of 59250 LinkedIn

IT ondersteunt de economie niet meer, IT drijft de economie

Het opvallendste nieuws volgens Sake Algra. IT ondersteunt de economie niet meer, IT drijft de economie.
Reageer

Het opvallendste nieuws volgens Sake Algra

De BV Nederland moet zich meer inspannen om de kansen te benutten die IT biedt om de economie aan te drijven, concludeert Sake Algra, senior vice president van CGI Nederland, uit het nieuws van deze week.

Vorige week werd ik getriggerd door een aantal artikelen. Eén gaat over het feit dat IT-functies op dit moment de moeilijkst in te vullen vacatures zijn en de andere zijn een paar berichten rondom cybersecurity en dataprotectie. Het schetst volgens mij precies waar wij ons als IT-sector op dit moment in bevinden.

 

Kijkend naar de ontwikkeling van ‘onze’ IT-markt t.o.v. een aantal jaren geleden zien we namelijk dat de markt een drastische verandering heeft ondergaan. Traditionele systeemimplementaties zijn nog maar op één hand te tellen en de conventionele ontwikkelaar, ERP-consultant of tester ziet zijn marktwaarde versneld afnemen. Cloud, open source, agile en scrum veranderen het landschap in hoog tempo en het einde hiervan is nog lang niet in zicht. Daarnaast zien we IT meer en meer opschuiven naar de facilitator en motor van onderscheidend vermogen, concurrentievoordeel, of zeg maar gerust core business. IT ondersteunt de economie niet meer, IT drijft de economie.

 

De IT-consultant van de toekomst is dan ook niet meer enkelvoudig geschoold in één of wellicht twee competenties. Deze domeinen zien we versneld transformeren naar near - en offshore locaties. De IT-consultant van de toekomst heeft de ideale combinatie van technische knowhow aangevuld met specifiek marktkennis. De (toekomstige) collega’s die deze gebieden beheersen kunnen echt waarde toevoegen voor onze markt en het verschil maken in ‘containerbegrippen’ zoals big data analytics, cybersecurity, IT modernization, en aan ‘internet of thing’s echt invulling geven.

 

Hier ligt dan ook een grote, misschien wel de grootste, uitdaging voor de BV Nederland. Niet alleen de IT-markt, maar ook de commerciële, financiële en publieke sector ondervinden deze uitdagingen. Klantorganisaties en IT-dienstverleners zullen hier net als onderwijs en de studenten zelf versneld in moeten investeren en de twee werelden dienen te overbruggen. Als Nederland erin slaagt om dit op een gecoördineerde wijze in te vullen, kan ze een leidende rol (blijven) spelen in thema’s op het gebied van mobiliteit, ketenintegratie, innovatie, sustainability en veiligheid. Kansen zijn er volop, zowel voor de IT-markt als voor de IT-consultant, alleen moeten deze gegrepen worden!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

Creating a safer society!

Onze visie: een toekomst met betrokken burgers, actieve lokale communities, effectievere handhaving van de regels en ferme en snelle reddingsoperaties.

  

Afbeelding

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers