of 59221 LinkedIn

Gevolgen van macht of het ontbreken ervan

Macht heeft bij veel mensen een negatieve connotatie. Echter, het ontbreken van macht is voor veel ICT-projecten erger. En niet alleen ICT-projecten, ook in organisaties leidt het ontbreken van macht vaak tot besluiteloosheid en uitstelgedrag.

Vaak blijft men bij ICT-projecten doorgaan tot het bittere eind, zie voorbeelden als BRP en het PGB-debacle bij SVB waar ICT een hoofdpijndossier blijft. Terwijl stakeholders al lang weten dat het project gedoemd is te mislukken omdat de opdrachtgever (zie antwoord Klijnsma op BIT-advies PGB) onvoldoende steun geeft. Hoe deze steun dan wel te geven is afhankelijk van hoe de verschillende stakeholders in elkaar zitten.

 

Macht is goed

Macht is goed, als macht goed toegepast wordt. Dit betekent dat opdrachtgevers:

  1. de projectleiders steunen als stakeholders twijfelen aan de steun van de leiding (rood);
  2. de prioriteit van het project verhogen als het project tot onvoldoende resultaat (oranje) leidt;
  3. informele leiders (paars) het project laten steunen als blijkt dat het project bredere steun nodig heeft;
  4. extra ondersteuning regelen bij ingebruikname van de applicatie of het systeem (blauw);
  5. uitleggen waarom (geel) het project gesteund gaat worden.

 

Allemaal acties in de macht van de opdrachtgever om ervoor te zorgen dat het ICT-project slaagt. En toch gaat het in de praktijk vaak mis doordat opdrachtgevers onvoldoende tijd en aandacht besteden aan dit soort aspecten. Dat is geen leuke boodschap, maar zachte heelmeesters…….

 

Verschillende belangen

Nu hebben opdrachtgevers natuurlijk meer belangen dan alleen de belangen van het project zelf, zoals Jens van der Heide in zijn reactie op mijn eerste blog schrijft. En die belangen kunnen met elkaar conflicteren. Maar juist daarom is het belangrijk om als opdrachtgever te weten hoe stakeholders jouw gedrag percipiëren. Dan weet je meteen waar bijsturing nodig is en welke weerstand verder in het project te verwachten is. Dat kan best spannend en confronterend zijn, maar in deze tijden waarin mensen het verschil maken, is het de investering in tijd en aandacht zeker waard.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

 

Antwerpseweg 8, 2803 PB Gouda 

0182 - 34 57 01 

info.pss@centric.eu

www.centric.eu/overheid

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers