of 59236 LinkedIn

Opinie

 • Beloon fusie partijen met zetelbonus

  Het debat met premier Rutte en minister Van der Steur over de ‘bonnetjesaffaire’ trok veel kijkers. Het opvallendste onderdeel van de eerste parlementaire termijn was de ellenlange inbreng met maar liefst zeventien woordvoerders. Eenieder herhaalde min of meer de vorige spreker. Veel burgers zullen er met stijgende verbazing naar hebben gekeken. Hoe kan worden voorkomen dat ook in volgende regeerperiodes versplintering de overhand gaat krijgen?

 • Trump en de ambtenaar

  ‘Get with the program or go.’ De mening van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, uitgesproken door de woordvoerder van het Witte Huis Sean Spencer, laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

 • Mystery Burger: Voorleesdemocratie

  Het is vanavond een zeer bijzondere vergadering.’ Normaal gesproken wakkert zo’n zin het enthousiasme wel aan maar de Edense raadsvoorzitter Arnold Versteeg klinkt alsof hij een doktersrecept dicteert. Wat er wellicht mee te maken heeft is dat hij de teksten opleest uit de grijs gemarmerde ordner voor hem. 

 • Diplomatieke immuniteit en lokale overheid

  Diplomaten en werknemers van internationale organisaties en de gebouwen waarin zij werkzaam zijn genieten diplomatieke immuniteit. Het gaat daarbij niet alleen om de ambassadeurs die andere staten vertegenwoordigen, maar bijvoorbeeld ook om de rechters die werkzaam zijn voor het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis of voor het Internationaal Strafhof, en om topambtenaren van internationale organisaties zoals de OPCW (de organisatie die belast is met de wereldwijze naleving van het verbod op chemische wapens) en vestigingen in Nederland van EU-instellingen en van de Verenigde Naties.  

 • Mystery Burger: Waakhond terug zijn hok in blaffen

  ‘Wij zouden voor het uitbreiden van het cameratoezicht, graag eerst in de raad een principiële discussie voeren over veiligheid en privacy,’ meldt Ruben Jacobs (CDA) voor. Geen onredelijk verzoek. Met verzameldecreten zoals de APV, loop je nu eenmaal het risico dat allerlei politieke standpunten op één grote hoop worden gegooid. Maar gelukkig weet de gemeenteraad van Oosterhout ze er aardig uit te vissen.

 • Bestrijden fractiedeling benepen

  Op 7 december van het vorig jaar – vlak voor het kerstreces – besloot de Tweede Kamer tot maatregelen tegen fractiesplitsing. Op voorstel van de werkgroep Fractievorming – onder voorzitterschap van het SGP-Kamerlid Bisschop – werd besloten om afgesplitste Kamerleden te korten op hun spreektijd, ondersteuning en budget.

 • Nieuwe piketpalen

  Opnieuw heeft de hoogste bestuursrechter gemeenten teruggefloten bij de uitvoering van de Wmo 2015. Mei vorig jaar deed de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat rondom de huishoudelijke hulp. Nu heeft de Raad rondom de inzet van mantelzorgers een belangrijke piketpaal geslagen: mantelzorg kan niet kan worden afgedwongen en gemeenten moeten vooraf onderzoeken of personen wel bereid zijn om onbetaald ondersteuning te bieden.

 • Mystery Burger: Slachtafval

  ‘Als u dat niet begrepen heeft, bent u niet goed bij uw hoofd!’ Hans van Hooft (SP) stuitert in zijn stoel wanneer hij de opmerking maakt. D66’er Tobias van Elferen knippert even met z’n ogen bij deze persoonlijke aanval. ‘Die laatste opmerking hoeft niet zo,’ zegt burgemeester Bruls nog.