of 59250 LinkedIn

Ingrid de Moel

Ingrid de Moel is directeur van Bouwstenen voor Sociaal, een onafhankelijk en door het werkveld gedragen platform voor maatschappelijk vastgoed. Daarnaast is zij uitgever van Schoolfacilities, lid van het Landelijk Expertteam Transformatie en verkozen in de ABN AMRO Duurzame 50 vastgoed-top. In haar columns doet zij verslag van zaken die haar in haar werk en privéleven verbazen en bezig houden. Zaken die zij krijgt aangereikt vanuit gemeenten, scholen, kinderopvang, corporaties, maatschappelijke dienstverleners en private partijen. Soms scherp(er) neergezet, maar altijd bedoeld om van te leren en vooruit te komen.


Ingrid de Moel is bereikbaar via:

E-mail

LinkedIn

Website

Twitter

 • De grote ruimtelijke reshuffle

  Reageer

  Bij de voorbereiding van een aantal Bouwstenen-bijeenkomsten over de bedoeling van maatschappelijk vastgoed, flitste het door mijn hoofd: eigenlijk zijn we bezig met een grote ruimtelijke reshuffle; misschien nog wel groter en in een straffer tempo dan ik me tot dan realiseerde. We doen vrijwel alles ergens anders. 

 • Zittend beroep

  1 reactie

  Ineens was ik het zat; het zitten. Ik zit aan het ontbijt, op mijn werk, in de trein, tijdens vergaderingen en ’s avonds aan de warme hap. Mijn beweging bestaat voornamelijk uit praten, typen en het me verplaatsen van de ene zitplaats naar de andere. Ter compensatie ren ik ook weleens een rondje, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.  

 • Scholen in de Bouwagenda

  1 reactie

  In de aanloop naar een nieuw kabinet werd de Bouwagenda de afgelopen maanden stevig voor het voetlicht gebracht. Zo ook tijdens het congres van Building Holland van 11 tot 13 april 2017. Daar werd vooral ingestoken op het verduurzamen van het vastgoed. Dat we groener moeten (ver)bouwen is voor Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, geen discussie. Hoe groen het kan worden en hoe snel het kan gaan, hangt voor een groot deel af van het volgende kabinet.

 • Frustrerend onderwijsvastgoed

  10 reacties

  Afgelopen maand heb ik een rondje Nederland gemaakt; vier regiobijeenkomsten over professioneel vastgoedmanagement bij gemeenten en scholen. Leuk om te doen, aardige mensen.

 • Nieuw stekkertje past niet

  3 reacties

  Als het een beetje wil lukken, komt er meer ruimte voor nieuwe scholen. Staatsecretaris Sander Dekker wil hiervoor begin 2017 een wetsvoorstel indienen. Met die wet in de hand zou het voor initiatiefnemers gemakkelijker moeten worden een nieuwe school op te richten. Voor mijn kinderen twintig jaar te laat, maar tocht leuk en spannend als het straks kan.

 • Pokémon GO or No Go

  Reageer

  Deze zomer heb ik mijn eerste vier Pokémons gevangen; de eerste in het bijzijn van degene die het spel op mijn telefoon installeerde en erg moest lachen om mijn onhandigheid met de bal. De andere drie om vrienden te laten zien hoe het werkt.

   

 • Een leuk pensioenfonds

  6 reacties

  In de tijd dat ik nog een dienstverband had bij een groot bedrijf met een fatsoenlijke pensioenregeling, interesseerden pensioenen me totaal niet. Het pensioen werd goed geregeld en ik heb nooit een vergadering bezocht. Dat werd anders toen ik ‘zelfstandig’ werd. Toen moest ik gaan nadenken en met mezelf overleggen wat te doen. 

 • Gewoon gezond

  2 reacties

  De middelbare school van mijn kinderen is de eerste school in de regio met een gezonde kantine. Heel goed. Ik ben helemaal voor. Gefeliciteerd met dit succes.

 • Track & trace the money

  Reageer

  Hoe leuk zou het zijn als we via een soort track-and-tracesysteem zouden kunnen nagaan waar ons geld vandaan komt? Dat moet niet zo moeilijk zijn. Het meeste geld loopt langs de digitale snelweg. Daar zou gemakkelijk een pakketje informatie aan kunnen worden gehangen.

 • Geen einde aan de schoolstrijd

  2 reacties

  Overal in de wereld wordt gevochten. De kranten staan er bol van. En dan opent de Volkskrant op 28 december 2015 met een artikel over problemen rond onderwijshuisvesting. Jongens, het lijkt wel komkommertijd.

 • Leegstand niet langer acceptabel

  Reageer

  Als inwoner van Amersfoort heb ik veel zoektochten naar woningen meegemaakt; die van mezelf, mijn kinderen, Poolse arbeiders en zorgwekkende zorgmijders. Kort geleden drong de hevigheid van de woningnood weer eens goed tot me door. Dat was nadat ik een vrouw had ontmoet met een dubbel gehandicapt kind, die binnenkort haar huis wordt uitgezet. Je zal er maar voor staan.

 • Waar blijft de kantorenlobby?

  Reageer

  Na de vakantie moest ik er weer even inkomen. In het buitenland had ik weer eens gezien hoe belangrijk wegen zijn voor het functioneren van de economie. En ook hoe belangrijk het is dat grenzen en bureaucratie de handel niet frustreren.

 • Open brief aan Mark Rutte; leuk en vooruit

  5 reacties

  Geachte heer Rutte, beste Mark,

   

  Ik weet niet of ik bij u moet zijn, maar ik weet even geen ander. Het is niet leuk en het gaat over het rijk en de vraag wie nu wie aanstuurt en aanjaagt als het om ruimte en vastgoed gaat. Misschien kunt u me van een adviesje voorzien?

 • Oude scholen beter voor vernieuwing

  5 reacties

  Er zijn mensen die vinden dat een school na 40 jaar aan vervanging toe is en recht heeft op een nieuw gebouw. Maar dat hoeft niet. Wel is het een mooi moment om de indeling te veranderen en het dak te isoleren alvorens er zonnecollectoren op te schroeven; van label G naar A++. Transformeren, renoveren en verduurzamen in één korte klap met minder exploitatielasten voor de school. Hoe mooi kan het zijn?

 • De normale gang van zaken en de gevestigde orde

  4 reacties

  Hoe we de koek verdelen bij economische groei weten we nu wel zo’n beetje. Lastiger wordt het als de poet op is en een gemeente haar inkomen moet zien te verhogen of moet bezuinigen, zoals in Amersfoort, Apeldoorn, Delft en vele andere gemeenten.