of 59100 LinkedIn

Nynke Schaaf

Nynke Schaaf is oprichter van ConComCow, Connecting Communities in Coworking, een netwerkbedrijf in de nieuwe economie dat streeft naar duurzame innovatie en sociale economie. Op binnenlandsbestuur.nl schrijft Nynke prikkelend over de structuur van de Nederlandse samenleving die aan het veranderen is en de rol van de overheid daarbij. Of het nu gaat over de energietransitie, gezonde wijken of een inclusieve stad, een afwachtende overheid voldoet niet meer. Nynke was eerder projectleider bij gemeente Rotterdam.

 

Nynke Schaaf is bereikbaar via:

E-mail

LinkedIn

Website

Twitter

 • Samen stad maken met nieuwkomers

  4 reacties

  Eind januari bracht de Algemene Rekenkamer een rapport uit waaruit blijkt dat slechts eenderde van de statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) tijdig slaagt voor het inburgeringsexamen of een baan vindt. De slechte integratiecijfers volgen op die uit eerdere studies, van onder meer de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De G4 eist inmiddels de regie op de inburgering terug. Met de aftrap van de serie Eat&Meet: New Residents in Rotterdam willen we de regie neerleggen bij de partijen die met hun voeten in de modder staan en nieuwe kansen creëren voor de stad.

 • Een nieuwe economie met meer gevoel voor ‘commons'

  2 reacties

  Philips, Unilever, Ahold, Shell en Friesland Campina willen dat bedrijven, politiek en burgers zich gezamenlijk scharen achter een positiever zelfbeeld van de Nederlandse economie. Dit zou kunnen leiden tot meer economische groei. Ik roep hen op om vooral de verbinding aan te gaan met de micronationals in Nederland waardoor we echt een nieuwe economie kunnen krijgen die meer gericht is op de commons.

 • Een rondje schaakboksen met de Roadmap Next Economy

  Reageer

  De opkomst was groot bij de bijeenkomst van de #roadmapnexteconomy van de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag afgelopen vrijdag. Onder leiding van Jan Rotmans werden twee belangrijke onderwerpen behandeld. Jeremy Rifkin leidde ons in full speed door zijn derde industriële revolutie en de Slowaakse Maroš Šefcovic (Vice-president EU) trapte af met een uiteenzetting waarin naar voren kwam dat de energietransitie toch echt vanuit Europa en dus Rotterdam gaat komen.

 • Van ‘swipen' naar radicaal anders denken en doen

  Reageer

  Afgelopen week las ik een stuk in The Guardian waarin duidelijk wordt dat een Tinder voor steden de stedelijke ontwikkeling inclusiever kan gaan maken. Nu deed ik op Binnenlands Bestuur ten tijde van het woonreferendum ook al eens een oproep om met hulp van dromen en Big Data onze collectieve wensen inzichtelijk te maken. Funda deed afgelopen week een poging door verzamelde big data (clicks en zoekresultaten) en dromen te analyseren en wat blijkt: kopers zoeken iets radicaals anders dan wat de markt op dit moment aanbiedt.

 • De omgeving van de mens is de medemens

  Reageer

  De omgeving van de mens is de medemens. Deze acht woorden van Jules Deelder geven prachtig weer wat onze aandacht behoeft. Ik las het gedicht op een muur aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Het gedicht hangt er sinds 1 november 2011 en is gerealiseerd door kunstproducent Mothership. Ik moest aan het gedicht denken toen ik de afgelopen dagen de hoeveelheid nieuws zag rond de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, en de flarden van nieuws over onze nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani.

 • De kunst van collectieve wijsheid

  1 reactie

  De Dutch Design Week in Eindhoven had de Hackaton "Redesign The Netherlands in 48 hours”. KING nodigde daar kunstenaars uit om met de Nieuwe Omgevingswet aan de slag te gaan. Helaas beperkte dit zich tot het aandragen van wat ‘challenges’ voor het digitale stelsel. Radicaler was geweest wanneer kunstenaars aan de slag konden gaan met het verbeelden van de invloed van de mens op zijn omgeving. Zoals wij hier deden, in de zomer van Rotterdam Kantelt.

 • Aanpak wereldproblemen komt uit de steden

  4 reacties

  Ik ben er van overtuigd dat innovatiekracht in steden ontstaat en niet in politiek Den Haag. Kijk maar eens naar de gemeentelijke indeling, die heeft werkelijk niets met de stad te maken en is willekeurig. De provincie is niet in staat om onzinnige projecten van de gemeente zoals overbodige bedrijventerreinen, nieuwe kantoren en nieuwe winkelcentra tegen te houden. En Europa is cultureel en moreel failliet. De toekomst is aan de burgemeesters.

