of 59232 LinkedIn

Duurzame oplossing voor aansturing openbare verlichting Vlaams wegennet

Reageer

CGI en SPIE ontwikkelen duurzame oplossing voor aansturing openbare verlichting Vlaams wegennet

CGI en SPIE ondersteunen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de implementatie en het onderhoud van een nieuw afstandsbewakingssysteem evenals met de vernieuwing van de lokale aansturing en communicatie voor de openbare wegverlichting op de autosnelwegen en provinciale wegen in het Vlaamse gewest. Voor het vernieuwen van het centrale afstandsbewakingssysteem werkt SPIE samen met partner CGI.

Dynamische wegverlichting, bewuster omgaan met verlichting

Het Vlaamse wegennet staat bekend als het best verlichte wegennet van Europa. Het AWV was dan ook op zoek naar een nieuw beheerplatform dat deze verlichting integraal kan aansturen en ondersteuning kan bieden aan het concept van dynamisch verlichten, zoals uitgestippeld in de lichtvisie 2011. Het nieuwe IBOR platform is uitermate geschikt voor het beheren van de verlichting op het wegennet. Het zal niet alleen de bestaande afstandsbewakingssystemen voor de openbare verlichting vervangen, maar ook de bediening en de bewaking van de verlichting over het hele Vlaamse gewest uniformiseren. Dit platform laat toe om de verschillende objecten, zoals cabines en paalcontrollers, via een centraal besturingssysteem individueel of in onderlinge samenhang, al dan niet draadloos, te beheren. IBOR, Integraal Beheer Openbare Ruimte, zal verder worden gebruikt om het verbruik en de levensduur van de verschillende aangestuurde objecten te meten. Het is een duurzame oplossing die zorgt voor een energie- en een bijkomende CO2-besparing, het onderhoud optimaliseert en de veiligheid op de Vlaamse wegen verhoogt.

 

In het kader van de implementatie van IBOR zullen ongeveer 500 kasten waarmee 35.000 lichtmasten bediend worden, gekoppeld worden aan het systeem. Daarnaast zullen ook een groot aantal provinciale wegen worden gekoppeld aan het systeem, wat het aantal van op afstand gestuurde lichtmasten zal brengen op ongeveer 94.000. Een eerste stap is de koppeling van IBOR met de oude systemen. Hierna neemt IBOR gefaseerd de functionele aansturing van de verlichting over.

 

SPIE Belgium en CGI zetten slimme technologie in voor de stad van morgen

Het AWV vertrouwde dit project toe aan de bekwame en ervaren handen van SPIE Belgium en CGI Belgium.

CGI, toonaangevende zakelijke en ICT- dienstverlener, heeft verschillende missie kritische systemen in beheer die met een hoge beschikbaarheid opereren. Daarom begrijpt CGI het belang van zulke systemen zoals gevraagd door het AWV. Het op afstand aansturen van openbare objecten vereist een hoogwaardige technologie bestaande uit sensoren, objectcontrollers, datacommunicatie, opslag- en verwerkingssoftware en grafische presentatietechnieken.

“Slimme technologie is voor veel overheden een belangrijke manier om de openbare ruimte duurzaam te ondersteunen. Wij zijn dan ook trots dat CGI kan bijdragen aan Smart City initiatieven waar zuinig energieverbruik, kostenbesparing, verhogen van veiligheid en efficiënt beheer troef zijn”, zegt Hans Vets, CEO van CGI Belgium.

Voor SPIE Belgium, de onafhankelijk en toonaangevend dienstverlener op het gebied van energie en communicatienetwerken, is dit een mooi project. Met de technische implementatie van IBOR als centraal beheersysteem en met de vernieuwing van ongeveer 440 lokale cabine controllers, demonstreert SPIE Belgium z’n expertise op het vlak van veiligheid, inrichting en beheer van infrastructuren en collectieve netwerken. SPIE Belgium heeft de nodige ervaring met dit soort projecten; het stond immers al in voor de verkeerslichtenbeïnvloeding op meer dan 1.000 kruispunten in Vlaanderen.

“We zijn bijzonder blij met deze unieke en innovatieve opdracht”, zegt Johan Dekempe, algemeen directeur van SPIE Belgium. “Dit is een belangrijke realisatie voor SPIE Belgium en benadrukt perfect onze voortrekkersrol in het streven naar een meer duurzame samenleving. Bij SPIE zetten we immers dagelijks alles in het werk voor meer comfort en welzijn in onze samenleving.”

De introductie van IBOR biedt nog tal van andere toepassingsmogelijkheden en effent zo alvast het pad naar de stad en de samenleving van morgen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

Creating a safer society!

Onze visie: een toekomst met betrokken burgers, actieve lokale communities, effectievere handhaving van de regels en ferme en snelle reddingsoperaties.

  

Afbeelding

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers