of 59232 LinkedIn

Don't shoot the messenger

Gemeenten die de WWB netjes willen toepassen, hebben soms een ondankbare taak. Dat bleek deze week maar weer eens in Enschede.

In een uiterste poging om een mega-tekort op de uitkeringen te voorkomen, stelde de wethouder voor om van mensen die beroep doen op de bijstand te verlangen dat ze eerst gebruik maken van hun vroegpensioen. En hoewel een rechter al had geoordeeld dat de WWB zulks toestaat, vroegen politici zich af of de gemeente gek geworden was. 'Onacceptabel!'


Iedereen die bekend is met de bijstand weet: de bijstand is er alleen voor mensen die op zwart zaad zitten. Elke andere vorm van inkomen – een andere uitkering, alimentatie of vroegpensioen – gaat voor de bijstand. En heb je nog vermogen of bezittingen die je te gelde kunt maken? Ga dat dan eerst maar doen.

Dat laatste geldt ook voor mensen die een pensioengat wilden dichten. Bijvoorbeeld met een lijfrente- of koopsompolis of door elke maand een beetje extra af te lossen op de hypotheek. Voor zij in aanmerking komen voor de bijstand, moeten zij polissen afkopen of met leenbijstand de overwaarde van hun huis opeten. Dat hun toekomstig inkomen daarmee lager uitvalt, is heel slecht nieuws voor wie het overkomt, maar volgens de wetgever te billijken.


Het is dezelfde wetgever die van gemeenten, die aankloppen voor extra bijstandsbudget, eist dat ze er alles aan doen om hun bijstandsuitgaven te beperken. Doe je dat niet, dan kun je fluiten naar de MAU. En de selectie is streng. Slechts 15 van de 45 gemeenten die in 2013 de MAU aanvroegen, kwamen door de ballotage. De meesten, Enschede incluis, met de opdracht om met een 'verbeterplan' de uitgaven nog verder te beperken.


Landelijke politici die nu hoog van de toren blazen, vergeten dat ze zelf hebben ingestemd met een wet die gemeenten dwingt tot harde keuzes. Zo bezien lijkt 'onacceptabel' vooral een oordeel over hun eigen werk. Gemeenten zijn in dit geval slechts de boodschappers van het slechte nieuws.

René Paas
Meer columns van René Paas vindt u hier

Verstuur dit artikel naar Google+