of 59054 LinkedIn

Opinie

 • Mystery Burger: Van wie is de visie?

  ‘Wie bepaalt nou wat arremoe is?’ vraagt Joute van der Meij (VVD) retorisch. De gemeenteraad van Kapelle bespreekt vanavond de startnotitie voor een gemeenschappelijk Integraal Armoedebeleid. Zo’n uitdagende vraag als die van Van der Meij leidt meestal tot een stevig onderhoud over de omstandigheden waarin de gemeente armlastigen te hulp schiet. Maar zelfs bij een richtinggevend raadsdebat als dit komt de Kapelse gemeenteraad aan het stellen van kader niet aan toe.

 • Mystery Burger: De start van een opdracht

   ‘Het is een ambitiedocument hè,’ tempert wethouder Annemiek de Goede. ‘Ik zou wel willen dat we alles bereikten.’ Daarbovenop krijgt De Goede van de raad in Midden-Delfland wel een duidelijk kader mee, ook al zit de kranige bestuurder daar helemaal niet op te wachten.

 • Plasterk erkent klankborden

  Minister Plasterk had getwitterd dat bij burgemeestersbenoemingen de geheimhouding wordt aangehouden, terwijl in het proces-Van Rey werd betoogd dat er veel aan ‘klankborden’ wordt gedaan. Nu zijn twitterende ministers – vanwege de impulsiviteit van het medium en vanwege in dit geval een lopend strafproces – sowieso een gevaar voor zichzelf, maar los daarvan roept een en ander de vraag op hoe het nu precies zit.

 • Geen slecht nieuws

  Stel dat de minister van Binnenlandse Zaken of het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zeggenschap zou hebben over de inhoud van Binnenlands Bestuur. Je moet er niet aan denken. Maak dan nog maar eens een kritische reconstructie van de ­reorganisatie van het departement aan de Turfmarkt of van de gemeentekoepel aan de Nassaulaan. 

 • Mystery Burger: Excuusagenda

  Column John Bijl Reageer

  'Niet iedereen weet dat, maar in 2001 was ik nog activist', zegt Peter Boeijink. Het blijft even muisstil in de raadzaal van Bloemendaal. Iedereen probeert zich heel even voor te stellen hoe de nette VVD’er er toen moet hebben uitgezien. Dat zoiets niet lukt blijkt wel uit het gelach van de raadsleden en de publieke tribune.

 • Selectief toezicht van Koninkrijk

  Nederland is in tal van opzichten gebonden aan de Europese besluitvorming en staat onder Europees toezicht, vooral op het financiële vlak. Minder bekend is dat ons land ook is gebonden aan de normen van het Koninkrijk.

 • Wet of norm

  Wat hebben Jos van Rey en de Panamapapers met elkaar te maken? Heeft van Rey ergens een kapitaaltje ondergebracht in een belastingparadijsje? Voor zover ik weet niet. Toch is er een overeenkomst.