cloud-diensten’, roept de één. Of: ‘In de cloud gaan met al uw IT’. Of: ‘Stap voor stap uw data veilig in de cloud’. En ook: ‘Betekent de cloud het einde van uw IT-afdeling?’ Maar uiteindelijk moet ‘ergens’ voor de data, de processing en de connectiviteit worden gezorgd. En dan is toch hardware nodig om die aardse zaken te kunnen realiseren.

 

De facto standaarden
Informatie is de olie van onze informatiemaatschappij geworden. Zonder informatie staat alles stil, van overheid tot bank, en van grote onderneming tot kleine start-up. De ontwikkeling van onze digitale IT-wereld startte ongeveer 50 jaar geleden en lijkt nu volwassen geworden te zijn. We hebben eindelijk wereldwijd de facto-standaarden gekregen om onze informatievoorziening vorm te geven. Het woord cloud is de populaire benaming voor die standaarden-set op onze internetinfrastructuur.

 

Virtualisatie-software maakte het mogelijk dat we onze bestaande applicaties cloudwaardig maakten. Nieuwe open source technieken kwamen beschikbaar om direct op die nieuwe standaard applicaties te ontwikkelen: cloud native apps. En die platformen zijn in het bijzonder in de mobiele wereld de basis geworden en ook hier – de facto – de standaard geworden.

 

Make or buy
Als we eenmaal standaarden hebben, maakt het steeds minder uit waar precies we onze informatiehuishouding uitvoeren. We kunnen eenvoudig applicaties en data verplaatsen naar diverse omgevingen. Zelfs werkende applicaties kunnen we van de ene cloud-omgeving naar fysiek een andere cloud-omgeving verplaatsen. Afhankelijk van allerlei wensen, voorwaarden, eisen en mogelijkheden. Kosten, gemak, latency, wetgeving, flexibiliteit, samenwerking, allerlei redenen om een bepaalde informatie-workload ergens wel of niet te laten draaien.

 

Zolang het maar past binnen onze afgesproken cloud-standaarden. Maar hoe virtueel en software gedreven ook, ergens ‘hits the rubber the road’. Een Tesla bijvoorbeeld is een virtuele, software-defined auto die uiteindelijk toch zo’n 2000 kg aan metaal bevat om er een veilige auto van te maken. En zo zal een cloud uiteindelijk ook ergens eindigen op een hoeveelheid hardware die daar een veilige processing en dataopslagomgeving creëert.

 

Infrastructure as a Service
Gelukkig is die hardware steeds goedkoper en sneller geworden en dat zal nog wel even voortduren. Intussen groeit de hoeveelheid data en de vraag naar procescapaciteit wellicht nog sneller dan de kostenverlaging die we technisch mogelijk maken. En zo blijven onze informatiekosten een aanzienlijk deel vormen van onze economie, die intussen geheel afhankelijk geworden is van die informatie. Een onomkeerbaar proces is gaande. Waar laat ik al mijn data? Waar kan ik die data verwerken? Hoe kan ik mijn data bereikbaar houden? Hoe bouw ik mijn eigen Infrastucture as a Service?

 

Naast de ontwikkeling van enkele grote cloud-leveranciers, zoals Amazon, Google en Microsoft, die met basiscomponenten hun eigen hardware platformen bouwen, zijn er intussen ook kant en klare bouwstenen ontwikkeld die zelfstandig een stukje cloud kunnen leveren. Een cloud eindigt immers altijd ergens op hardware, bij Google of een service provider, bij je eigen private cloud of een overheidscloud.

 

De groten der aarde bouwen met hun duizenden engineers hun eigen informatie-raffinaderijen, net zoals de oliefabrikanten hun eigen raffinaderijen bouwen om benzine, diesel, kerosine etc. te raffineren. Maar uit de Google raffinaderij komt wel Google-sap, en bij Microsoft is dat puur Azure-sap, en AWS levert enkel Amazon-sap. Als je niet meer nodig hebt, is dat prima.

 

Nutsvoorziening of bank?
De vraag is of de grote cloud leveranciers een nutsvoorziening zijn, net zoals elektra en water, of dat zij eigenlijk banken zijn met een stukje informatiedienstverlening. Een nutsvoorziening is uitwisselbaar, de 230 Volt van de ene centrale is uitwisselbaar met de elektriciteit uit een andere centrale. Maar data is uniek, unieker dan geld. Als u bij een bank een biljet van 100 euro stort en u komt terug om het op te nemen en u krijgt 2 biljetten van 50 euro, zult u daar geen probleem mee hebben. Maar als u 100GB aan foto’s bij een cloud leverancier stalt en later krijgt u een willekeurige 100GB aan fotodata retour, dan heeft u een probleem.

 

Data is uniek en vormt een waardevol informatieproduct. Net zoals u een parelketting in de kluis van uw bank opbergt en verwacht diezelfde parelketting na een jaar weer terug te krijgen. Een cloud-leverancier levert dus verschillende functies: een nutsvoorziening in de vorm van cloud-gebaseerde processing power. Een communicatiefunctie om uw data van en naar de cloud te verplaatsen en een bankfunctie om uw informatieproducten veilig op te slaan en compleet en identiek te retourneren. En soms passen de verschillende eisen die u aan die drie verschillende functies – processing, communicatie en opslag – stelt, niet bij een enkele serviceleverancier.

 

Hybrid clouds
Intussen heeft de IT-hardware industrie geleerd van de grote cloud-leveranciers en leveren kleine cloud-gebaseerde commodity-bouwstenen die dezelfde services kunnen bieden. Geautomatiseerde bouwstenen die cloud-diensten op elke locatie kunnen leveren. Er ontstaat een diffuse wereld van cloud-services die via internet verbonden zijn. En hoe meer federatie mogelijk is, hoe uitgebreider en fijner de specificaties kunnen zijn waarop cloud-diensten kunnen worden gerealiseerd. We spreken dan over hybrid clouds: een beetje van maggi en een beetje van jezelf.

 

Het is de spreiding van de drie basisfuncties in de cloud: processing (de nutsfunctie), communicatie (locatie en tijdverschil) en opslag (locatie en beschikbaarheid). Afhankelijk van de parameters kunnen globale leveranciers, lokale providers of een eigen private cloud de mix betekenen voor uw informatiebehoeften. En bedenk dat overal waar u een stukje cloud gebruikt er ‘ergens’ hardware staat om dat te realiseren. Omdat alleen de écht groten hun eigen raffinaderijen kunnen bouwen, zal de overige cloud-hardware nog tientallen jaren door IT-leveranciers geleverd blijven worden. En dat vraagt in die industrie consolidatie om dit in de toekomst goedkoop te kunnen blijven doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers