Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuwe Kamervoorzitter wil digitaliseren

Anouchka van Miltenburg, die dinsdagavond is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, zal zich inzetten voor digitalisering van het parlementaire proces.

26 september 2012

Anouchka van Miltenburg, die dinsdagavond is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, zal zich inzetten voor een meer digitale aanpak van het parlementaire proces.

Vernieuwing
Van Miltenburg, die na drie stemronden uiteindelijk een meerderheid van 90 Kamerleden achter zich wist te krijgen, heeft zich uitgesproken voor vernieuwing in de Kamer. Papierloos werken, elektronische stemkastjes in de Kamer en ook Twitter-debatten zijn volgens haar middelen om de Kamer beter te laten functioneren.

Digitaal stemmen
Hoofdelijke stemmingen zouden volgens haar bijvoorbeeld beter elektronisch kunnen worden afgehandeld, stelt zij in haar 'sollicitatiebrief' . "U wilt allen doorgaan met het verbeteren van het functioneren van de Tweede Kamer. De afgelopen jaren is de behoefte in het parlement gegroeid om van Kamerleden bij stemmingen een individuele uitspraak te vragen. Dat gaat door middel van een hoofdelijke stemming en dat kost natuurlijk veel tijd. We kunnen dat efficiënter doen door met elektronische stemkastjes te gaan werken. Dan kan vervolgens iedereen meteen op internet zien wie wat gestemd heeft."

Papierloos werken
Ook moet de Kamer zich voortdurend blijven afvragen hoe het parlementaire werk is te verbeteren. Het succesvol invoeren van tablet-computers in de Eerste Kamer verdient navolging in de Tweede Kamer, vindt zij. "Het ligt in mijn aard om altijd de vraag te stellen waarom iets op een bepaalde manier gebeurt en of dat niet beter kan. Goede argumenten om zaken bij het oude te laten, wegen hierbij voor mij net zo zwaar als argumenten om dingen te veranderen. Ik kan u nu wel alvast zeggen dat wij, net als in de Eerste Kamer, echt werk moeten maken van een papierloos parlement. Wat mij betreft leest u uw Kamerstukken voortaan op een tablet, en print u ze alleen uit als het echt nodig is. Daarmee kunnen we het milieu en de begroting sparen."


Twitter-debat als informatiebron
Ook Twitter verdient een plek in het democratische proces, aldus van Miltenburg. Via 'Twitter-debatten' kunnen Kamerleden wellicht hun tijd beter besteden. "Ik twitter zelf niet actief, maar ik volg wel wat er daar gebeurt." Ze heeft de indruk dat Kamerleden via het medium met meer mensen in contact kunnen komen "dan wanneer je een hele vrijdag naar een verpleeghuis gaat, wat ik veel heb gedaan, of meeloopt met een politieagent. Daar moeten ze vooral mee doorgaan, maar ik denk wel dat Kamerleden moeten onderzoeken of ze meer bronnen hebben om aan hun informatie te komen om op die manier een betere volksvertegenwoordiger te zijn", aldus Van Miltenburg tegenover NOS Radio.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron Bakker
Een nobel streven, hopelijk dat e.e.a. een flinke besparing kan geven.

Wel moet alles natuurlijk in openstandaarden worden gecommuniceerd, je kunt tenslotte niet de gegevens van de overheid bij één leverancier neerleggen.

Verder denk ik, dat er voor dit doel al (opensource) software bestaat, waardoor e.e.a. zonder investeringen is te realiseren.
L. Koopman / Coördinator ICT
@Ron

Open source is niet hetzelfde als 'zonder investering'
Janssen / Boekhouder
De 1e en 2e kamer vier jaar op vakantie sturen. Levert het volgende voordeel op:

- geen nieuwe regelgeving

- dus ook geen uitbreiding van het overheidssysteem

- geen nieuwe belastingen (verhogingen)

- geen profilerende ministers meer op TV

- geen sturing meer van het land. Net als belgie, gaat hardstikke goed.

- gewoon weer om de 4 jaar verkiezingen

- Europa wordt dan weer boos, ook een goede zaak.
Jan
In het kader van Het Nieuwe Werken hoeft de Kamer niet eens meer bijeen te komen, maar kan er elektronisch worden vergaderd terwijl elk kamerlid thuis zit. Wat een besparing zou dat opleveren.
Erik Timmermans / Directeur Papierenkarton.nl
De Kamervoorzitter wil werk maken van een papierloos parlement. Dat dit efficiency, snelheid en gemak ten goede kan komen behoeft geen discussie. Wellicht kunnen ook nog eens kosten (arbeid en materiaal) worden bespaard. Maar dat het milieu een rol speelt in de overwegingen van de voorzitter roept vragen op. Dat moet allereerst maar eens onderbouwd worden. Is papierloos besturen duurzamer dan digitaal besturen? Cijfers graag. En als er dan (terecht) duurzaamheid wordt nagestreefd, dan moet dat eerlijk gebeuren. Niet een papierloos maar duurzaam parlement moet het doel zijn. Gevolg: ook de digitale media zullen onder de loep moeten worden genomen. Zoals bekend is de CO2-uitstoot van de ICT-sector dit jaar de luchtvaart voorbij gestreefd. Ieder emailbericht levert een CO2-uitstoot op, net als een zoekopdracht bij Google. De digitale middelen worden ook nog eens gemaakt van niet hernieuwbare grondstoffen en de recycling van bijvoorbeeld iPads is bedroevend laag. Bovendien vindt de productie ervan onder dramatische omstandigheden plaats, ver van huis met veel transport als gevolg. Worden dergelijke overwegingen meegewogen, dan kan een eerlijke vergelijking worden gemaakt met print. En zal blijken dat er kanttekeningen kunnen worden geplaatst bij het beleid van de kersverse voorzitter.
Jac Lampe / Gepensioneerd
Gewoon DOEN !!!
Keesmobiel / Manager Zweinstein
Zijn we zo vergeetachtig? Dit idee is al minstens 10 jaar oud. Maar we gebruiken nog net zoveel papier als toen. Mensen willen blijkbaar iets in handen houden en lezen, kunnen opbergen voor later (lees: meestal nooit).

Toine Fennis / Internetondernemer
Geheel papierloos is een illusie. In de eerste plaats het zgn. annoteren (op/aanmerkingen en toevoegingen) in documenten in samenwerking met versiebeheer werkt nog steeds niet optimaal. En in de tweede plaats wordt naar mijn idee te weinig rekening gehouden met de openbaar bestuur ongunstige commerciële belangen van de grote tablet-spelers (Apple / Google / Samsung) ipv open standaarden te ondersteunen. BYO (Bring Your Own) als backup is een veiligheids-optie, maar met een verkeerde geforceerde update (of verwijdering van tablet software of informatie van het device / of cloud-hack) ben je aangewezen op een handvol specialisten die het kunnen fixen. Ik pleit voor vrijgave van het iOS cq. Android systeem voor openbaar bestuur of een (eigen door oerheid in te stellen) openbaar bestuur licentie met het oog op privacy.
Advertentie