of 59108 LinkedIn

De golven in 2016

AfbeeldingIn een artikel van Fortune werd onlangs gememoreerd dat 2015 als beursjaar één van de meest neutrale jaren was in ruim 20 jaar. Hoewel aan het begin van afgelopen jaar nog winst werd gemaakt, ging die in de tweede helft bijna helemaal verloren. Een vergelijkbaar jaar was 1994 toen we (ook) een – zij het kortere – recessie achter ons lieten. Daarna startte wat we achteraf de internetbubbel zijn gaan noemen. Vanaf 1995 ging de beurs met 20% per jaar omhoog tot in 2001 deze bubbel uit elkaar spatte.

Veel particuliere beleggers verloren veel van hun vermogen. Alleen al in Nederland verloor de beurs dat jaar volgens het CBS 140 miljard euro van zijn waarde. De overheid en de bouw- en financiële sector ontsprongen toen de dans, terwijl de telecombedrijven, die vele jaren lang enorm hadden geïnvesteerd in glasvezelkabels, op het randje van faillissement kwamen.

 

Korte en lange golven
Zeven jaar later kwamen de bouw- en financiële sector in een wereldwijde crisis en nog eens zeven jaar later ook de overheden in de euro crisis, het economische dal alsnog tegen. Met de particuliere crisis in 2001 begon een periode van recessie, met later een depressie die we op dit moment langzaam aan het afsluiten zijn. Dat onze economie in golven op en neer beweegt, is alom bekend. Aan deze korte, middellange en lange golven hebben heel wat wetenschappers hun naam verbonden.

 

Historisch zijn die golven allemaal te verklaren, maar om daar de toekomst uit te destilleren, is een tandje lastiger. Het is leuk die verkenningen te lezen. Een leuke blog is ‘beleggen op de golven’ waarin verleden, heden en toekomst aan elkaar worden gekoppeld. En vele soorten golven tegen hun historische achtergrond worden geplaatst met het oog op de toekomst.

 

Afgelopen week vond de eerste renteverhoging in de US plaats sinds een decennium. Een lange-termijnwijziging die de harten van veel economen harder laat kloppen, want wat betekent een stijgende rente? De economie is net als in 1995 weer aan het groeien, ook de huizenprijzen stijgen, de olieprijs is wederom abnormaal laag, de geldhoeveelheid is enorm en de rente bijna nul procent.

 

Er zijn intrigerende parallellen tussen de macro-economische situatie in 1997 – 1998 toen de inflatie ook minimaal was, en ook nu weer de beslissing van de Federal Reserve om de rente te laten stijgen. Toen groeide de enorme internetbubbel, vol start-ups die net als nu bijna ongelimiteerd venture-kapitaal konden krijgen. Grootse ICT-investeringen bij ondernemingen en ook toen de schaarste aan ICT-ers. Met het gevaar dat schaarste bij een dalende werkloosheid kan leiden tot flinke salarisverhogingen en een inflatiespiraal, net als eind vorige eeuw.

 

ICT de kartrekker in 2016?
Het lijkt reëel dat de economie voor ons in 2016 positieve cijfers zal laten zien. Het CBS verwacht een groei van ruim 2%. Zoals de ICT en de Telecom in 2001 als eerste de klappen van de crisis kregen, is de verwachting dat zij als eersten van de nieuwe economische groei zullen profiteren. Zij zullen de aanjagers zijn van de groei in de wereld. Niet onbegrijpelijk als we memoreren dat ICT de basis van de modernisering van onze industrie en overheid zal zijn.

 

In mijn vorige blog stelde ik al dat voor de IT-industrie de belangrijkste innovaties achter de rug zijn en het nu de beurt is aan vrijwel elke branche om die nieuwe technieken in eigen processen te gaan toepassen. Een realtime enterprise realiseren met realtime engagement met je klanten en leveranciers. Ook zal automatisering van veel processen de investeringen in ICT positief beïnvloeden. En de schaarste van ervaren ICT-ers is al ruim een jaar geleden geconstateerd en nog lang niet opgelost. Integendeel.

 

Waar nodig?
De gebieden met de meeste schaarste bevinden zich onder andere bij wat we tegenwoordig ‘devops’ noemen. Dit is de integratie van snel software ontwikkelen en direct uitrollen op basis van lichtvoetige, open source technieken en voor gebruik op mobiele platformen. IDC’s derde platform is nog nauwelijks ontwikkeld en deskundige ontwikkelaars moet je nog steeds met een kaarsje zoeken. Steeds meer activiteiten willen we vanaf onze mobile devices uitvoeren en steeds vaker zal mobiele apparatuur ons verbinden met een slimme omgeving die met ons wil communiceren.

 

Het Internet of Things staat nog in de kinderschoenen. Hoe ontwerp je werkelijk slimme producten die in een eveneens slimme omgeving kunnen functioneren? Zie mijn eerdere blog ‘The voice of the product’ waar ik deze uitdaging besprak. We zullen zoveel nieuwe banen nodig hebben in deze nieuwe tak van sport, dat het onderwijs hier jaren achteraan zal blijven lopen. Nieuwe monteurs in garages om de slimme auto te onderhouden, nieuwe onderhoudsmonteurs om ons slimme huis in te richten en te onderhouden. Nieuwe deskundigen om de slimme stad te ontwerpen, te bouwen en in stand te houden. Kortom, iedereen die ICT kiest als studierichting zal decennia lang werk hebben en houden.

 

En dan ook nog legacy
We hebben nog miljarden euro’s kostende oude ICT-systemen in onze datacenters staan die momenteel onze maatschappij – informatietechnisch gezien – draaiende houden. Bij banken, verzekeraars, overheid, industrie en elke andere grote bestaande organisatie. Die ‘oude’ omgevingen moeten deels gesloopt, deels gereviseerd en deels vernieuwd worden. Dat vraagt vakmanschap van oude en nieuwe techniek. Dat vraagt kosten die voor de baat uitgaan, maar vervolgens de handen vrijmaken voor de toekomst.

 

Applicatiemigratie en –decommissioning, zoals ik in mijn vorige blog ook al verhaalde, zullen de komende jaren aan de orde van dag zijn. Welke applicaties bouw ik af, welk deel migreer ik en welke functionaliteit ga ik alleen nog maar op het derde platform bouwen en exploiteren? Belangrijke vraagstukken voor elke IT-afdeling voor 2016 en daarna. Gelukkig zijn de bimodale infrastructuurplatformen om deze ‘transitie’ uit te voeren intussen ruimschoots aanwezig.

De nieuwe economische golf mag wat ons betreft in 2016 met volle vaart starten. Daar zijn we niet alleen klaar voor, we hebben er zelfs enorm veel zin in. Ik wens u naast een prima gezondheid en een fantastisch sociaal leven, ook enorm veel energie en enthousiasme voor 2016. Dat u met die energie veel geslaagde transities zult benoemen, ontwikkelen, uitvoeren en afronden. We helpen u er graag mee.

 

*-*-*

 

Wilt u meer weten over hoe het ‘derde platform van IT’ uw organisatie kan helpen een digital enterprise te worden? Kom dan naar de Digital Transformation Conference op 10 februari in De Fabrique te Maarssen. Meer informatie vindt u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingDell EMC Computer Systems (Benelux)

Edisonbaan 14 B

3439 MN Nieuwegein

www.netherlands.emc.com

www.datacentered.nl / www.emcblog.nl

netherlands@emc.com 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

Meer nieuws

Afbeelding

 

 

Equalit: Samenwerkingsverband meerdere gemeenten

Bloggers