Advertentie
digitaal / Nieuws

Landelijk Asbestvolgsysteem impliciet verplicht

Het landelijk dekkende systeem voor het administreren van asbestverwijderingen moet lasten verlagen en naleving verbeteren. LAVS zal niet te omzeilen zijn door beunhazen.

08 december 2011

Het Landelijk AsbestVolgSysteem (LAVS) komt definitief van de grond. Het landelijk dekkende systeem voor het administreren van asbestverwijderingen moet lasten verlagen en naleving verbeteren. De partijen in de asbestverwijderingsketen kunnen er volgend jaar niet omheen.

Historie

Over het astbestvoglsysteem zijn sinds 2006 gesprekken gaande in de keten van bedrijven en overheidsinstanties die te maken hebben met het verwijderen van asbest, zoals gemeenten, woningbouwcorporaties, inventariseerders, verwijderaars, laboratoria, certificeerders en departementale inspectiediensten. Die partijen moeten nu steeds meldingen doen aan andere ketenpartijen (vaak gebeurt dat per fax) over activiteiten, certificaten en goedkeuringen. Afgezien van het gedoe vergroot die situatie het gevaar dat asbestverwijdering buiten het zicht van autoriteiten gebeurt - en juist dat moet worden voorkomen, gezien de steeds hoger ingeschatte risico's van asbestbesmettingen.

Lasten

Een centraal systeem voor het bijhouden van die administratie zou alleen al een miljoen euro aan administratieve lasten schelen, bleek in 2009 uit het pilotproject, waaraan onder andere 10 woningbouwcorporties en 10 gemeenten meededen. Voor ruim 400 gemeenten en alle overige organisaties was het ontwikkelde conceptsysteem echter niet 'robuust' genoeg. Inter Access heeft nu de aanbesteding van het ministerie van IenM gewonnen voor het landelijke systeem, dat gebruikt maakt van het al ontwikkelde concept en in fasen wordt ingevoerd. met de ontwikkeling is in totaal 800.000 euro gemoeid.

Fasering

Binnenkort zullen de inventarisatiebedrijven en de woningcorporaties op het systeem aansluiten. In de zomer volgen de verwijderaars en de laboratoria. Eind 2012 zullen de gemeenten aansluiting krijgen op het LAVS. "Als iedereen in één keer zou worden aangesloten, kan het systeem het waarschijniljk niet aan", is de verklaring van de woordvoerster van het ministerie van IenM voor de fasering. Ook het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen, de basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG) en het Omgevingsloket Online krijgen een link met het systeem.

Verplicht

Het LAVS zal niet te omzeilen zijn door beunhazen, stelt de IenM-woordvoerster, omdat asbestinventariseerders gecertificeerd moeten zijn en in die certificaten vanaf februari 2012 is opgenomen dat invoering van hun inventarisatie in het LAVS verplicht is. Vanaf dat moment is de asbestzaak dus voor de ketenpartijen te volgen. Voor de verwijderingsbedrijven is een soortgelijke wijziging in de maak.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie