of 59221 LinkedIn

Jong geleerd, oud gedaan

De boycot op o.a. Nederlands groente en fruit biedt een kans: een actieve gezondheidsbevordering in Nederland.

Sinds de boycot door onze verre oosterburen, ontstaat een overschot aan groente en fruit. In plaats van het zomaar doordraaien van deze producten, wordt door de EU en Nederland gezocht naar nieuwe afzetmarkten. Het zou mooi zijn als we mensen kunnen stimuleren en helpen meer fruit en groenten te consumeren. Vanuit deze gedachte ben ik als Directeur Publieke gezondheid een groot voorstander van het bevoorraden van de voedselbanken, maar er is meer mogelijk.

Twee ons groente en twee stuks fruit, iedereen weet dat dit goed is, maar wie past dit ook werkelijk toe? Hoe eerder we beginnen met het eten van voldoende groente en fruit hoe beter. Dat stimuleren van voedingsgewoonten op school werkt, weet ik uit eigen ervaring. Als kleine jongen heb ik nog enorm mijn best gedaan de aanstaande melkplas weg te drinken; als echte ‘Joris driepinter’. Per dag 3- ‘pinten’ en dan kreeg ik een insigne op mijn mouw voor mijn drinklust. Een zeer effectieve reclamecampagne van de melkproducenten; ook mijn kinderen kregen 30 jaar later door mij een flinke doses melk toegediend. Jong geleerd is oud gedaan en dat zie je terug in de verkoopcijfers.

Ook nu proberen we de jeugd gezond te laten eten. Vanuit het Europese schoolfruitprogramma krijgen in Nederland jaarlijks circa 1200 basisscholen tot 25 weken elke week 2-3 porties gratis schoolfruit/groente. Dit zogenaamde SchoolGruiten heeft als doel om, spelenderwijs, kinderen en hun ouders te stimuleren meer fruit en groente te eten. Dit is natuurlijk goed, maar daarmee halen we de 2 ons en 2 stuks per dag niet. Dat kan beter en hier ligt nu een kans. Ik pleit ervoor dat alle scholen twee jaar lang elke dag gratis fruit en groente krijgen om hun leerlingen te laten wennen aan een gezond tussendoortje. In de tussentijd kunnen scholen met ouders afspraken maken over hoe ze verder gaan met groente en fruit eten na de gratis verstrekking. Uiteindelijk werkt het namelijk het beste als een gezond eetpatroon vanuit huis een gewoonte wordt.

En dat dat haalbaar is, blijkt inmiddels in Amsterdam. Al 41 scholen hebben het voor elkaar gekregen dat alle kinderen dagelijks fruit/groente van thuis meenemen als tussendoortje. Na de boycot moet de gratis verstrekking doorgaan totdat alle scholen zover zijn. Deze investering verdient zichzelf namelijk terug, zowel in gezondheidswinst (en dus lagere zorgkosten, etc.) als in omzet voor de boeren.


We slaan hiermee drie vliegen in een klap: we voorkomen het doordraaien van eten, we stimuleren gezonde voeding en met een goed uitgekiende campagne bevorderen we generaties lang het kopen van gezond eten door de ouders van de toekomst.


Ik pleit dus voor het maximaliseren van de afzetmarkt van fruit en groente in Nederland. En net zoals grote bedrijven dat doen, begint het bij een zo vroeg mogelijke introductie: op school. Een aantrekkelijke bijvangst is dat de lokaal geproduceerde producten ook nog eens een hoop verkeersbewegingen voorkomen. Een meevaller voor de luchtkwaliteit. En dat allemaal dankzij de boycot en een beetje dankzij Joris natuurlijk.

Paul van der Velpen
Meer columns van Paul van der Velpen leest u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+