Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheid heeft moeite met wegwerken archieven

Het wegwerken van honderden kilometers archiefachterstand bij de overheid komt maar moeizaam op gang. Afgelopen jaar is maar 8,2 kilometer ingehaald door BZK.

15 mei 2012

Het wegwerken van honderden kilometers archiefachterstand bij de overheid komt maar moeizaam op gang. In 2011 is maar 8,2 kilometer ingehaald. Mogelijk past BZK de capaciteit op dit gebied aan.

Selecteren

Doc-Direkt, de batenlastenorganisatie van BZK die is belast het het opruimen van 800 kilometers archief, heeft een streefwaarde van 30 kilometer archief per jaar mee gekregen. Zo zouden de 300 kilometers archief (uit de periode 1976 - 2005) die intensief moeten worden doorgeploegd (selecteren, conserveren, toegankelijk maken en opslaan) binnen tien jaar verwerkt kunnen zijn. Digitalisering hoort voorlopig nog niet tot die bewerking. Maar na het eerste jaar van zijn bestaan heeft Doc-Direkt, dat samenwerkt met het Nationaal Archief, nog maar 8,2 kilometer archief verwerkt - veel minder dan er jaarlijks bijkomt.


Aanvoer
In Doc-Direkt zijn de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) en delen van de DIV-afdelingen van de departementen opgegaan. Dat leidt niet meteen tot een gestroomlijnde aanpak, meldt minister Spies in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2011. "Doc-Direkt heeft een langere aanloopfase nodig gehad om tot volledige productie te komen, onder meer omdat het aanbod vanuit de ministeries achterbleef, de archieven intensievere bewerking vergden en er nog onafgeronde projecten lagen van de voorlopers van Doc-Direkt", aldus de rapportage. Er zal een tussentijdse evaluatie volgen, waaruit moet blijken of er meer mensen nodig zijn, gezien de geschatte achterstand en de gebruikte selectiemethode. Momenteel zijn er 160 mensen werkzaam voor Doc-Direkt, op drie locaties.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie