of 59100 LinkedIn

De jaren van transformatie

AfbeeldingHet eind van het jaar is meestal een moment van beschouwing en vooruitkijken. De afgelopen jaren zijn vooral gekenmerkt door transformaties. En die zijn nog lang niet voorbij. De lente van een nieuwe economische Kondratiev cyclus wordt altijd gekenmerkt door vele innovaties op bijna alle gebieden van de techniek. Allerlei uitvindingen – gedaan aan het eind van de twintigste eeuw – zijn we nu aan het toepassen.

Het mooie van innovaties is dat zij elkaar meestal versterken. Zo wordt door cybercriminaliteit de aandacht voor veiligheid steeds groter. Anderzijds is door de groeiende hoeveelheid data een nieuwe wereld van Big Data en analytics ontstaan. De combinatie van veiligheid en Big Data zorgt voor een nieuw vakgebied: ‘security analytics’. De sleutel voor een radicaal nieuwe manier van veiligheidsdenken.

 

De komende jaren zullen nog veel van deze elkaar versterkende innovaties plaatsvinden. Het Internet of Things is nog maar nauwelijks gestart en over de kruisbestuiving die dat zal opleveren, hebben we te weinig fantasie om dat allemaal te kunnen beseffen. Voor het eerst in de mensheid gaan fysieke dingen om ons heen zelfstandig met elkaar communiceren. En met ons. De techniek kruipt steeds verder om ons heen en zelfs ons lichaam in.

 

De pacemaker en metalen en kunststof botten en gewrichten zijn al jaren normaal, maar we staan aan de vooravond om de belangrijke organen van ons lichaam na te maken. Met 3D printen, nanotechnologie en mini-sensoren en-actuatoren breekt een nieuw tijdperk aan in de medische wereld. Naast alle informatietechniek die draagbare devices ons brengen. Ook hier kunnen we nauwelijks bevatten waar dat zal eindigen.

 

Data is het nieuwe kapitaal
Zo zijn ook bedrijven aan het veranderen. Het bekende bedrijf Nike, eerst gestart onder de naam Blue Ribbon Sports maar later de naam van de Griekse godin van de overwinning kreeg, is zo’n voorbeeld. De schoenenfabrikant ging een relatie aan met Apple en de chips in hun schoenen kwamen in verbinding met de iPod.

 

Echter de data die de schoenen genereerden, bleek veel meer informatie te bevatten dan nodig was voor de simpele synchronisatie tussen het lopen en de muziek. De verzamelde informatie kan voor zeer veel doeleinden worden gebruikt, zowel door de gebruiker als Nike zelf, die intussen al zijn gebruikers door en door kent. De NIKE+iPod is een volwaardige personal trainer geworden. En zijn er zelfs verhalen over draw-runners bekend die – al lopende – figuren maken van de route die zij lopen en op die wijze ‘kunst’ creëren.

 

Een soortgelijk verhaal geldt voor John Deere, oorspronkelijk een smid die in 1837 als eerste een ‘gietijzeren’ ploeg ontwikkelde en daar groot door werd. Begin vorige eeuw ontwikkelden ze daarnaast een tractor om die ploeg te kunnen trekken, en ze onderscheidden zich met de all-wheel drive, waardoor het bedrijf zich op een heel nieuw terrein verder ontwikkelde.

 

Afgelopen jaren zijn ze hun tractoren o.a. gaan voorzien van grondmonsterapparatuur. Na een dag ploegen, worden deze monsters geanalyseerd en ‘via de cloud’ naar John Deer gezonden. Daar wordt de data geanalyseerd en krijgt de boer allerhande adviezen en informatie over de grondbewerking. Maar John Deere is hierdoor in de wereld van Big Data en analytics verzeild geraakt, heeft een data science-afdeling opgericht die nu ook een informatiebedrijf aan het worden is. Data is hun belangrijkste kapitaal aan het worden.

 

Van storage leverancier naar breed en strategisch IT-bedrijf
Zo is ook EMC aan het veranderen. Toen ik er begin 2002 kwam werken, was het een hardwarebedrijf dat slimme dataopslagapparatuur verkocht. Intussen is het een softwarebedrijf geworden, waarbij de hardware steeds meer een commodity wordt. En de softwareproducten worden steeds meer integrale oplossingen. De toepassingen zijn verbreed naar niet alleen het hele datacenter, maar ook de werkplek en platformen voor softwareontwikkeling. Ook zo’n totale transformatie, die nog steeds niet is afgelopen.

 

Deze verbreding geeft uitdagingen, want het is wennen het bedrijf niet meer als enkelvoudig storage-bedrijf te kennen. Wennen voor de markt, omdat men nauwelijks weet dat via de Federatie van EMC met VMware, nu totaaloplossingen voor private clouds kunnen worden geleverd. En zelfs cloud-diensten kunnen worden afgenomen via vCloudAir als men de apparatuur niet meer zelf in bezit wil hebben. Maar het is ook wennen voor alle medewerkers, die dit hele groeiende werkgebied moeten kunnen overzien en begrijpen.

 

Een nieuwe wereld van hybride clouds, die het beste van twee werelden bij elkaar kan brengen. Zowel processing dicht bij het proces als flexibele en schaalbare processing-capaciteit daarbuiten. Maar ook flexibel om strategisch en tactisch met data-opslag te kunnen blijven omgaan. Want daar komt het DNA van het oude storagebedrijf weer boven. Databeschikbaarheid was, is en zal altijd de kern blijven voor de gegarandeerde continuïteit van een organisatie. Zonder data geen proces en activiteiten meer.

 

Wat maakt een cloudprovider potentieel tot een nieuw Hotel California? De bekende plek waar je altijd kunt uitchecken maar in de praktijk niet meer weg kunt. De beperking is uiteindelijk altijd de data die je bij die provider hebt binnengebracht. Als je data daar eenmaal staat, is er verplichte winkelnering. En weghalen wordt steeds problematischer als de data groeit. De snelheid van het licht in de glasvezels beperkt immers de maximale data-overdracht en het verplaatsen cq. terughalen van Petabytes aan data kan weken, maanden of zelfs langer duren.

 

Verschil tussen datacenter en cloudcomputing
Daarom zullen hybride clouds er zijn en blijven, niet zozeer door behoefte aan lokale processing-capaciteit maar vooral vanuit strategisch en tactisch datamanagement. Waar staat mijn actuele data? Hoe is het beschermd? Hoe is de beschikbaarheid gegarandeerd, ook bij calamiteiten? Onder welk recht is mijn data opgeslagen, zowel wat betreft eigenaarschap als aansprakelijkheid? Kan ik data archiveren of veilig vernietigen?

 

Met de hacks van Sony data de afgelopen weken is duidelijk geworden dat een bedrijf met gestolen data flink kan worden gechanteerd. Zelfbeschikking over data is van levensbelang, zowel om zelf productief te kunnen blijven, maar ook om niet door derden te kunnen worden beconcurreerd of erger, te worden gechanteerd. Daarom het verschil van de woorden ‘cloud’ computing en ‘data’ centers. Computing doe je in de cloud maar belangrijke informatie zet je in een datacenter. Daar de juiste balans in vinden, is de uitdaging de komende jaren.

 

Dit artikel verscheen origineel op www.datacentered.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers