of 59250 LinkedIn

John Bijl

John Bijl (1972) houdt van het debat. Ondanks dat hij als Mystery Burger anoniem moet blijven zou je hem bij een goed debat moeten kunnen herkennen aan de glundering op z’n gezicht en het aantekeningenboekje op z’n schoot.

Zo heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt (of andersom). Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces, traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor werkte hij als opleidingskundige voor ING, was manager bij de Bestuursacademie en werkte als voor debatorganisaties als het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Hij was zelf raadslid in Rotterdam Delfshaven. 

Geregeld duikt John als debatspecialist of opiniemaker op congressen en in de media. Hij schreef ondermeer analyses van debatten voor NRC Next, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor AD en Trouw. Op radio en tv wordt hij geregeld ingezet om commentaar te geven over actuele politiek.

John is te bereiken via:

Email johnbijl@periklesinstituut.nl
LinkedIn http://www.linkedin.com/in/johnbijl
Persoonlijke site www.johnbijl.nl
Perikles Instituut www.periklesinstituut.nl

 

 • Mystery Burger: Wie is hier nou niet duidelijk?

  Reageer

  'We willen geen politieke discussies meer, maar bepalen wat werkelijk haalbaar is', zegt Suzanne Oortman Gerlings (VVD) kordaat. De gemeenteraad van Baarn debatteert vanavond over de exploitatie van de historische wintertuin. Laten we zeggen dat de lente voor deze historische kas nog niet is aangebroken.

 • Mystery Burger: En dan heb je ineens trek in mosterd

  Reageer

  ‘Zullen we voor de schorsing eerst het pre-advies van het college doen?’ Burgemeester Jeroen Nobel van Aalsmeer kijkt vragend de zaal in. Kort daarvoor heeft raadslid Rik Rolleman (PACT) maar liefst drie amendementen op de startnotitie voor het bouwproject Hornmeer ingediend. Gezien de vragende gezichten en de meerdere indieners, lijkt de raad wel wat te voelen voor de last-minute wijzigingen.

 • Mystery Burger: We gaan voor een voldoende

  Reageer

  'Het is een verordening met een bijna monumentale historie', grapt Gerrit Polinder (SGP). Het raadslid is hoe dan ook niet tevreden over de bomenverordening die het college van Nunspeet heeft voorgesteld. 

 • Mystery Burger De Bilt: Politiek is geen spelletje

  Reageer

  ‘Over het ambitieniveau speelruimtebeleid is in de commissie al veel gezegd.’ CDA-raadslid Martijn Koren kijkt er gewichtig bij. Zo te zien wordt het raadsdebat over glijbanen en wipkippen in De Bilt vanavond geen vrolijke bedoening.

 • Mystery Burger in Dronten: Duale pleinen

  2 reacties

  ‘Na de vergadering bent u welkom in de kantine voor een drankje,’ zegt burgemeester Aat de Jonge tegen de gasten op de publieke tribune. ‘Het hoogtepunt van de avond,’ grapt de raadsvoorzitter nog. En dat terwijl de Drontense raad nog een belangrijke besluit moet nemen over de herinrichting van het stadsplein De Rede.

 • Mystery Burger in Gooise Meren: Een lange donkere weg

  6 reacties

  ‘Zouden we hier geen politieke avond van kunnen maken?’ vraagt PvdA-raadslid Mieke de Wit aan het einde van de avond. Na dik anderhalf uur debatteren en een halfzachte motie verder, is dat het enige dat deze avond heeft opgeleverd. En toch was het nodig.

 • Mystery Burger: Gevallen voor het debat

  12 reacties

  'Vorige week is de behandeling door omstandigheden doorgeschoven', begint Jan Schipper (VVD). Voorafgaand aan die vergadering stapten alle wethouders op, over de uit de hand gelopen kosten bij de bouw van een brede school. Dus staat dit onderwerp vanavond wéér op de agenda. En krijgt de gemeenteraad van het Gelderse Buren nog een kans om over het extra bouwkrediet te vergaderen.

 • Mystery Burger: Drijfjacht in Medemblik

  3 reacties

  ‘Ik ga me houden aan de vastgestelde spreektijden,’ begint burgemeester Frank Streng van Medemblik. Hij kijkt erbij alsof hij net een slokje azijn heeft genomen. ‘Als we er een potje van maken, zien we elkaar volgende week weer. Ik stel voor dát niet te doen.’

 • Mystery Burger: Speelkwartier

  4 reacties

  Het moeten een dikke twintig extra agendapunten zijn geweest, die burgmeester Theo Weterings aan het begin van de vergadering opsomt. ‘Ik heb een aantal mededelingen — en dat aantal is veel,’ waarschuwde hij al.

 • Mystery Burger: Met alle winden mee

  1 reactie

  ‘Voorzitter, wat zegt het reglement van orde over een motie vreemd?’ Commissaris van de Koning in de Provincie Utrecht Willibrord van Beek trekt zijn wenkbrauwen omhoog en kijkt wat glazig. De griffier buigt over de commissaris heen en fluistert ‘niets’. ‘Niets,’ herhaalt Van Beek. Even daarvoor had de commissaris voorgesteld om de betreffende motie als klein debat te behandelen. Met maximaal twee minuten per fractie.

 • Mystery Burger: Theater van oude koeien

  1 reactie

  ‘Gezien het onderwerp stel ik voor dat u vanavond het spreekgestoelte gebruikt,’ zegt burgemeester Elly Blanksma. Niet overbodig, die opmerking. De Helmondse raadszaal lijkt door het ontwerp meer op de stadsgehoorzaal dan op een politieke arena. Maar ach, ook qua inhoud is dit raadsdebat een theaterstukje.

 • Mystery Burger: Lege winkels, lege handen

  Reageer

  ‘We hebben een unicum vanavond,’ zegt burgemeester Luciën van Riswijk. ‘Sinds ik hier burgemeester ben, heb ik een motie vreemd aan de orde van de dag nog niet meegemaakt.’ Met zo’n motie kan een raadslid een onderwerp dat niet op de raadsagenda staat tóch in de raad besproken krijgen. De burgemeester lijkt lichtelijk geamuseerd door de bijzonderheid. Maar een vrolijk makende vergadering wordt het niet.

 • Mystery Burger: Raadsledenintegratie

  1 reactie

  ‘Het zal vanavond een bijzondere vergadering worden,’ voorspelt plaatsvervangend voorzitter Edwin Buil. Na dertig jaar te hebben bestaan, neemt de gemeenteraad van Rijnwaarden vanavond het besluit of ze wil worden heringedeeld met Zevenaar. Een vergadering, waar het eindresultaat van vaststaat, maar waar toch nog over moet worden vergaderd.

 • Mystery Burger: Zoethoudertje

  Reageer

  ‘We gaan het iets anders insteken dan oorspronkelijk bedoeld,’ opent burgemeester Fons Naterop de begrotingsbehandeling. Hij zou daar wel eens niet de sprekersvolgorde, termijnen van behandeling of de stemprocedure mee kunnen bedoelen. Nee, in Aalburg moet de hele begroting anders.

 • Mystery Burger: Tot in de puntjes voorbereid en toch niet af

  1 reactie

  Voor politici zijn de algemene beschouwingen het belangrijkste moment van het politieke jaar. Voor burgers op de publieke tribune zijn ze soms wat saai – en voor bestuurders vaag. De gemeenteraad van Leiderdorp heeft er iets op gevonden.