of 59221 LinkedIn

Het beeld van de politiek

Op dinsdagavond vergadert de gemeenteraad van Amersfoort. Gelukkig is een aanwezigheid niet meer verplicht. Als je iets van die vergadering wil weten, klik je gewoon gemakkelijk op het knopje in de agenda. De Mystery Burger kijkt mee op internet.

Als eerste wordt u uitgenodigd naar een vrolijke boom uit de zelf betitelde ‘groene stad’ te kijken. Pas na bijna twee minuten beweegt er iets. Met een korte bzzt verandert het scherm in de blauwe opstartachtergrond van Windows 7. Het blijft volle vijf minuten staan. In de tussentijd gebeurt er níet niks, hoor. Een picture in picture van een bode, iemand verschuift wat pictogrammen op het bureaublad en agendastukken worden geopend en geminimaliseerd. Intussen blijft een zogeheten vijftig-Herz-brom van een niet lekker aangesloten kabel indringend door de huiskamer zoemen.


Als de klok op inmiddels acht minuten staat, verdwijnt het sonore gegrom. ‘Klak! Klak!’ klinkt het ritmisch. Iemand in Amersfoort moet aan de slag zijn gegaan met het beeld! ‘Ik knip nu met m’n vingers,’ zegt een onbekende stem op afwachtende toon. Zeven lege raadszetels verschijnen. ‘Nu is het weer camerabeeld!’ roept de stem enthousiast. ‘Ja, ja!’ klinkt het, en terwijl een live beeld van een lege raadszaal verschijnt, keert het bromgeluid weer terug. Pittoresk verschijnt een klok in beeld. 


Een mooie klok, gemaakt van scherven rookglas. Ze blijft een uitzichtloze tien minuten in beeld. Zelfs al was het oudejaarsavond, is het een enorme opgave om zo lang naar een klok te kijken. Doorspoelen dan maar? Ook niet makkelijk. Wanneer je met de cursor over de tijdbalk beweegt, is niet te zien waar je precies in de vergadering belandt. De start van de vergadering zoeken, is dus een kwestie van proberen. Daarnaast, bij iedere meest minuscule verschuiving laadt de buffer opnieuw, iets wat enkele hinderlijke seconden duurt. En dat ben je na een keer of zes wel zat.


Pas als de video al twintig minuten en drieënveertig seconden bezig is, neemt burgemeester Lucas Bolsius het woord. ‘Als ik allemaal u zittend zie,’ zegt de burgemeester om de tijd op te vullen. De vergadering start met een lang openingsbetoog van de burgemeester. Om de een of andere reden wordt het door het camerasysteem schuin in beeld gebracht. Een dutch angle, zoals het heet in vaktermen, vooral bekend geworden door het overdadige gebruik in de tv-serie Batman in de jaren ’50.


‘Een welkom aan de gasten van de raad,’ spreekt de burgervader terwijl hij vanaf zijn middel in beeld is, ‘het doet me deugd dat u hier bent om te zien wat er gebeurt.’ Bolsius brengt zijn woorden van de opening van het politieke seizoen in herinnering. ‘Ik heb raadsleden verzocht de stad bij het debat te betrekken,’ zegt hij, al doet het niet vermoeden dat hij er de internetuitzending mee bedoelt. Na het openingsbetoog van de raadsvoorzitter zit de looptijd van de video er al een halfuur op. De raadsvergadering begint.


Die blijkt bestaan uit een flink aantal hamerstukken. Het politieke debat in Amersfoort heeft al plaatsgevonden in de zogeheten politieke markten. Bij één punt wil het PvdA-raadslid Louis de la Combé een opmerking plaatsen. ‘Ik verzoek de wethouder rekening te houden met parkeren in de wijk De Kamp,’ zegt hij, zonder in beeld te zijn. Hij krijgt bijval van anderen, maar geen van de sprekers is in beeld en hun namen zijn onzichtbaar. Hetzelfde geldt bij een toelichting van het volgende agendapunt. Vijf collegeleden kijken naar hun stukken en het is niet duidelijk wie er van de vijf kruinen spreekt.


Pas wanneer het raadslid Maarten Flikkema (VVD) zijn eigen ingediende motie toelicht, is een spreker te zien. Zijn pleidooi voor een extra evaluatie van het afvalbeleid komt ook in de karige pixels van de raadszending goed over. Gelukkig, want een beetje leven in de brouwerij is goed nodig. Toch gaat het niet helemaal goed. De camera schuift Flikkema hinderlijk in en uit beeld. Dat is ook burgemeester Bolsius opgevallen. ‘Ik had het idee naar een programma van Kees Schilperoort te kijken,’ zegt de voorzitter na afloop guitig. Alleen wanneer raadsleden van de interruptiemicrofoons gebruikmaken, zijn ze goed in beeld. De rest van de uitzending houdt het maar op plaatjes van zwijgende raadsleden.


Na een halfuur stillevens en snijshots en amper sprekende raadsleden, zit de zevenzestig minuten durende uitzending er op. De vermoeidheid voel ik niet alleen in mijn ogen, maar ook in mijn hoofd. De conclusie is makkelijk. Vooralsnog zijn raadsvergaderingen op internet ergens tussen gimmick en voer voor politieke in-crowd in. Gewone burgers raden we vooralsnog maar af om de raadsvergadering via internet volgen of terug te kijken. Als je een raadsvergadering wil volgen, doe je dat beter ouderwets vanaf de publieke tribune. Maar ach, da’s ook wel zo gezellig.


John Bijl
Kijk hier voor het dossier met alle Mystery Burgers.
Meer columns van John Bijl lezen? Klik hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Zorg dat iedereen duidelijk in beeld is en dat er volledige naam en functiebordjes op de tafels staan; begin op tijd; test vooraf beeld en microfoons; geef met naam en toenaam aan wie zich afwezig hebben gemeld en onafgemeld afwezig zijn, m.a.w. neem het publiek dat in jullie werk en de consequenties ervan, geinteresseerd is, serieus; CommuniCARE!
Door Will van der Vlies (griffier) op
Beste John,

Dank je wel voor je feedback. Je hebt onze allereerste raadsuitzending met het nieuwe camerasysteem getroffen. Het was nog even wennen en experimenteren met de mogelijkheden en onmogelijkheden. Dat heb je goed gezien. We werken aan verbetering. Ik nodig je uit om onze vergaderingen online te blijven volgen.

Vriendelijke groeten,
Will van der Vlies
Door John Bijl (Mystery Burger) op
@B. King (geestig!)

De politieke markten zijn ook openbaar.
Door B. King (Directeur) op
Politieke markten? De gemeenteraad moet wettelijk in het openbaar beraadslagen. Niet op schimmige politieke markten, al werkt dat nog zo lekker soepeltjes voor onze gekozen vertegenwoordigers.