of 59250 LinkedIn

John Bijl

John Bijl (1972) houdt van het debat. Ondanks dat hij als Mystery Burger anoniem moet blijven zou je hem bij een goed debat moeten kunnen herkennen aan de glundering op z’n gezicht en het aantekeningenboekje op z’n schoot.

Zo heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt (of andersom). Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces, traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor werkte hij als opleidingskundige voor ING, was manager bij de Bestuursacademie en werkte als voor debatorganisaties als het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Hij was zelf raadslid in Rotterdam Delfshaven. 

Geregeld duikt John als debatspecialist of opiniemaker op congressen en in de media. Hij schreef ondermeer analyses van debatten voor NRC Next, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor AD en Trouw. Op radio en tv wordt hij geregeld ingezet om commentaar te geven over actuele politiek.

John is te bereiken via:

Email johnbijl@periklesinstituut.nl
LinkedIn http://www.linkedin.com/in/johnbijl
Persoonlijke site www.johnbijl.nl
Perikles Instituut www.periklesinstituut.nl

 

 • Mysteryburger (39): De nieuwe tanden van de raad

  Reageer

  Of het nu om een metrolijn, de uit de hand gelopen bouw van een theater of een mislukte fusie van welzijnsorganisaties is, in elk rekenkamerraport of raadsenquête staat het wel: de volksvertegenwoordiging had kritischer moeten zijn op de informatievoorziening. Gelukkig begint de gemeente Molenwaard met het laten zien van haar tanden. Ook al is het maar in het klein.

 • Mystery Burger (38): Gouda gedoogt onrecht

  Reageer

  Politiek is een strijd. Niet tussen goed en kwaad, maar wel tussen tegengestelde belangen en elkaar uitsluitende principes. Om het juiste besluit over de uitfasering van het gedoogde woonwagenkamp aan de Goudkade te komen, heeft Gouda de matpartij tussen argumenten hard nodig.

 • Mystery Burger (36): Logische besluiten

  Reageer

  'Het belang van de meerderheid weegt meer dan het belang van de minderheid.' Aldus de logica van mr. Spock uit de science fiction-reeks Star Trek. In de regel lijkt die redenering ook op te gaan voor politieke besluiten, al lijkt het op de planeet Vulcan een stuk makkelijker dan op Flevoland.

 • Mystery Burger (33): Twee petten

  Reageer

  De gemeenteraad gaat over de centen. Budgetrecht, in een net woord. Toch zal de gemeenteraad in de regel maar een keer per jaar het college vertellen hoe de centen mogen worden besteed. Niet vreemd dus dat alle ideeën, wensen en bekommeringen zich opstapelen bij het vaststellen van die begroting. Ook op lopende en nog niet afgehandelde zaken, zo blijkt vanavond in Midden-Drenthe.

 • Mystery Burger (32): Duale druk

  2 reacties

  Langslepende kwesties waar de overheid het nooit goed doet, zijn te herkennen aan volle publieke tribunes. In Gouda behandelt de raad vanavond de Nota Woonwagenbeleid.

 • Mystery Burger (31): Gewichtige besluiten

  Reageer

  ‘De griffier en ik hebben de gemeentewet er nog maar even bij gepakt.’ Zo opent burgemeester Niels Joosten het eerste bespreekpunt in Brummen. Het is de derde keer dat de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark buigt. Even leek het erop dat de raad zich na het laatste besluit er niet meer over kon debatteren, maar de gemeentewet maakt het toch mogelijk.

 • Mystery Burger (29): Weten is meten

  1 reactie

  Voor overlast van jongeren hoef je geen grote stad of een project x-feest te hebben. De gemeente Zaltbommel heeft sinds een jaar straatcoaches rondlopen om overlast te bestrijden en te voorkomen. Vanavond evalueert de raad de inzet van die straatcoaches en moet de raad meteen besluiten of de straatcoaches door kunnen met hun werk.

 • Mysteryburger (27) Tijd om concreet te worden

  Reageer

  Dat gemeentes graag willen blijven bestaan, horen we in herindelingdiscussies maar al te vaak. Maar dat ze ook willen dat de planeet blijft bestaan, komt minder vaak aan de orde. De gemeente Maassluis zet het thema vanavond prominent op de agenda. 

 • Mystery Burger (25): Kaderstellen ingedijkt

  2 reacties

  Zeevang is groen en plat, heeft weinig inwoners en veel water. Dan is een toerismenota belangrijk maar ook enorm verweven met, nou ja, alles. Dat blijkt vanavond bij de behandeling van de Nota Toerisme en Recreatie.

 • Mystery Burger (23): Een motie met leegstand

  2 reacties

  ‘U hebt het vast wel eens dat u aangesproken door burgers,’ zegt Christina Oosterhoff van GroenLinks in Zutphen. ‘Ik krijg vragen over de leegstand van het Delta-gebouw. Daarom deze motie.’ Die motie moet het mogelijk maken dat het pand van de sociale werkvoorziening Delta gemakkelijk startende ondernemers huisvest. De motie staat vanavond geagendeerd in het raadsforum. ‘Ik weet dat er haken en ogen aan zitten,’ maakt Oosterhoff al als voorbehoud. Terecht, blijkt later.

 • Mystery Burger (20): Raad heeft een duwtje nodig

  Reageer

  Een van de meest gehoorde klachten over de raadsvergaderingen is het gebrek aan interactie. Raadsleden zijn vooral met hun eigen standpunt bezig en komen zo nooit tot een gezamenlijke uitspraak. Het begint in Korendijk vanavond niet anders.

 • Mystery Burger (19) Geen debat, wel gezellig

  Reageer

  Spijkenisse gaat niet over één nacht ijs. Nadat gisteravond de gemeenteraadsfracties van Spijkenisse hun betogen over de kadernota hielden, staan vanavond de beantwoording door het college en de 11 ingediende moties op de agenda.

 • Mystery burger (18): Eigen verantwoordelijkheid

  1 reactie

  Met alle debatten over bestemmingsplannen, welzijnsnota’s en cultuurhuisvesting zou je haast vergeten dat er ook over de organisatie van de politiek gesproken moet worden. In Haaksbergen behandelt men vanavond de aanbestedingsrichtlijn voor de accountant. Deze zal voor de raad de nodige controles uitvoeren.

 • Mystery Burger (16): College geeft college

  2 reacties

  De kadernota. Een van die momenten waar raadsleden de kans krijgen om eens écht politiek bedrijven en hun visie voor de gemeente te laten zien. Worden we groen of zetten we in op werkgelegenheid? Topsport of breedtesport? Toerisme of dorpsrust? Niet voor niets behandelt de gemeenteraad van Geertruidenberg de conceptnota in een zogeheten discussieraad. Al is hier van discussie is geen sprake.