of 59232 LinkedIn

Spookmotie in Venlo

De gemeenteraad van Venlo is er eens goed voor gaan zitten: de integrale behandeling van de programbegroting 2015-2018. Als eerste is de VVD-fractie aan de beurt. Fractievoorzitter (en tevens Statenlid) Jozanne van der Velden neemt het woord. Ze is erg te spreken over de begroting, die door VVD-wethouder Wim van der Beucken is uitgewerkt. 

‘Met deze begroting zien we licht aan het einde van de tunnel Ik ben ook blij dat we van twaalf naar vijf programpunten zijn gegaan’, aldus de politica. Ze  neemt alle vijf programpunten door. ‘Veiligheid is van groot belang voor de VVD’, zegt de. ‘Wij komen later dan ook met een motie die de veiligheid in Venlo vergroot en die niéts hoeft te kosten’. Het gaat om een motie die pas tijdens de algemene beschouwingen, op 7 november, wordt behandeld.

 

Vanavond kunnen er geen voorstellen worden ingediend en dus ook niet worden besproken. Van der Velden vervolgt: ‘Maar ik wil u toch wel een tipje van de sluier oplichten. We willen beveiligingscamera’s van burgers en ondernemers inzetten om de veiligheid te vergroten. Meer wil ik hier nu niet over kwijt’.

 

Meteen gaat de hand van SP-voorman Ton Heerschop omhoog. ‘U heeft nu al gezegd waar de motie over gaat. Wat wilt u dan concreet gaan doen? Welke opdracht wilt u meegeven aan het college?’ vraagt hij. Van der Velden: ‘We gaan alle camera’s in Venlo in kaart te brengen, zodat het OM nog sneller kan handelen als er een misdrijf is gepleegd. Dat vergroot de pakkans’. Heerschop: ‘We hebben dan te maken met privacy en veiligheid van mensen. Zoiets kunt u niet eisen’. Ook Luud Pieko (Venlokaal) roert zich: ‘Wij hebben ooit al eens zo’n motie ingediend en toen kon het niet!’. D66-raadslid Misja Geeratz maakt het af: ‘De wet biedt die mogelijkheid niet!’

 

Ondanks de feiten die de anderen op tafel leggen, heeft Van der Velden al een antwoord klaar. ‘Ik wil hier geen ballonnen of slingers ophangen, maar er is niets mis mee om burgers op te roepen hun camera’s beschikbaar te stellen voor meer veiligheid. Wij wachten het nog even af tot de vergadering van 7 november’. Voor de SP is dat te laat. ‘Ik wil niet wachten en het nu behandelen’, zegt Heerschop. Andere oppositiefracties sluiten zich daarbij aan. Deze spookmotie moet nu zichtbaar worden. Van der Velden antwoordt maar wat graag. ‘We dienen hem later in. In tegenstelling tot u denken wij van de VVD in uitdagingen en oplossingen, niet in problemen en belemmeringen’.

 

Later zou Van der Velden nog een aantal keer worden onderbroken wanneer ze inhoudelijk op andere programpunten ingaat. Telkens ontstaat er discussie. Het lijkt erop dat de VVD’ster een gewild mikpunt is. Hoewel het om een spookmotie ging, doken andere raadsleden maar wat graag verbaal op haar. Anderzijds was Van der Velden erg gretig om haar plannen uit te meten en om op de interrupties in te gaan. Dit leidt af van het echte onderwerp van de avond: de programbegroting 2015-2018. Door alle reacties en debatten was de begrotingsbehandeling in Venlo een potpourri van kleine oplossingen.

Kemal Rijken
Alle Mystery Burgers lezen? Kijk in ons dossier

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Stefke op
Gelukkig zit Frans Aerts in de Raad, een van de weinigen met een visie (vindt hijzelf, D66ers staan nu eenmaal bekend om hun grote zelfkennis). Wat jammer nou, dat de bevolking van Venlo de kwaliteiten van zijn Partij zo weinig op waarde weet te schatten. Nu moeten hij en zijn fractievoorzitter het met een schamele 2 zeteltjes doen...
Door Alexander Vervoort (raadslid) op
Leuk dat er een mystery guest aanwezig was, en fijn om te lezen hoe 'derden' zo'n avond beleven, kunnen de raadsleden zeker wat van opsteken.
En ach, het komt in de raad van Venlo wel vaker bij begrotingen voor dat fracties een bepaald onderwerp nemen, daar heel uitgebreid over verhalen, om het op die manier niet over de begroting zelf en de gevolgen ervan (drastische bezuinigingen) te hoeven hebben. Het toneelstukje van de VVD is wat dat betreft een kopie van het stukje dat de VVD in 2011 met de wens voor (niet uitvoerbare) aankoop van woningen langs een druk stukje spoorlijn deed, en de PvdA in 2012 deed toen ze de begroting gebruikte om het alleen maar over softdrugsaanpak te hebben (waar de minister over gaat) en niet over de lokale bezuinigingen en tekorten waar ze mede verantwoordelijk voor was.
Dit 'one-issue' mag en kan zolang de raad het toestaat, is soms ook wel eens verfrissend voor het debat trouwens, maar de hoofdlijnen en consequenties behandelen kan ook geen kwaad natuurlijk. ;-)
Door frans aerts (raadslid) op
als eerste een correctie: we zijn van 5 naar 12 programma's gegaan. eens met de woordkeuze van potpourri van kleine oplossingen. voor echte oplossingen moet je toekomst visie en lef hebben.laat dat laatste nu maar heel beperkt aanwezig zijn in de venlose raad !!