of 59236 LinkedIn

Jan Verhagen

Jan Verhagen is in 1966 geboren in Beek en Donk (Noord-Brabant). Hij studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg, en promoveerde in de openbare financiën van de lagere overheden aan de Universiteit van Groningen. Hij geldt als dé gemeentelijke specialist in het gemeentefonds. Hij heeft gewerkt bij de Raad voor de gemeentefinanciën, waar hij mee aan de wieg stond van de huidige Financiële-verhoudingswet, en werkt sindsdien bij de gemeente Den Haag, als beleidsmedewerker financiële verhouding. Van 2002 tot 2006 heeft hij in de gemeenteraad van Heemstede gezeten (VVD).
Zijn columns, over het geld van gemeenten en provincies, zijn op persoonlijke titel.

 • Onder hoogspanning

  Reageer

  Minister Kamp van Economische Zaken heeft ze geteld. Er blijkt in Nederland 135 kilometer hoogspanningslijn van 50 duizend tot 150 duizend volt te zijn, in 55 gemeenten, die boven woningen en scholen in dorpen en steden hangt.

 • 100 duizend werklozen minder

  1 reactie

  Vorige maand waren er ruim 100 duizend werklozen minder dan vijf maanden daarvoor. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek geteld. In februari, op de top van de werkloosheid, waren er 678 duizend mensen werkloos, in juli 574 duizend. Het gaat weer goed met Nederland!

 • Meters maken

  Reageer

  In de vakantie moet je tot rust komen. Of je wil of niet, of je het druk hebt gehad of niet, ontstressen zullen we. Veel mensen kunnen dat niet, omdat ze in hun hoofd al bezig zijn met de drukte van na de vakantie, omdat ze – in foeilelijk managementjargon – nog snel ‘meters willen maken’. Speciaal voor die mensen een klein overzicht van wat er langzaam gaat, van projecten die jaren duren, om die mensen te verlossen van de gedachte dat alles tegenwoordig snel snel gaat.

 • Restafval

  1 reactie

  Commissie-Christiaanse, 1983. Werkgroep-Haks, 1990. Commissie-De Kam, 1992. Universiteit Rotterdam, 2001. Vereniging voor belastingwetenschap, 2009. Raad van Europa, 2014. 

 • De thuisfluiter uitfluiten

  1 reactie

  Wat moeten supporters doen tegen een partijdige scheidsrechter die altijd fluit in het voordeel van zijn eigen club? Hem hard uitfluiten! 

 • Achterstand

  Reageer

  Hoeveel subsidie krijgt u elk jaar van uw gemeente voor de onderhoudskosten van uw huis? Waarschijnlijk niets. 

 • Komische Ali

  2 reacties

  ‘We hebben het Amerikaanse leger een beslissende slag toegebracht. We hebben de situatie volledig onder controle.’ Mohammed Saïd al-Sahhaf, minister van informatie van Irak tijdens het einde van het regime van Sadam Hoessein, verwierf met deze malle uitspraken de bijnaam ‘Komische Ali’. Hij stond op de regeringsgebouwen in Bagdad, en achter hem werd de stad door de Amerikanen in puin geschoten, duidelijk zichtbaar gefilmd. Maar Komische Ali bleef volhouden dat het Iraakse leger de Amerikanen verslagen had, en dat er geen Amerikanen binnen honderd kilometer van Bagdad waren. 

 • Wat ze verdienen

  Reageer

  ‘Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds vindt uw privacy belangrijk en belooft u dat we geen persoonlijke gegevens doorspelen aan derde partijen.’ Mooie woorden van het ABP. Of het pensioengeld veilig is bij het ABP weet ik niet, maar de persoonlijke gegevens zijn gegarandeerd veilig!

 • Asoiaal

  Reageer

  Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport legt de gemeenten een miljard euro bezuiniging op de Wet maatschappelijke ondersteuning op.

 • Ex-wethouder

  Reageer

  Minister Asscher van sociale zaken is wethouder van financiën geweest, in Amsterdam, van 2006 tot 2012, en weet dus wel iets van de gemeentefinanciën. Toch meldde hij begin deze maand, op 2 april, dat de gemeenten voor de bijstandsuitkeringen dit jaar maar liefst 8 procent minder krijgen dan hij in september aankondigde. 

 • Beunhaas

  Reageer

  Sommige nieuwe collegeakkoorden leiden gegarandeerd tot problemen. Wat vindt u bijvoorbeeld van de volgende afspraken. Ten eerste: een gemeente wil de komende vier jaar 150 duizend euro extra uitgeven voor twee extra medewerkers bij sociale zaken, met de bedoeling dat zij 600 duizend euro per jaar aan bijstandsuitkeringen besparen door werklozen sneller aan werk te helpen en fraude op te sporen. De ingeboekte besparing is hiermee 450 duizend euro per jaar. Een goede maatregel, vindt u niet?

 • Pannenkoek

  2 reacties

  Vandaag, vrijdag 28 maart 2014, is de nationale Pannenkoekdag. Oorspronkelijk was dat op dinsdag voor het begin van de vastenperiode, waarin je 40 dagen geen melk, suiker, eieren en spek mocht eten. Dat spul werd dan op de laatste dag voor de Vasten allemaal opgebakken. De pannenkoeken die daarvan overbleven, deelden de mensen uit aan de ouderen uit de wijk. Van die traditie is nu alleen het uitdelen van pannenkoeken aan de ouderen uit de wijk overgebleven. Voor wie denkt dat ik dit alles uit mijn duim zuig: www.pannenkoekdag.nl.

 • Mondje dicht

  Reageer

  Soms moet je gewoon niets zeggen. Je mond houden. Geen kik geven, zwijgen, niemand op verkeerde ideeën brengen. Een keer niet in de krant willen komen. Maar ja, dat is reuze moeilijk. En dus gaat het vaak mis, bij veel belangenclubs en brancheorganisaties.

 • Het grootste risico

  Reageer

  De meeste risico’s van de decentralisaties kenden we al. Maar één risico hebben we allemaal over het hoofd gezien. We kenden al wel het risico dat de kleinere gemeenten de nieuwe taken niet aan zouden kunnen. Sommige mensen zouden dan de nieuwe voorzieningen niet meer krijgen. Om dat te voorkomen, moesten alle gemeenten verplicht gaan samenwerken. 

 • Hekel

  Reageer

  Misschien heeft hij een hekel aan bejaarden. Irritante oudjes, met hun getreuzel. En een hekel aan gemeenten waar veel bejaarden wonen. Misschien heeft hij een hekel aan kinderen, zo tot een jaar of 20, die te veel herrie maken, en aan de gemeenten waar veel kinderen wonen. Misschien heeft hij een hekel aan buitenlanders. Misschien denkt hij negatief over mensen met een bijstandsuitkering. En over de gemeenten waar de minima wonen. Misschien heeft hij een hekel aan zand aan zijn voeten en dus aan gemeenten die aan de kust liggen. En een hekel aan vieze schoenen, en dus aan gemeenten met kleigrond.