of 59183 LinkedIn

Haalt uw gemeente Digitaal 2017?

Met nog 10 maanden te gaan is er opnieuw gekeken naar de stand van de digitale dienstverlening. Is het haalbaar, Digitaal 2017? Een mooi onderwerp voor onderzoekers en vanzelfsprekend verschijnen dan ook tal van publicaties over de stand van de digitale dienstverlening bij de Nederlandse overheid. Ik doe daar graag aan mee.

Afgelopen week verscheen het rapport van Deloitte met daarin een overzicht van de stand van zaken van kabinetsplan Digitaal 2017. Een mooie landkaart toont de stand van zaken. In de donkergroene gebieden is de digitale dienstverlening het beste geregeld: ‘meer dan 80% digitaal’. Gemiddeld halen gemeenten een score van 55,7%.

 

Afbeelding

Groeispurt

In de brief van de minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid van 18 december 2000 wordt bij de nulmeting een percentage vermeld van 13,4% elektronische dienstverlening bij gemeenten. De digitale dienstverlening is sindsdien dus met slechts 42,3% gestegen. Door die langzame aanloop is, met nog minder dan een jaar te gaan, een digitale groeispurt nodig die de groei van de afgelopen 15 jaar ver overstijgt.

 

Gezien de mogelijkheden is het zonde dat de digitalisering bij gemeenten achterblijft op de gestelde ambities voor Digitaal 2017. Alle onderzochte diensten zijn volgens mij prima op niveau 4 (achter DigiD of e-Herkenning) te organiseren.

 

Tien succesfactoren voor digitalisering

Bent u benieuwd naar succesvolle digitalisering van overheidsdienstverlening? In een speciale uitgave benoemt KING tien succesfactoren voor digitalisering van uw dienstverlening, mét inspirerende quotes van tal van collega-gemeenten. Krijgt u er geen genoeg van? Bekijk dan zeker ook de geslaagde praktijkvoorbeelden in ons pas verschenen Productbeleid voor de Lokale Overheid. De gemeenten Alphen aan den Rijn, Almere, Amsterdam, Eindhoven en Lelystad vertellen daarin hoe zij hun dienstverlening naar onze huiskamer brengen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

 

Antwerpseweg 8, 2803 PB Gouda 

0182 - 34 57 01 

info.pss@centric.eu

www.centric.eu/overheid

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers