of 59108 LinkedIn

Een publieke cloud voor iedereen?

AfbeeldingVoor veel personen is de cloud iets waar je data in kan plaatsen en waar je applicaties kunt bouwen en gebruiken. “We zetten het wel in de cloud”, is zo’n gevleugelde opmerking. Maar als ik aan die persoon vraag: “Wat is die cloud dan precies?”, blijft men het antwoord vaak schuldig. “Tsja, ergens waar het veilig is en wij er geen zorgen meer over hebben.”

Geen verbindingsweg maar infrastructuur
De term cloud komt voort uit het internet, waar op basis van een standaardprotocol, via een netwerk, datapakketjes worden verstuurd. Omdat die datapakketjes niet meer over een vastgesteld traject gaan, hoeft men ook niet meer te weten welke weg ze volgen om op hun eindpunt te komen. Sindsdien stelt men een netwerk ook wel voor als een wolkje; omdat men niet precies weet welke weg de data door die wolk aflegt. In de cloud gaat het dus niet meer over verbindingswegen maar over infrastructuren.

 

Supercomputer
Bij het algemene publiek is er best wat onbegrip over wat de cloud werkelijk is. Naast netwerkvrijheid, is een jaar of tien geleden een aansluitende de facto standaard ontstaan voor de virtualisatie van servers. Deze standaard is de virtuele machine of processor die draait op een Intel X-86 architectuur, waardoor applicaties makkelijk van de ene server naar de ander server kunnen worden verplaatst. Aansluitend zijn er mobiele besturingssystemen ontstaan, waar direct allerhande app’s op kunnen functioneren, waarbij iOS van Apple en Android van Google marktdominantie hebben gekregen. Het verschil tussen vaste en mobiele netwerken is hierdoor ook aan het vervagen. Datacenters en gebruikers zijn via fysieke en mobiele netwerken wereldwijd met elkaar verbonden. De cloud is in feite een enorme gestandaardiseerde, grote supercomputer en toegankelijk voor iedereen.

 

Make-or-buy
De combinatie van bovengenoemde ontwikkelingen is het begrip publieke cloud geworden. De vrijheid om voldoende connectiviteit en processorcapaciteit te gebruiken, zonder precies te weten via welk netwerk en via welke processor de informatiedienst wordt geleverd. Standaardplatformen – voor zowel vaste als mobiele systemen – waar we allerhande toepassingen (applicaties of apps) kunnen gebruiken. Door deze standaarden is het veel gemakkelijker geworden om – overal waar we maar willen – onze applicaties te maken en te gebruiken, mits de relevante data op die plaats ook bereikbaar is.

 

Zelfde standaard, ander datacenter
Een functie die je in je eigen datacenter ontwikkelt, kun je nu makkelijk – met dezelfde standaard – in een ander datacenter gaan gebruiken. En omgekeerd, als iemand op deze standaard een applicatie of app heeft ontwikkeld, dan kan deze app in principe op elke andere standaardomgeving ook draaien. Een echte mogelijkheid om iets zelf te ontwikkelen of in te kopen. Een make-or-buy beslissing die elke keer weer voor elke informatiedienst kan worden genomen.

 

Onderling verbonden
Deze vrijheid om applicaties overal te kunnen laten draaien is ook een eigenschap van de cloud. Grote bedrijven als Google, Amazon en Microsoft leveren deze vrijheid om toepassingen overal te kunnen (laten) draaien en hebben daarvoor wereldwijd grote, onderling verbonden datacenters gebouwd op die cloud-standaard. De grootte en interne standaardisatie van die datacenters, maakt dat men dit voor lage kosten kan doen. Immers, hoe groter, hoe goedkoper. Dat is de drijfveer voor de opkomst van publieke clouds: men kan makkelijk de eigen informatiedienst op die goedkope platforms laten landen en hoeft slechts voor het gebruik te betalen. Geen grote investeringen meer in eigen datacenters en computerapparatuur.

 

Nieuwe concepten mogelijk
De komst van deze publieke infrastructuren maakte het mogelijk om geheel nieuwe diensten te ontwikkelen, om allerhande aanbieders en gebruikers van data met elkaar te verbinden. Daarmee ontstaan heel nieuwe concepten van dienstverlening. Natuurlijk kunnen we via websites al sinds 2000 steeds beter weten wat er zoal te koop is, wat de beste koop is en welke informatie er is. Maar met de komst van de mobiele platformen, kunnen die diensten nu ook worden gepersonaliseerd.

 

Niet alleen een bedreiging
Het aardige is dat die nieuwe diensten enerzijds een bedreiging zijn voor de bestaande organisaties, maar dat het daarnaast een stimulans is voor de markt. Door Über zijn meer mensen van een taxi gebruik gaan maken, hoewel niet van bestaande taxicentrales. Dus is de uitdaging om als bestaande organisatie ook die diensten te ontwikkelen. Ik ken enkele lokale taxibedrijven die hun eigen Über-app hebben ontwikkeld voor hun lokale klanten. Gepersonaliseerd, kosten worden achteraf verrekend en men heeft met omliggende centrales afspraken om een groot gebied te kunnen afdekken wat betreft vervoersaanbod. Kortom, Über was de eerste, maar iedereen kan van de cloud-standaard gebruik maken.

 

Cloud extern en intern
Dus ‘in de cloud plaatsen’ betekent eigenlijk dat je een informatiedienst via het standaard computerplatform van een provider laat leveren. Wie die provider is, is in feite niet relevant. Dat kan Amazon of Microsoft zijn, maar ook elke andere service provider, of een lokale provider op de hoek van de straat of zelfs een interne IT-afdeling die als ‘interne provider’ deze informatiedienst levert op basis van die standaard. Dat is nu wat ook binnen bedrijven aan het ontstaan is. Men gaat intern ook de cloud standaard gebruiken, waardoor het verschil tussen intern en extern technisch gesproken aan het vervagen is. En dan komen er ook andere overwegingen om een informatiedienst zelf te maken of van externe bronnen te gebruiken. Dat kan gaan om latency – de vertraging in de netwerken – de nabijheid of privacy van data, de gevoeligheid van de toepassing, de vertrouwelijkheid van de communicatie of de flexibiliteit van je ontwikkeling.

 

Hybride cloud
Daarom zien we tussenvormen ontstaan tussen grote, goedkope openbare voorzieningen en interne, gevoelige, hoog-beschikbare toepassingen. Een luchtvaartmaatschappij of een bank zal niet zo snel zijn kernprocessen op een publieke cloud laten draaien. Veel Enterprise workloads zijn de unieke kernprocessen van een organisatie en blijven vooralsnog op een eigen gescheiden infrastructuur die op goede wijze is ontkoppeld van publieke netwerken.


Cloud-gebaseerde infrastructuren zijn er niet meer alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kleine organisaties beschikbaar ‘out of the box’. De Enterprise Hybrid Cloud is als kant en klare oplossing te bestellen en in korte tijd op te leveren. Dus cloud is niets anders dan de 220 volt en 50 hertz voor onze informatievoorziening of die nu standaard binnen of buitenshuis beschikbaar is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers