of 59232 LinkedIn

Nieuw centraal informatiesysteem Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW)

Reageer

CGI gaat nieuw centraal informatiesysteem leveren aan NDW Rotterdam

Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) heeft op 30 oktober een contract getekend met CGI voor het leveren van het NDW Centraal Informatiesysteem (NCIS). Dit nieuwe systeem gaat verkeersgegevens verzamelen en doorgeven van alle binnen NDW samenwerkende wegbeheerders. De overeenkomst betreft de bouw en het meerjarige beheer van het systeem. Frits Brouwer (Directeur NDW) en Dirk de Groot (Directeur Infrastructuur & Milieu en Lokale Overheid bij CGI) ondertekenden namens de twee partijen.

Meten van verkeersgegevens

NDW verwerkt iedere minuut de actuele verkeersgegevens van ruim 24.000 meetpunten en geeft deze door aan wegbeheerders en marktpartijen die deze gegevens inzetten voor respectievelijk verkeersmanagement en verkeersinformatie. Daarnaast worden ook statusgegevens verzameld en doorgegeven, zoals actuele en planningsgegevens van wegwerkzaamheden, filemeldingen, status van bruggen (open/dicht) en de getoonde route-informatie op de panelen langs de wegen. Deze gehele datastroom wordt vanaf medio 2015 via NCIS afgehandeld. Dit alles heeft tot doel om de doorstroming en de verkeersveiligheid op de wegen te verbeteren.

 

Nieuwe diensten

NCIS gaat het huidige centrale NDW-systeem, dat sinds 2009 operationeel is, vervangen. Dit is noodzakelijk om de grotere omvang en de grotere diversiteit aan gegevens te kunnen verwerken. Het nieuwe systeem is een ESB-oplossing (enterprise service bus), die zal leiden tot een snellere verwerking en doorgifte van de gegevens. NDW kan er ook nieuwe diensten mee ontwikkelen voor de aangesloten overheden. Daarnaast kan NDW meer informatie doorgeven aan private dienstverleners die hiermee diensten kunnen ontwikkelen op de markt.

 

Frits Brouwer, directeur NDW: “NDW is continu bezig met het verbeteren van de informatieverstrekking aan onze afnemers. Wij moeten kunnen inspelen op zowel veranderingen in de ingewonnen verkeersgegevens, zoals de zogenaamde in car data, als op de veranderende behoefte van de verkeerscentrales en de aanbieders van verkeersinformatiediensten. Ons huidige systeem is hier na 5 jaar onvoldoende toe in staat. Met de aanbesteding van het NCIS aan CGI zetten wij een noodzakelijke stap om onze taak blijvend betrouwbaar en innovatief te kunnen uitvoeren.”

 

Dirk de Groot, directeur Infrastructuur & Milieu en Lokale Overheid bij CGI: “De ontwikkelingen op het gebied van verkeersinformatie en verkeersmanagement gaan razendsnel. Nieuwe databronnen, het fuseren van informatie uit verschillende bronnen en big data oplossingen zorgen voor een steeds betere kwaliteit van verkeersinformatie. NDW krijgt met het NDW Centraal Informatiesysteem, dat wij samen met onze partner TriOpSys realiseren, een mooi instrument in handen om haar centrale rol in de voorziening van verkeersinformatie aan wegbeheerders en service providers verder te kunnen vormgeven.”

 

NDW in beeld - Infographic

 

Afbeelding

 

Over NDW
In NDW werken 24 overheden samen aan het inwinnen, opslaan en distribueren van verkeersgegevens. De gegevens worden ingezet voor verkeersmanagement, verkeersinformatie en verkeerskundige analyses. Doel van dit alles is een betere bereikbaarheid en verkeersdoorstroming, meer verkeersveiligheid en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Partners binnen NDW zijn: Rijkswaterstaat, alle provincies, alle stadsregio’s en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. www.ndw.nu

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

Creating a safer society!

Onze visie: een toekomst met betrokken burgers, actieve lokale communities, effectievere handhaving van de regels en ferme en snelle reddingsoperaties.

  

Afbeelding

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers