of 59250 LinkedIn

Mystery Burger: politiek bedrijven op de tast

Als Max Verstappen voor een wedstrijd in de auto stapt, is de kans groot dat hij het traject al honderden keren heeft gereden. In de simulator, en in het echt. Eigenlijk is elke bocht al doorgerekend. In de politiek is dat niet anders.

Althans, zo zou het moeten zijn. De raadsleden van Blaricum komen er vanavond achter dat voorbereiding al de halve raadsvergadering is.   
 
‘Voorzitter,’ interrumpeert Joke Lanphen (D66) burgemeester Joan de Zwart bij het vaststellen van de agenda. ‘Wij willen agendapunt negen graag meningvormend behandelen.’ Het staat nu alleen op de besluitnemende agenda van de raad. Als hamerstuk. ‘Dat is de ontheffing van het ingezeteneschap,‘ memoreert De Zwart. Wethouder Ben Lüken woont met die ontheffing buiten de gemeente. ‘Ik breng het in stemming.’ Ietwat verward gaat bij het merendeel van de raad de handen omhoog. Zo te zien heeft niemand een idee wat D66 over de CDA-wethouder te zeggen heeft.
 
Lanphen is niet de enige met een agendaverzoek. ‘Wij zouden de Verordening elektronisch publiceren graag doorschuiven naar de volgende raad,’ zegt Bea Kukupessy van de Blaricumse Partij. In het voorstel staat dat de gemeente de aankondigingen en dergelijken alleen nog maar electronisch gaat publiceren. ‘Wij vinden dat slecht maar hebben nog geen oplossing bedacht. We willen graag nog erover nadenken.’ Aan de overzijde bij de VVD-fractie reageert men licht verontwaardigd. Het voorstel van Kukupessy zal het niet halen en de verordening wordt vanavond besproken.
 
Voorafgaand aan die twee agendapunten bespreekt de raad eerst nog de verordening winkeltijden met daarin vooral de zondagopenstelling. D66 en VVD hebben een amendement. ‘Wij stellen een algehele openstelling voor. En niet pas vanaf 12:00,’ legt D66-raadslid Carin Francken uit. ‘We beseffen dat we dit voorstel eerst in de voorrondes hadden moeten bespreken,’ vult ze aan. Naast de VVD zijn andere fracties hoe dan ook tegen. ‘Voor ons is het een brug te ver,’ becommentarieert Satyamo Uyldert (Hart voor Blaricum).
 
‘Voor dat u gaat stemmen, moet ik u toch iets meegeven,’ merkt burgemeester De Zwart op. De voorzitter heeft al gezien dat er vanavond niet alle dertien raadsleden aanwezig zijn. ‘Als het voorstel nu in stemming wordt gebracht is het vijf tegen vijf,’ concludeert De Zwart. Dat betekent dat het agendapunt wordt doorgeschoven naar een volgende raadsvergadering. ‘En biedt u de ondernemers een maand later duidelijkheid. Ik stel voor er nog een schorsing aan te wijden.’ Die wordt voor later op de avond gepland.
 
Eerst wordt de ontheffing van het ingezeteneschap besproken. Er was immers een voorstel van D66. ‘Wij stellen voor dat de ontheffing voor de rest van de raadperiode te doen gelden,’ aldus Lanphen. ‘Dat mag niet van de wet,’ zegt burgemeester De Zwart ferm. ‘Dat had u ook bij de griffie kunnen navragen.’ Bij verordening electronisch publiceren staken na een gedetailleerd debat de stemmen. Het voorstel wordt opgeschoven en zo kunnen de Blaricumse Partij maar ook Hart voor Blaricum nog nadenken over alternatieven voor alleen publicatie op de gemeentesite. Elk nadeel heb z’n voordeel.
En na een kwartiertje schorsen trekken een teleurgestelde D66 en VVD het amendement op de zondagopenstelling in en kan de raad daar wél een besluit nemen. Is het uiteindelijk toch niet helemaal een mislukte avond geworden. Al had alle procedurele onvrede gemakkelijk te voorkomen geweest. Het is te hopen dat de raadsleden van Blaricum het voorbereiden op een raadsvergadering wat meer serieus gaan nemen.
 
John Bijl
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.