of 59250 LinkedIn

John Bijl

John Bijl (1972) houdt van het debat. Ondanks dat hij als Mystery Burger anoniem moet blijven zou je hem bij een goed debat moeten kunnen herkennen aan de glundering op z’n gezicht en het aantekeningenboekje op z’n schoot.

Zo heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt (of andersom). Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces, traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor werkte hij als opleidingskundige voor ING, was manager bij de Bestuursacademie en werkte als voor debatorganisaties als het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Hij was zelf raadslid in Rotterdam Delfshaven. 

Geregeld duikt John als debatspecialist of opiniemaker op congressen en in de media. Hij schreef ondermeer analyses van debatten voor NRC Next, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor AD en Trouw. Op radio en tv wordt hij geregeld ingezet om commentaar te geven over actuele politiek.

John is te bereiken via:

Email johnbijl@periklesinstituut.nl
LinkedIn http://www.linkedin.com/in/johnbijl
Persoonlijke site www.johnbijl.nl
Perikles Instituut www.periklesinstituut.nl

 

 • Mystery Burger: Debat zonder zelfvertrouwen

  Reageer

  Het wordt de raad van Overbetuwe niet makkelijk gemaakt. In de voorbereidende vergadering kiest de gemeenteraad vanavond waar in het plaatsje Elst 100 nieuwe woningen komen: de nieuwe lokatie de Vinkenhof of verder bouwen in de Pas.

 • Mystery Burger (45) Noordoostpolder: Mooie morsige vergadering

  Reageer

  Normaal gesproken wordt er in de overzichtelijke raadszaal van gemeente Noordoostpolder ordentelijk en zorgvuldig vergaderd. Maar bij het vragenhalfuur loopt het vanavond toch rommelig en gespannen. En dat is maar goed ook. Politiek hoeft niet altijd netjes te verlopen.

 • Mystery Burger (42): Bang voor het debat

  1 reactie

  Niets vergadert zo lekker als een kraakhelder format. Eerst doen we het debat, dan hoeven we na half tien alleen nog maar de besluitvorming te behandelen. Toch blijft er door gerommel in Oostzaan van het debat niks over. Voor het publiek er erg in heeft, is de halve agenda voor deze politieke avond al naar de wandelgangen geagendeerd.

 • Mysteryburger (39): De nieuwe tanden van de raad

  Reageer

  Of het nu om een metrolijn, de uit de hand gelopen bouw van een theater of een mislukte fusie van welzijnsorganisaties is, in elk rekenkamerraport of raadsenquête staat het wel: de volksvertegenwoordiging had kritischer moeten zijn op de informatievoorziening. Gelukkig begint de gemeente Molenwaard met het laten zien van haar tanden. Ook al is het maar in het klein.

 • Mystery Burger (38): Gouda gedoogt onrecht

  Reageer

  Politiek is een strijd. Niet tussen goed en kwaad, maar wel tussen tegengestelde belangen en elkaar uitsluitende principes. Om het juiste besluit over de uitfasering van het gedoogde woonwagenkamp aan de Goudkade te komen, heeft Gouda de matpartij tussen argumenten hard nodig.

 • Mystery Burger (36): Logische besluiten

  Reageer

  'Het belang van de meerderheid weegt meer dan het belang van de minderheid.' Aldus de logica van mr. Spock uit de science fiction-reeks Star Trek. In de regel lijkt die redenering ook op te gaan voor politieke besluiten, al lijkt het op de planeet Vulcan een stuk makkelijker dan op Flevoland.

 • Mystery Burger (33): Twee petten

  Reageer

  De gemeenteraad gaat over de centen. Budgetrecht, in een net woord. Toch zal de gemeenteraad in de regel maar een keer per jaar het college vertellen hoe de centen mogen worden besteed. Niet vreemd dus dat alle ideeën, wensen en bekommeringen zich opstapelen bij het vaststellen van die begroting. Ook op lopende en nog niet afgehandelde zaken, zo blijkt vanavond in Midden-Drenthe.

 • Mystery Burger (32): Duale druk

  2 reacties

  Langslepende kwesties waar de overheid het nooit goed doet, zijn te herkennen aan volle publieke tribunes. In Gouda behandelt de raad vanavond de Nota Woonwagenbeleid.

 • Mystery Burger (31): Gewichtige besluiten

  Reageer

  ‘De griffier en ik hebben de gemeentewet er nog maar even bij gepakt.’ Zo opent burgemeester Niels Joosten het eerste bespreekpunt in Brummen. Het is de derde keer dat de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark buigt. Even leek het erop dat de raad zich na het laatste besluit er niet meer over kon debatteren, maar de gemeentewet maakt het toch mogelijk.

 • Mystery Burger (29): Weten is meten

  1 reactie

  Voor overlast van jongeren hoef je geen grote stad of een project x-feest te hebben. De gemeente Zaltbommel heeft sinds een jaar straatcoaches rondlopen om overlast te bestrijden en te voorkomen. Vanavond evalueert de raad de inzet van die straatcoaches en moet de raad meteen besluiten of de straatcoaches door kunnen met hun werk.

 • Mysteryburger (27) Tijd om concreet te worden

  Reageer

  Dat gemeentes graag willen blijven bestaan, horen we in herindelingdiscussies maar al te vaak. Maar dat ze ook willen dat de planeet blijft bestaan, komt minder vaak aan de orde. De gemeente Maassluis zet het thema vanavond prominent op de agenda. 

 • Mystery Burger (25): Kaderstellen ingedijkt

  2 reacties

  Zeevang is groen en plat, heeft weinig inwoners en veel water. Dan is een toerismenota belangrijk maar ook enorm verweven met, nou ja, alles. Dat blijkt vanavond bij de behandeling van de Nota Toerisme en Recreatie.

 • Mystery Burger (23): Een motie met leegstand

  2 reacties

  ‘U hebt het vast wel eens dat u aangesproken door burgers,’ zegt Christina Oosterhoff van GroenLinks in Zutphen. ‘Ik krijg vragen over de leegstand van het Delta-gebouw. Daarom deze motie.’ Die motie moet het mogelijk maken dat het pand van de sociale werkvoorziening Delta gemakkelijk startende ondernemers huisvest. De motie staat vanavond geagendeerd in het raadsforum. ‘Ik weet dat er haken en ogen aan zitten,’ maakt Oosterhoff al als voorbehoud. Terecht, blijkt later.

 • Mystery Burger (20): Raad heeft een duwtje nodig

  Reageer

  Een van de meest gehoorde klachten over de raadsvergaderingen is het gebrek aan interactie. Raadsleden zijn vooral met hun eigen standpunt bezig en komen zo nooit tot een gezamenlijke uitspraak. Het begint in Korendijk vanavond niet anders.