 • Burgerperspectieven en de rol van de leefomgeving daarbij

  Reageer

  Op 30 december verscheen het rapport Burgerperspectieven met het kwartaalthema Energietransitie van het Sociaal -en Cultureel Planbureau. Slechts 2% van de bevolking noemt spontaan woorden als ‘klimaat’, ‘(groene) energie’ of ‘duurzaam’ als gevraagd wordt naar de grootste maatschappelijke problemen. Bovenaan staat: immigratie en de manier van samenleven. Voor al deze thema’s zijn er in Rotterdam kansrijke initiatieven aan te wijzen, waar ik hier graag bij stil sta.

 • De tijd is rijp voor betrouwbare, betaalbare en uitstootvrije energie

  Reageer

  De Energietransitie kan het nieuwe deltaproject van Nederland worden, stelt Jan Rotmans, hoogleraar Duurzaamheid en Transities aan de Erasmus Universiteit. Met de techniek die er nu is kunnen we het al; ik zie het om mij heen. Er moeten alleen nog wat barrières uit wet- en regelgeving worden gesleuteld.

 • Eens lekker buiten de lijntjes kleuren, welke gemeente doet mee?

  Reageer

  Vorige week was in Rotterdam het Woonreferendum. Het kleuren van hokjes nodigt volgens mij niet echt uit om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren, maar wat dan wel? Hoe kunnen we in de toekomst dynamiek in de democratie genereren, ieders eigen leiderschap stimuleren en ruimte organiseren voor nieuwe ontwikkelingen? Ik heb wel een idee, en vraag me af of er een gemeente in Nederland bestaat die met mij deze uitdaging aan zou willen gaan. Ik wil graag eens experimenteren met nieuwe vormen van stemmen, wie doet met me mee?

 • Smart Cities: Start ook eens met een bottom-up Park Hackaton

  Reageer

  In Rotterdam heeft een aantal mensen de ‘Right to Challenge’ aangepakt om drie parken in zelfbeheer te nemen. Het gaat om het Essenburgpark, het Dakpark en het Park 1943. Bij het ondernemen van burgerinitiatieven komen uiteraard ook uitdagingen met de gemeente kijken, waarbij open data zouden kunnen helpen om deze uitdagingen aan te gaan. 

 • Dus dit is hoe revolutie eruit ziet; wat zijn we naïef geweest

  10 reacties

  Dat schreef een vriendin van mij op Facebook naar aanleiding van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. In mijn voorbereiding voor het stadmakerscongres in Rotterdam las ik een artikel van MIT-econoom David Autor, waarin duidelijk wordt hoeveel mensen in Europa en Amerika uit de middenklasse zijn gevallen door globalisering en technologische disruptie. Hoe zorgen we ervoor dat mensen, gemeenschappen, organisaties, bedrijven en systemen veerkrachtig en weerbaar blijven? Hoe zorg je voor een goede aansluiting van de overheid en de democratie daarbij?

 • Samen leren wat werkt!

  Reageer

  Onlangs was ik vanuit de Citydeal Klimaatadaptatie in Rotterdam aanwezig om input te geven op de Nationale Klimaat Adaptatie wet die binnenkort naar de Tweede Kamer gaat. Minister-president Rutte en burgemeester Aboutaleb spraken over de spirit van samenwerking. Als voorbeeld daarvan o.a. de 80 miljoen euro die het Havenbedrijf Rotterdam (waar de gemeente de belangrijkste aandeelhouder van is) jaarlijks afdraagt aan het rijk. Ik stel voor om dit eens radicaal anders te gaan doen: de 80 miljoen euro die het Havenbedrijf Rotterdam jaarlijks afdraagt aan het rijk, eens een paar jaar over te maken aan Rotterdam.

 • Waarom het afstoten van retail door NS voor Rotterdam Centraal een goed idee was

  Reageer

  Laten we wel wezen: als Rotterdamse ben ik natuurlijk hartstikke trots op het Rotterdam Centraal Station. Het is het allermooiste station van Nederland, daarover zijn mijn Amsterdamse vrienden het zelfs met me eens, bovendien ook nog eens gewoon keurig op tijd opgeleverd en binnen de begroting gebleven. In die hybride omgeving van stedenbouw en blauwe infrastructuur voel ik me thuis.