Advertentie
digitaal / Nieuws

Ongerustheid over Europees plan 'Clean IT'

Een uitgelekt Europees plan voor de bestrijding van cyberterrorisme (Clean IT) zou vergaande consequenties hebben voor nationale overheden. Justitie weerspreekt de kritiek.

24 september 2012

Een uitgelekt Europees plan voor de bestrijding van cyberterrorisme (Clean IT) zou vergaande consequenties hebben voor nationale overheden. Justitie weerspreekt de kritiek.

Vergaande maatregelen
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF) trekt aan de bel over het plan, dat in een eerdere versie van eind vorig jaar al vragen opriep. Volgens de uitgelekte uitwerking van het nieuwe plan - dat blijkens de tekst op grote instemming van EU-staten kan rekenen - moeten er vergaande maatregelen worden genomen om terrorisme op internet te bestrijden.

Ook verwijzen illegaal
In het 23 pagina's tellende plan staan maatregelen als het ongehinderd filteren van netwerkverkeer, het strafbaar stellen van zelfs maar het verwíjzen naar illegale content (zonder dat die content helder wordt omschreven) en het beperken van het anoniem kunnnen gebruiken van online diensten. Overheden zouden alleen overeenkomsten moeten aangaan met IT-dienstverleners die behulpzaam zijn bij het naleven van de aanbevelingen. BOF tekent daarbij aan dat het onduidelijk blijft welk probleem de maatregelen nu eigenlijk moeten bestrijden.

Niet te precies
De Europese organisatie EDRI, die het document online heeft gezet, constateert dat de maatregelen vooral zijn gericht op het zonder al te veel formele beperkingen kunnen uitvoeren van maatregelen door opsporingsdiensten en door ISP's die bij autoriteiten niet in een slecht daglicht willen komen te staan. Er moet kennelijk vooral niet al te gedetailleerd worden vastgelegd wat wel en niet mag, concludeert EDRI.


Justitie: voorbarig
Het ministerie van Justitie weerspreekt die inzichten tegenover Webwereld en noemt de conclusies van BOF voorbarig. "Zodra concept-plannen op voldoende draagvlak kunnen rekenen, worden ze gepubliceerd in het hoofddocument op de website van het project. Dit gebeurt ook al tussentijds. Als het project begin 2013 is afgerond, worden alle plannen openbaar."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie