of 59250 LinkedIn

Jan Verhagen

Jan Verhagen is in 1966 geboren in Beek en Donk (Noord-Brabant). Hij studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg, en promoveerde in de openbare financiën van de lagere overheden aan de Universiteit van Groningen. Hij geldt als dé gemeentelijke specialist in het gemeentefonds. Hij heeft gewerkt bij de Raad voor de gemeentefinanciën, waar hij mee aan de wieg stond van de huidige Financiële-verhoudingswet, en werkt sindsdien bij de gemeente Den Haag, als beleidsmedewerker financiële verhouding. Van 2002 tot 2006 heeft hij in de gemeenteraad van Heemstede gezeten (VVD).
Zijn columns, over het geld van gemeenten en provincies, zijn op persoonlijke titel.

 • Het grootste risico

  Reageer

  De meeste risico’s van de decentralisaties kenden we al. Maar één risico hebben we allemaal over het hoofd gezien. We kenden al wel het risico dat de kleinere gemeenten de nieuwe taken niet aan zouden kunnen. Sommige mensen zouden dan de nieuwe voorzieningen niet meer krijgen. Om dat te voorkomen, moesten alle gemeenten verplicht gaan samenwerken. 

 • Hekel

  Reageer

  Misschien heeft hij een hekel aan bejaarden. Irritante oudjes, met hun getreuzel. En een hekel aan gemeenten waar veel bejaarden wonen. Misschien heeft hij een hekel aan kinderen, zo tot een jaar of 20, die te veel herrie maken, en aan de gemeenten waar veel kinderen wonen. Misschien heeft hij een hekel aan buitenlanders. Misschien denkt hij negatief over mensen met een bijstandsuitkering. En over de gemeenten waar de minima wonen. Misschien heeft hij een hekel aan zand aan zijn voeten en dus aan gemeenten die aan de kust liggen. En een hekel aan vieze schoenen, en dus aan gemeenten met kleigrond. 

 • Weglopen zonder te betalen

  Reageer

  Ik zou nooit zelf op het idee komen: in de rij bij de supermarkt wachten om af te kunnen rekenen, en dan tegen de persoon achter me in de rij zeggen: ‘Mijn tijd is om, ik hoef niet meer te betalen. Ik loop alvast door met mijn boodschappen. U moet voor mij betalen.’

 • Splinter en balk

  Reageer

  Mopper de mopper. Brom, grom, brom. Sputter sputter. De Tweede Kamer pruttelt weer eens dat de gemeenten iets niet goed doen. Deze keer het taxeren van de woningen. 

 • Leentjebuur

  Reageer

  Wie wil er eigenlijk nog zijn geld aan de Nederlandse staat uitlenen? Vroeger was dat een mooie belegging, met fantastische zekerheid dat je je geld keurig op de afgesproken datum terugkreeg, inclusief de beloofde rente. Maar tegenwoordig?

 • Broodtrommeltje

  Reageer

  Het is precies twee en een half jaar geleden. Begin juni 2011. Dus nog in deze collegeperiode, met de huidige wethouders, met de huidige gemeenteraadsleden. Toch lijkt het een eeuwigheid terug, iedereen is het alweer vergeten. Ook toen protesteerden de gemeenten tegen voorstellen van het rijk. 

 • Prisoner’s dilemma

  Reageer

  U kent wellicht het prisoner’s dilemma. Twee mensen worden opgepakt wegens verboden wapenbezit, en worden er ook van beschuldigd met dat wapen de bank te hebben overvallen. De twee mensen worden afzonderlijk ondervraagd. Als ze allebei blijven ontkennen dat ze de bank hebben overvallen, krijgen ze allebei een lage straf van één jaar cel wegens verboden wapenbezit.

 • Geen kansloze actie

  Reageer

  Gemeenten mogen hun eigen tarief van de onroerendezaakbelasting kiezen. Klagen daarover mag, bij buurtfeestjes, in de lokale krantjes, eventueel als inspreker bij de gemeenteraad. Maar bij de rechter klagen over hoge ozb? Dat leek een kansloze actie. 

 • Automatische incasso

  Reageer

  Een automatische incasso kan best handig zijn. Zonder dat je iets hoeft te doen, betaal je wat je moet betalen. Maar een automatische incasso kan ook vervelend zijn. Vervelend is een automatische incasso die je niet meer stop kunt zetten. Nog vervelender is een automatische incasso als je niet de spullen krijgt waarvoor je betaalt. En het allervervelendst is als daar juridisch niets tegen te doen is. Precies dat overkomt de provincies. Sterker nog, ze hebben met alle drie de problemen te maken.

 • Weg ermee!

  Reageer

  Dat gepruts om uitgebreid te verantwoorden waaraan je kleine bedragen hebt uit­­gegeven, moet voor eens en altijd afgelopen zijn. Weg ermee! Het is onzinnig als gemeenten veel geld moeten betalen aan dure controllers en nog duurdere accountants voor de controle van bedragen van enkele tienduizenden euro’s. 

 • Koopkracht

  Reageer

  Sinds 2005 ontvangen 65-plussers naast hun Aow ook een extra bedrag, gewoon, zomaar, zodat ze wat meer geld krijgen, om hun koopkracht te verbeteren. Voor dat extraatje verzonnen de Haagse politici het mooie woord ‘koopkrachttegemoetkoming’ en betaalden we met zijn allen wat extra Aow-premie. 

 • Stuiver

  2 reacties

  Gemeenten willen geen boetes betalen als ze vragen van burgers te laat beantwoorden. Ze hebben, volgens de Wet openbaarheid bestuur, acht weken de tijd voor een antwoord. Daarna moet de vragensteller de gemeente aanmanen snel antwoord te geven. 

 • WW-weelde

  Reageer

  Gemeenten zorgen goed voor de mensen met een bijstandsuitkering. 57 procent van de huishoudens met een bijstandsuitkering krijgt een extraatje in de vorm van bijzondere bijstand. De bijstands-ontvangers kennen hun gemeente goed, ze weten bij wie ze terecht kunnen om bijzondere bijstand aan te vragen.

 • Spaarpotjes die nooit leegraken

  Reageer

  Als kind droomde ik vaak van spaarpotjes die nooit leegraken, hoeveel je er ook uithaalt, om enorme bergen speelgoed van te kunnen kopen. Helaas, zulke spaarpotjes bestaan niet. Of toch?

 • Geschiedenisboek

  Reageer

  In restaurant Chez Micheline, tussen de reisgids en het geschiedenisboek over Picardië, wachtend op de canard à l’orange, is er alle tijd om eens rustig te mijmeren waarom we eigenlijk een wet over de financiële verhouding in ons land hebben.