of 59232 LinkedIn

Opinie

 • Mystery Burger: Slachtafval

  ‘Als u dat niet begrepen heeft, bent u niet goed bij uw hoofd!’ Hans van Hooft (SP) stuitert in zijn stoel wanneer hij de opmerking maakt. D66’er Tobias van Elferen knippert even met z’n ogen bij deze persoonlijke aanval. ‘Die laatste opmerking hoeft niet zo,’ zegt burgemeester Bruls nog.

 • Mystery Burger: Tegen de wind in zeilen

  ‘Hoe lang wilt u geschorst hebben?’ vraagt burgemeester Jac Klijs? ‘Een uurtje?’ plaagt Bert Schreuders (ChristenUnie). Diep in zijn hart had hij vast een jaartje bedoeld, want het politieke proces over het windmolenpark in de gemeente Moerdijk is nog lang niet gelopen.

 • Autonomie bij kiezen fractienaam

  Tientallen partijen – ook veel nieuwe – hebben zich aangemeld voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. En dan doet zich altijd het verschijnsel voor dat volksvertegenwoordigers zich willen aansluiten bij nieuwkomers. In de gemeenteraad van Veenendaal wilde een uit de D66-fractie getreden raadslid verder bij de nieuwe partij DENK.

 • Beer & huid

  Zou het er dan toch van gaan komen, een groter eigen belastinggebied voor gemeenten? Als je de verkiezingsprogramma’s mag geloven, lijkt er zich een meerderheid voor af te tekenen. Zelfs de VVD is voor, de partij die zo’n tien jaar geleden gemeenten de helft van de belastinginkomsten afpakte door het gebruikersdeel van de ozb te schrappen.

 • Aanpak wereldproblemen komt uit de steden

  Ik ben er van overtuigd dat innovatiekracht in steden ontstaat en niet in politiek Den Haag. Kijk maar eens naar de gemeentelijke indeling, die heeft werkelijk niets met de stad te maken en is willekeurig. De provincie is niet in staat om onzinnige projecten van de gemeente zoals overbodige bedrijventerreinen, nieuwe kantoren en nieuwe winkelcentra tegen te houden. En Europa is cultureel en moreel failliet. De toekomst is aan de burgemeesters.

 • Mystery Burger: Van hijgerigheid naar lange adem

  Jan Kortschot (PvdA) staat er wat ongemakkelijk bij, in de kleine raadzaal van Winterswijk. ’Veertig jaar gelden werd ik overtuigd lid van de Partij van de Arbeid,’ begint hij. Voor een eenvoudig vragenhalfuurtje aan het college misschien een tikkeltje overdreven.

 • De Woo: impact en kosten

  Deze achtste column over de Wet open overheid leent zich voor een analyse van de impact van de Wet open overheid, niet in de laatste plaats omdat minister Plasterk op 15 december 2016 een Quick scan impact Wet open overheid (Woo) aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer zond. Het eerder op deze plek hierop toegesneden wensenlijstje van te behandelen elementen is deels ingewilligd.

 • Vuurwerkvrijezone toegestaan

  Op 14 december 2016 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak over het verbod om in een door Burgemeester en wethouders van Hilversum aangewezen gebied in het centrum vuurwerk af te steken. De zaak was aangespannen door in Hilversum gevestigde vuurwerkverkopers. De uitspraak geeft duidelijkheid aan gemeentebesturen over de mogelijkheden van een dergelijk verbod.